Linoge Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 nie ma roznicy jaki masz bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 @Hamil ale ma różnicę, czy masz pozmieniany Cache i Memory Management np. innym programem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zreinstalowałem system. Wszystko chodzi ładnie pięknie, jak na sterydach, ale do czasu...do czasu zainstalowania Catalysów 4.10 w wersji Herculesa. Co mi z szybszego działania reszty kompa bez sterowników ekranu 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Instalacja BootVis 1.3.37.0 daje sporego kopa na starcie. http://www.soft32.com/download_19687.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Pytanko do posiadaczy radeonów mających zainstalowanego tego petcha - jakich sterowników używacie? Na razie sprawdziłem dwa różne, ale od herculesa (może one sa jakieś dziwne...), ale nie chce kolejnych sprawdzać na ślepo tylko już zacząć normalnie używac kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 dna z topicu o r9550 przyklejonego dzialaja normalnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Może warto inne sterki walnąć??? Ja pamiętam, że sterowniki Asusa do ich V8420 (mojego GF4 Ti) bardzo często miały gorsze osiągi od nVidiowskich, a i sprawiały nieraz problemy z wyświetlaniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 petch dziala nawet na celku 2.8 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Hmmm... Bo mówię, że tam nie ma nic o AMD. To tylko zmiana Cache i Memory management. Zmiany wymieniłem wyżej - tylko nie podałem wartości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 zgadnijcie na czyim biosie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zwykłe Catalysy działają normalnie. Tylko nie wiem co z tymi Herculesami nie tak. :? Mam do nich sentyment :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 @Hamil może Ci pomogę. Petch włącza LargeSystemCache. Znalazłem informację, że na kartach ATI mogą być problemy (źwródło NET i CacheManXP 1.1). HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management To jest ścieżka rejestru - tam po prawej stronie 5 od góry po zainstalowaniu Petcha musisz z wartości 1 zrobić 0. Mam nadzieję, że to wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 @PBA :DD 3GHz to co to za athlon ? 6k+ ? :D dobre dobre Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 na X800 nie ma problemów a po Petchu winda ładuje mi sie z szybkością światła :D Merlin rulz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 sam chciałbym wiedziec :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Pytanko do posiadaczy radeonów mających zainstalowanego tego petcha - jakich sterowników używacie? Na razie sprawdziłem dwa różne, ale od herculesa (może one sa jakieś dziwne...), ale nie chce kolejnych sprawdzać na ślepo tylko już zacząć normalnie używac kompa. Ja mam Radeona i mam tego petcha ale nei mam problemow :wink: ... jade na ostatnich Catalystach 4.12 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienth Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Pytanko do posiadaczy radeonów mających zainstalowanego tego petcha - jakich sterowników używacie? Na razie sprawdziłem dwa różne, ale od herculesa (może one sa jakieś dziwne...), ale nie chce kolejnych sprawdzać na ślepo tylko już zacząć normalnie używac kompa. Ja mam Radeona i mam tego petcha ale nei mam problemow :wink: ... jade na ostatnich Catalystach 4.12 8) Potwierdzam, petch+radeon 9550XT+catalysty 4.12 i zadnych problemow....nawet w 3dmarku01 300pkt wiecej :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 sam chciałbym wiedziec :D Hej ho to sprawdz w sandrze.... przyCPU test jest napisane "Performance rating" - PRxxxx (estimated) ;] Choc to tak do konca nie daje wyopbrazenia... ale z ciekawosci bym zobaczyl :]. Ps... od dzis zabieram sie za biosy by -=Merlin=-, bo wkoncu mam swojego NF7. Narazie na biosie firmowym (nawet nie wiem jaki)... idzie cos slabo moj XP-M 2000+. 11*216 = 2376(w sumie to 2378) przy napieciu 1,93v na zalmanie qc80 Cu 1900RPM... Hmmm... Temp do 60 St... Najgorsze jest to ze mam jakies badziewiarskie TwinMoS'y TWISTERY co chodza tylko na 216 MHZ (Single) 2,5 3 3 11. NAJGORZEJ. Musze gdzies dorwac 256MB ramu HYNIX D43 (ma ktos moze na sprzedaz?) A tak ps to mam pytanie co do temp mostka polnocnego (v1,7)... czy temperatura MAX 40 St jest ok?? Czy troche za wysoko :]. NO i to wszystko narazie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 to znaczy odczyt z mobo nie jest z mostka tylko pomiedzie ramem a cpu a temp 40 na mostku jest raczej oki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 @Hamil może Ci pomogę. Petch włącza LargeSystemCache. Znalazłem informację, że na kartach ATI mogą być problemy (źwródło NET i CacheManXP 1.1). HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management To jest ścieżka rejestru - tam po prawej stronie 5 od góry po zainstalowaniu Petcha musisz z wartości 1 zrobić 0. Mam nadzieję, że to wystarczy. Dzięki, ale zamiast takich kombinacji, wystarczyło po prostu zianstalować normalne sterowniki do karty :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 sam chciałbym wiedziec :D Ps... od dzis zabieram sie za biosy by -=Merlin=-, bo wkoncu mam swojego NF7. Narazie na biosie firmowym (nawet nie wiem jaki)... idzie cos slabo moj XP-M 2000+. 11*216 = 2376(w sumie to 2378) przy napieciu 1,93v na zalmanie qc80 Cu 1900RPM... Hmmm... Temp do 60 St... Najgorsze jest to ze mam jakies badziewiarskie TwinMoS'y TWISTERY co chodza tylko na 216 MHZ (Single) 2,5 3 3 11. NAJGORZEJ. Musze gdzies dorwac 256MB ramu HYNIX D43 (ma ktos moze na sprzedaz?) . To moze byc spowodowane brakiem moda L12. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 sam chciałbym wiedziec :D Ps... od dzis zabieram sie za biosy by -=Merlin=-, bo wkoncu mam swojego NF7. Narazie na biosie firmowym (nawet nie wiem jaki)... idzie cos slabo moj XP-M 2000+. 11*216 = 2376(w sumie to 2378) przy napieciu 1,93v na zalmanie qc80 Cu 1900RPM... Hmmm... Temp do 60 St... Najgorsze jest to ze mam jakies badziewiarskie TwinMoS'y TWISTERY co chodza tylko na 216 MHZ (Single) 2,5 3 3 11. NAJGORZEJ. Musze gdzies dorwac 256MB ramu HYNIX D43 (ma ktos moze na sprzedaz?) . To moze byc spowodowane brakiem moda L12. hej ho... Sprobuje tego L12 Moda... ale za jakis tydzien bo... dostane wtedy Nowa Paste termoprzewodzaca i wyszlifuje radiator :). A na dzis powiem tak ze zainstalowalem D27_TaiPan_0.2_EB_ED_Bpl_3.19_16.12.04 (CPC on) na Abicie NF7 v2.0 i jestem mile zaskoczony. Co prawda FSB pozostało tak samo (te moje TwinMOSy sa jakies badziewiarskie). ALe jak podskoczyla wydajnosc pamieci w porownaniu z firmowym. Mniam. Mam nadzieje ze ten mod w czyms pomoze :). To moze wkoncu pokonam Barierę 2500 mhz :). W sumie to juz moge ją pokonać ale stabilnie wysokie napięcie jak na air cooling (bo 2,05v) - w sumei i tak troche plyta zaniza bo jest okolo v2 :]. Ale t i tak duzo :). Mowia "nadzieja matka glupich" no ale... trzba sprobowac wszystkiego :). PS. Czy to mozliwe zeby Te Twistery chodzily tak badziewiarsko i to na v2,9 (2,95 real). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Może ktoś napisać co dokładnie w rejestrze zmienia petch z TaiPan :?: 8) Dla mnie lepiej będzie tylko pozmieniać to a nie cały BIOS 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 No wcześcniej juz pisałem - to optymalizacja rejestru XP pod kątem Cache i Memory Management. Poszukaj wcześniej - tam wymieniłem zmiany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 UnloadDLL DisableExecutivePaging IoPageLockLimit LargeSystemCache SecondLevelDataCache PrefetchParameter MenuShowDelay NoLowDiskSpaceChecks AutoReboot BarricadedFolders EnableBalloonTips Podałeś to, ale nie podałeś jakie parametry teraz mają te wartości 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienth Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 jak to jest z tym CPC ON i CPC OFF :?: Jesli zapodam biosa z CPC OFF to jest mozliwosc ze moje pamiatki 2x256 pojda na wyzsze fsb :?: Jaka jest roznica w wydajnosci dla pamiatek na tym samym fsb z command rate 1T i 2T :?: Duza jest strata :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zobacz sobie na orginalnym BIOS'ie. Włącz, zrób test, wyłącz, zrób test i będziesz wszystko wiedział 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 ta tego sie nie da wlaczyc w biosie ... roznica jest kilku procent zapewne nie zbyt wielka ale dla 2x256 cpc on wiec Ciebie raczej to nie dotyczy wedlug mnie lepsze mniejsze fsb a odpowiednia wydajnosc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alienth Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zobacz sobie na orginalnym BIOS'ie. Włącz, zrób test, wyłącz, zrób test i będziesz wszystko wiedział 8) yhy tylko ze tej opcji nie ma w biosie. Uzyskuje sie ja wgrywajac modowany bios z opcja CPC ON lu CPC OFF.... Prosze jeszcze o wypowiedzi czy przy mojej konfiguracji(podpis) bios z CPC OFF pomoze w wiekszym OC pamiatek :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 szczesz nikt Ci tego nie powie to zalezy od pamieci sam musisz sie przekonac :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...