Hirotaro Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 chyba tutaj: http://www.hwtweakers.net/postp59354.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Próbuje na lycosie... do 3 razy sztuka ;) Może przetrzyma... ;) http://members.lycos.co.uk/bios/Merlin/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 mam problem ,na wszystkich D27 Taipan dosc czesto obserwuje zwisy kompa w postaci "zamrazania" obrazu ,probowalem tez bios tratsa d27_619R2T i to samo ,macie moze jakies pomysly co z tym zrobic ,dodam iz zwisy zauwazylem tylko w czasie bezczynnosci kompa ,jeszcze nie zdarzylo mi sie to np w czasie dekodowania filmów ,prime95 tez leci bezblednie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 a masz wlaczone w biosie thermal trohtottling czy jak to sie pisze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Chyba Pinki walczyl z takimi freezami i z tego co pamietam pomogla przesiadka na Tratsa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Ja na D27kach Merlina też mam freezy => a merlin przeciez Thermal Throttling wywala z BIOSów... Na Tratsie nie mam freezów. Hmmm ale u każdego co innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 a moze disconnect function ma miec disenable :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Przy OC disconect polecam na disable... ta opcja pozwala na softowe chłodzenie typy S2KControl... co zwiększa fluktuacje vcore... Ja osobiście od miecha jade na D27 Taipan i freezów nie mam ;) Spróbuj jeszcze... d10b4... oraz d10 mantarays ;) no i jakiś oryginał... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spieq Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Mam aktualnie Asrocka k7s8x, bios CoolBios M2.20R, obsługuje on funkcję halt@idle, na której bardzo mi zależy (...w nocy nastała cisza). Z grubsza biorąc pozwala to na znaczne obniżenie temperatury komponentów (przy nieobciążaniu), zdaje się, że wówczas napięcia obniża. Być może wymienię tę płytkę na Abita NF7 i stąd pytanie - czy ta płyta ma bios z powyższym udogodnieniem? Wiem, że biosów do tej płyty jest w cholerę. Może właśnie ktoś z Was używa???? __ Pozdrawiam niezwykle serdecznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Ma... Nazywa się cpu disconnect funcion ;) Potem jeszcze w winie wypada S2Kcontrol odpalić ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spieq Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Super, dzięki bardzo. To jest w standardowym biosie czy w modowanych? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 We wszystkich ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spieq Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Dzięki, ale widzę, że jest mały minusik - bez software'u się nie obędzie, heh... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Co sie dizeje teraz z Merlinem moze ktos wie? Bo cos biosikow nowych nie widac tak ja jego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) @ Suchy Merlin miał wypadek => komp zalany małym wyciekiem (10L) z wodnego bloku => sprawcą okazał się syn, którego zaciekawiła kolorowa rurka :D Merlin już chyba nie bedzie robił BIOSów pod NF7 => przeniósł zainteresowania na 64bit... Jednak niczego nie powiem na 100%. Być może jeszcze zawita na chwilkę tutaj. Edytowane 14 Marca 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali990 Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Prosiłbym was o zapodanie linku do najstabilniejszego biosu do ABITA NF7 podstawowa wersja :!: Biosa potrzebuje do mocnego oc !! I czy w biosach merlina jest cos atkiego jak softmenu III ??? I jakie pamieci najlepiej kupic do tego ABITA :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 tak biosach merlina jest softmenu jaki jest najstabilniejszy zalezy od mobo pamieci trzeba kupowac najszybsze ...;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 siemka mam problem jak wgram biosa Tratsta lub merlina to COM nie rozpoznaje urzadzen a jest właczony w biosie tylko orginalny D27 działa wszystko oka jak podłąnczam nokie 3510i do COM to zaden program jej nie rozpoznaje moze trzeba cos w biose zmienic dodatkowp prosze o pomoc :) (probowałem prawie wszystkich biosów modowanych i na zadnym nie chodzi dobrze COM ???) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Kupić kabel na USB. COM1 to już przeżytek... A Powiedz jeszcze, że używasz klawiatury na DIN :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 siemka mam problem jak wgram biosa Tratsta lub merlina to COM nie rozpoznaje urzadzen a jest właczony w biosie tylko orginalny D27 działa wszystko oka jak podłąnczam nokie 3510i do COM to zaden program jej nie rozpoznaje moze trzeba cos w biose zmienic dodatkowp prosze o pomoc :) (probowałem prawie wszystkich biosów modowanych i na zadnym nie chodzi dobrze COM ???) 1334666[/snapback] u mnie czujki na koma dzialaja o ile sie nie myle musisz zmienic przerywanie dla coma na inne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 (edytowane) Już nie ważne. Dałem rade. Edytowane 19 Marca 2005 przez Q Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 bo moze go trzeba zalaczyc w biosie :?: :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sc0ty Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Powiedzcie, jak się przerabia biosy - używacie do tegojakiegoś (de)asemblera? Chciałbym spróbować, mam doświadczenie z przerabianiem softa na simensa sl45i Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 jakie macie typy biosow do winbondow? ktore biosy wg. Was beda bardziej sklonne do pracy na 2-2-2-11 i 1T dual 2x256 i nf7? wzialem sie za testy i na jednych przy 220 nawet komp nie wstaje, na innych wstaje ale sie sypie... na tratsie wstaje ale sa bledy znow... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Oprócz odp biosu winbondy będą potrzebowały jeszcze odp napięcia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Mam takie pytanko.... czy ma ktos LCD do kompa i dziala mu popwrawnie na biosach merlina ? czy merlin cos przestawia z portem LPT ? bo podlaczam LCd i on dziala ale nie dokonca... nie chce sie nic wyswietlic... sprawdzalem u qmpla na zupelnie innej plycie i dziala ok... wiec cosik chyba z biosikiem jest nie tak... a wgrywac innych biosik troche mi sie nie chce bo ostatnio tak z niewiadomych przyczyn po updacie biosu komp sie nie wlaczyl... ale nie ma to jak HOT FLASH ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Ja nie miałem żadnego problemu z którymkolwiek biosem, jeśli o to chodzi. Ale u ciebie problem leży raczej gdzieindziej..... pozatym nie podepniesz monitora pod LPT :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 LOL ;] nie mowie o minitorze lcd tylko o wyswietlaczu LCD... 3x24znaki ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Merlin standartowo wyłącza wszelkie COM i LPT i całą resztę => zobacz w BIOSie i włącz... O ile się nie mylę nie wycina obsługi tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) siemka mam problem jak wgram biosa Tratsta lub merlina to COM nie rozpoznaje urzadzen a jest właczony w biosie tylko orginalny D27 działa wszystko oka jak podłąnczam nokie 3510i do COM to zaden program jej nie rozpoznaje moze trzeba cos w biose zmienic dodatkowp prosze o pomoc :) (probowałem prawie wszystkich biosów modowanych i na zadnym nie chodzi dobrze COM ???) 1334666[/snapback] panel sterownia -> system -> menedzer urzadzen -> porty COM -> reczna konfiguracja zmien irq np na 7 (jakies wyzsze, wolne), potem bedzie dzialac pieknie :) niech mi ktos powie jak to jest z tymi mnoznikami, iedys o ile dobrze pamietam z 10 i 10,5 radzil sobie tylko bios d10 nie? ludzie dawali fsb 250 i x 10 i to byl szczyt marzen, a teraz jak jest :?: szukam, szukam i nie moge znalezc nic ... ;/ planuje kupno mobila 1.45 IQ... i sie zastanawiam jak to jest teraz czy biosy d27 ladnie chodza :?: mam d23 3d fire... bo o tym, ze 2T do 2x512 3ba miec to pamietam... Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez CrazyJohn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...