Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem ,na wszystkich D27 Taipan dosc czesto obserwuje zwisy kompa w postaci "zamrazania" obrazu ,probowalem tez bios tratsa d27_619R2T i to samo ,macie moze jakies pomysly co z tym zrobic ,dodam iz zwisy zauwazylem tylko w czasie bezczynnosci kompa ,jeszcze nie zdarzylo mi sie to np w czasie dekodowania filmów ,prime95 tez leci bezblednie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy OC disconect polecam na disable... ta opcja pozwala na softowe chłodzenie typy S2KControl... co zwiększa fluktuacje vcore...

Ja osobiście od miecha jade na D27 Taipan i freezów nie mam ;)

Spróbuj jeszcze... d10b4... oraz d10 mantarays ;) no i jakiś oryginał... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam aktualnie Asrocka k7s8x, bios CoolBios M2.20R, obsługuje on funkcję halt@idle, na której bardzo mi zależy (...w nocy nastała cisza).

Z grubsza biorąc pozwala to na znaczne obniżenie temperatury komponentów (przy nieobciążaniu), zdaje się, że wówczas napięcia obniża.

Być może wymienię tę płytkę na Abita NF7 i stąd pytanie - czy ta płyta ma bios z powyższym udogodnieniem? Wiem, że biosów do tej płyty jest w cholerę. Może właśnie ktoś z Was używa????

__

Pozdrawiam niezwykle serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Suchy

Merlin miał wypadek => komp zalany małym wyciekiem (10L) z wodnego bloku => sprawcą okazał się syn, którego zaciekawiła kolorowa rurka :D

Merlin już chyba nie bedzie robił BIOSów pod NF7 => przeniósł zainteresowania na 64bit...

Jednak niczego nie powiem na 100%. Być może jeszcze zawita na chwilkę tutaj.

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłbym was o zapodanie linku do najstabilniejszego biosu do ABITA NF7 podstawowa wersja :!: Biosa potrzebuje do mocnego oc !! I czy w biosach merlina jest cos atkiego jak softmenu III ??? I jakie pamieci najlepiej kupic do tego ABITA :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka mam problem jak wgram biosa Tratsta lub merlina to COM nie rozpoznaje urzadzen a jest właczony w biosie tylko orginalny D27 działa wszystko oka jak podłąnczam nokie 3510i do COM to zaden program jej nie rozpoznaje moze trzeba cos w biose zmienic dodatkowp prosze o pomoc :) (probowałem prawie wszystkich biosów modowanych i na zadnym nie chodzi dobrze COM ???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka mam problem jak wgram biosa Tratsta lub merlina to COM nie rozpoznaje urzadzen a jest właczony w biosie tylko orginalny D27 działa wszystko oka jak podłąnczam nokie 3510i do COM to zaden program jej nie rozpoznaje moze trzeba cos w biose zmienic dodatkowp prosze o pomoc :) (probowałem prawie wszystkich biosów modowanych i na zadnym nie chodzi dobrze COM ???)

1334666[/snapback]

u mnie czujki na koma dzialaja o ile sie nie myle musisz zmienic przerywanie dla coma na inne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie macie typy biosow do winbondow? ktore biosy wg. Was beda bardziej sklonne do pracy na 2-2-2-11 i 1T dual 2x256 i nf7? wzialem sie za testy i na jednych przy 220 nawet komp nie wstaje, na innych wstaje ale sie sypie... na tratsie wstaje ale sa bledy znow... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko.... czy ma ktos LCD do kompa i dziala mu popwrawnie na biosach merlina ? czy merlin cos przestawia z portem LPT ? bo podlaczam LCd i on dziala ale nie dokonca... nie chce sie nic wyswietlic... sprawdzalem u qmpla na zupelnie innej plycie i dziala ok... wiec cosik chyba z biosikiem jest nie tak...

a wgrywac innych biosik troche mi sie nie chce bo ostatnio tak z niewiadomych przyczyn po updacie biosu komp sie nie wlaczyl... ale nie ma to jak HOT FLASH ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1334666[/snapback]

panel sterownia -> system -> menedzer urzadzen -> porty COM -> reczna konfiguracja zmien irq np na 7 (jakies wyzsze, wolne), potem bedzie dzialac pieknie :)

niech mi ktos powie jak to jest z tymi mnoznikami, iedys o ile dobrze pamietam z 10 i 10,5 radzil sobie tylko bios d10 nie? ludzie dawali fsb 250 i x 10 i to byl szczyt marzen, a teraz jak jest :?:

szukam, szukam i nie moge znalezc nic ... ;/

planuje kupno mobila 1.45 IQ... i sie zastanawiam jak to jest teraz czy biosy d27 ladnie chodza :?: mam d23 3d fire...

bo o tym, ze 2T do 2x512 3ba miec to pamietam...

Edytowane przez CrazyJohn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...