Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

testuje obecnie d27 taipan 0.3 z konfigiem jak w podpisie i jest bardzo dobrze, chociaz z fsb 250 nie wstaje na zadnych innych timmingach, nawet na luzniejszych 3-4-4-11 - nie wiem dlaczego. wyzsze fsb tez nie ma mowy. wczesniej probowalem uzyskac stabilne cl 2,5-3-3-11, przewinelem ponad 10 biosow i nigdzie nie bylo stabilnie nawet na 235x8,5 i odpuscilem. swoja droga, na obecnych i tak wyniki mam lepsze niz z cl2,5 i nizszym fsb.

na fsb 250 szybszy niz taipan 0.2.

dzieki merlin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@centy

to wersja 8.23K i jeśli używasz plików *.bat z tego BIOS'u to tam parametr F w ogóle nie jest stosowany.

Tylko te są włączone: AWDFLASH.EXE %1 /py /sn /cd /cp /cc

Troche nie rozumiem o co chodzi z tym używaniem plików .bat ale dzięki za wytłumaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W oryginalnych BIOSach jest PCI Latendy a nie AGP... A AGP zawsze ma 2xPCI... Tak jak z magistralą... Masz 33 dla PCI i 66 dla AGP.

Zatem AGP Latency 64 = PCI Latency 32

Nie prawda. Wgralem orignalny bios D27, oczywiscie moj radeon nie wstal, ale wlozylem GF i windowsie uruchomiłem nforce 2 tweakera i pisze że AGP Latency jest na 32 Clocks. Dlategoz radeon mi nie wstaje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W oryginalnych BIOSach jest PCI Latendy a nie AGP... A AGP zawsze ma 2xPCI... Tak jak z magistralą... Masz 33 dla PCI i 66 dla AGP.

Zatem AGP Latency 64 = PCI Latency 32

Nie prawda. Wgralem orignalny bios D27, oczywiscie moj radeon nie wstal, ale wlozylem GF i windowsie uruchomiłem nforce 2 tweakera i pisze że AGP Latency jest na 32 Clocks. Dlategoz radeon mi nie wstaje....

ile ist AGP Latency 32 ???

jezeli ist 32 to jest blond kosmetczny bede musial porawic , alle prosze mi podac

Agp Latency

Agp Latency Control

Pci Latency

neilepiej odczyt nforce 2 tweaker i prosze mi podac wszystkie parametry

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!!! USE AT YOUR OWN RISK!!!

!!! USE AT YOUR OWN RISK!!!

- Indifikation Mobeil AMD Athlon XP-M

- Romsip Bios Tables Cpu Interface 133 & 166 & 200 MHz (Romsip Modded by -=Merlin=-)

-- TaiPan 0.3 [ED]

- L12 mod built-in

- Bpl 3.19 Cpc On (T1)

- Alpha timing 3-2-2-5-3-2-3

D27 TaiPan 0.3 [ED] Bpl 3.02 28.12.04

by -=Merlin=-

OMG jestem troche wypity myslie ze ten bios bedzie dobry

------>>> Klick <<<------

!!! Happy New Year !!!

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin będzie ten bios działał dobrze z hynixami ?? Mam pytanko ponieważ na żadnym z biosów d27 series nie mogę przekroczyć fsb 200 lub go osiągnąć na d26 jest wszystko spox, testowałem cpc on i off, timingi itp więc prosze mistrza o poradę ... Apic mam wyłączone, a czy wzsystkie biosy z serii d27 mają taki sam adres mac na sieciówce ??? bo jak flasciach!e z dos-u to mi się on zmienia i panowie admiini sapią do mnie bo musze go zmieniać !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sie dzieje nikogo juz niema ???

by -=Merlin=-

jestem jestem - Wszystkiego Najlepszego...

mam szybkie pytanie - co w Twoim BIOSie z CPC OFF robi CPU Interface (Enable/Disable) - bo na enable mam gorsze wyniki :roll: :?:

no i kiedy zrobisz biosik pod hynixy :D (chociaz ten 0,2 jest wypaśny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowalem 2 rodzaje biosów :

:idea: D26_ver.2.0.05_TaiPan_0.1_23.09.04

:idea: taipan beta 3

i co wyszlo :

:arrow: D26_ver.2.0.05_TaiPan_0.1_23.09.04 - mozna walnac wieksze FSB ale komputer liczy freezy i jak sie robi test w 3dmarku to sie wylacza sam...

:arrow: taipan beta 3 - FSB juz mniejsze nic na [ D26_ver.2.0.05_TaiPan_0.1_23.09.04 ], ale wydajnosc lepsza ( ale i znow freezy i testy same sie wylaczaja )....

:!: Jak ktos wie w czym tkwi problem to prosze o rade.... :!:

A moze przez zasilacz co ma za slabe napiecie i nietrzyma go wcale ? Vio 3,16V a powinno 3,3V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie tez chciaelm robic Upa :)... bo temat zniknal i sie znalazl :P

Jak szukalem cos o "APIC" :P

Ps co do tematu to najlepiej sprawuje sie u mnie nadal D27 o.3 cpc on (ten 28.12.04)

A APIC on czy off to to samo mam 242mhz i nic wiecej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Po rzeczytaniu wiekszości postów dostałem juz krećka prosilbym o wytlumaczenie czy najnowsze biosy (D27_TaiPan_0.3_ED_Bpl_3.19_28.12.04) sa kompatybilne z patchem merlina i ktory plik wgrywac bo jest ich tam kilka, najlepiej wgrywac przez win czy dos?? Ktora werska lepsza cpc off czy on do konfiguracji 512 i 256??

Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...