Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

I co działa ok.... :) 

BTW. Teraz kazdy moze poustawiac po swojemu wszystko.

stary rewelacja :D wczesniej nie moglem wycisnac nawet fsb 200mhz :-o a teraz 200 odrazu sie odpala narazie wiecej nie testowalem bo wczoraj wrocilemz piwa i moglo by sie to zle skonczyc :D ale dzisiaj potestuje :-)

dobra robota panowie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak: właczone aplikacje:

Kerio 215, AVG6, AutoCAD, CPUIDLE PRO 6, DriveSpeed, LAN,

Mozilla 1.7, OE 6, SpeedFAN 4.13.

AIDA 3.94

odczyty 3046-3077MB/s

zapis 1069-1079MB/s

Sandra Memory bandwidth benchmark

Int 3071MB/s

Flo 2875MB/s

Dual 1GB CL2 tRCD=3 tRP=2 tRAS=11 tCMD=1T (CPC ON) 2,6V podbite na 2,75V

Vdd=1,5V

FSB200 x10 (2GHz) Vcore=1,55V podbijane na 1,55-1,57V (tak jest u mnie by SpeedFAN)

WinXP Pro SP1

D26 ver. 2.0 Bpl 3.19 Speed Fire Full - Merlin and MaverS (CPC ON)

Przy Vcore=1,55V temp CPU = 30st. (chłodno dzis rano 17st.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz tylko wydajnosc po zmianie biosu . u mnie np moglem dac fsb 220 zamiast 210 , w sandrze i aidzie wyniki memory benchmark podskoczyly a w 3dmarku 2001 wynik zostal na tm samym poziomie mimo o 10 wiekszego fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie tak robilem - i mniej wiecej sa proownywalne - prawie identyczne . na biosie merlina i identycznych ustawieniach jak przy biosie oryginalnym jest mniej punktow 200 okolo ale jednak mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wiem ze wyniki sa czasami rozne . ale robilem testy po 3 razy i srednia wyszla o 200 punktow mniejsza . najwieksza roznica to 300 punktow najmniejsza 100 . wiec jezeli 3 wyniki byly robione i kazdy byl nizszy od tego na referencyjnym to jednak cos w tym chyba jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe...ale poczytaj to ...to zwątpisz

http://pclab.pl/art7027.html

Radeon 9800XT ma Overdrive (nadtaktowanie w zależności od obciążenia i temperatury)

Panowie na PClab.pl dali plamę. W tym czasie wyszły sterowniki które zaczęły

obsługiwać overdrive - stąd jak się karta zaczyna nagrzewać to zmniejsza się

jej taktowanie --- plama :? plama

ps. I co? nadal nikt nie ma tego błędu biosu 26 jak u mnie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe...ale poczytaj to ...to zwątpisz

http://pclab.pl/art7027.html

Radeon 9800XT ma Overdrive (nadtaktowanie w zależności od obciążenia i temperatury)

Panowie na PClab.pl dali plamę. W tym czasie wyszły sterowniki które zaczęły

obsługiwać overdrive - stąd jak się karta zaczyna nagrzewać to zmniejsza się

jej taktowanie --- plama :? plama

ps. I co? nadal nikt nie ma tego błędu biosu 26 jak u mnie ??

ja mam to samo czasami -5 przeskakuje na -4 z jakims krzakiem :| -":"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec wgralem sobie ten twoj bios mavers . doszedlem do stabilnego ( 3dmark 2001 zapetlony 3 razy , pewnie prime by wysypalo ) fsb 245 - nie mam nic oprocz przesmarowanego NB i radiatora na SB . juz mi sie nie chcialo sprawdzac czy to mobo czy pamieci , bo jak na moje twinmosy na mtecach fsb 245 na 2.5-3-3-8 to i tak sukces . odczyt z aidy to cos okolo 3800 prawie ( ale to juz na 250 - tyle ze 2001 sie juz wysypuje ) . a wiec super bios , nic dodac nic ujac , nie mialem L12 - wiec to bulit in dziala. dobra robota merlin i mavers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja jestem po wgraniu nowego biosu Merlin and Mavers z CPC OFF. Jak zwykle u mnie FSB 230 CL3 3 3 11 wyniki porównywalne do ostatniego biosu Merlina chociaż troche wyższe na biosie M and M.

Dla porównania:

bios Merlin

Aida- 3261/1329

SSandra- 3448/3226

3DM03-6900

bios M and M

Aida-3269/1350

SSandra-3448/3228

3DM03-6907

Super robota Mavers i pozdrawiam obu panów M&M:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja jestem po wgraniu nowego biosu Merlin and Mavers z CPC OFF. Jak zwykle u mnie FSB 230 CL3 3 3 11 wyniki porównywalne do ostatniego biosu Merlina chociaż troche wyższe na biosie M and M.

Dla porównania:

bios Merlin                               

Aida-                3261/1329                                   

SSandra-          3448/3226                                 

3DM03-6900

bios M and M

Aida-3269/1350

SSandra-3448/3228

3DM03-6907

Wyniki przy tych samych ustawieniach powinny być podobne i tak wyszło centowi, inaczej nie mogło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla porównania:

bios Merlin                                  

Aida-                3261/1329                                    

SSandra-          3448/3226                                    

3DM03-6900

bios M and M

Aida-3269/1350

SSandra-3448/3228

3DM03-6907

konam ze smiechu 8O

d26 by merlin i d26 by merlin and mavers to, jak sam "autor" czyli mavers napisal, jeden i ten sam genialny bios wykonany przez merlina z kilkoma poprawkami kosmetycznymi. tak wiec zmiana biosu by merlin na by M&M to przewaznie bezsensowna operacja. co innego jesli ktos mial inny bios to czemu nie mozna wrzucic ten lekko zmieniony biosik. Ale porownywanie wynikow obu "wersji" ?? :lol:

mavers te nieporozumienia zostaly sprokurowane przez ciebie gdybys nazwal ten bios np

...by merlin (tweaked by mavers)
lub
...by merlin (ME)
czyli MaverS Edition to by nie bylo takich jaj. bo ta nazwa merlin and mavers wyraznie sugeruje ze grzebales glebiej w biosie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebardzo wiem FiSz o co ci chodzi. Wgrałem ten bios bo ma odblokowane wszystkie "zakładki" a porównałem te biosy ze sobą bo mi sie tak chciało i troche z rozpędu po ostatnich zabawach z biosami.

A że napisałem "SUPER ROBOTA MAVERS" to tylko dlatego że znalazł sie człowiek który to zrobił i udostępnił te biosy wszystim chętnym.

Ps.

Nie musisz odpisywać na mój post bo nie chce mi sie z tobą sprzeczać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musze ale chce

... Jak zwykle u mnie FSB 230 CL3 3 3 11 wyniki porównywalne do ostatniego biosu Merlina chociaż troche wyższe na biosie M and M.

IMO ktos kto wie ze ma do czynienia z tym samym biosem nie napisal by tak ale coz zyjemy w Polsce tu wszystko jest mozliwe

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fisz

daj sie chlopakowi cieszyc nowymi osiagnieciami to jest jego subiektywna ocena biosu mozesz sie z nia zgadzac albo nie chesz pokazac ze sie myli to przedstaw twoje wyniki na tych biosach wiem ze oparte sa na tych samych jadrach itd ale to wcale nie znaczy centy nie ma racji ... komp to jest archiwum x czasami przyklad moze mi wyjasnisz ten sam bios na tym samy kompie i na fsb 215 mam wiekszy zapis do mem niz na 217 pamieci te same (stabilne do 220) te same timingi temp proca i tak dalej w miare taka sama ok 40* :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak:

Jesli pewne rzeczy sie uaktywni na enable to wyniki bedą sie różnic na niekorzyść.

najwieksze osiagi są przy wyłączeniu wszystkiego co sie da.

OVER :)

jednak wydajnosc nie jest najwazniejsza :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak:

Jesli pewne rzeczy sie uaktywni na enable to wyniki bedą sie różnic na niekorzyść.

najwieksze osiagi są przy wyłączeniu wszystkiego co sie da.

OVER :)

jednak wydajnosc nie jest najwazniejsza :-)

Nie neguje :) .... Mi komp służy do pracy .... a skoro mozna przy minimum wysiłku zyskac troche to czemu nie.

BTW. pobawcie sie modbinem i cbromem w dosie ..nic trudnego ...zobaczymy co _VIP_ wykombinuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja wcale nie napisałem tego postu z wynikam aby przedstawiać wyższość jednego biosu nad drugim, poprostu miałem wyniki biosu Merlina pod ręką i wklepałem je i to wszystko na ten temat. A że komuś się to niepodoga to już jego sprawa.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mavers :arrow:

Ten zmodowany bios przez ciebie jest u mnie strasznie lipny. Normalna zmodowana przez Merlina jest lepsza. W Aidzie spadek ponan 100%. Z 3200 Mb/s mam teraz 1200mb/s odczyt. Wiem ze rozbierznosc w aidzie jest wielka ale nie az taka

by -=Merlin=- :arrow:

Mozesz jakos nie wylaczac sieciowki zintegrowaniej w plycie. Bo wedlug mnie poto ona tam sobie siedzi zeby z niej kozysta. Chyba ona nie wplywa tak drastycznie nawyniki ?!?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...