Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

Abit NF7 bios moded by Merlin

Rekomendowane odpowiedzi

Na mojej nowej stronie umiesciłem wyniki podkręcania proca na zmodyfikowanych biosach (TicTac i Merlin). Oprócz zestawienia max fsb, które udało mi się osiągnąć, są też testy Aidy i Sandry. Każdy test z Aidy był przeprowadzany trzy razy i brałem średnią arytmetyczną, natomiast test z Sandry był przeprowadzany tylko dwa razy.

Ranking biosów i fsb

Jesli mielibyście jakieś zastrzeżenia lub prośby to piszcie - postaram się pomóc. Na posty będe mógł odpowiedzieć dopiero w poniedziałek - wyjeżdżam na weekend :)

Jeśli bład pomiaru wyniósł <0,4% to wyniki mozna uznać za satysfakcjonujące. Określony został normowy standard błedu na <0,4%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D26 ver. 2.0.00 Speed Fire Bpl 3.19 01.09.04

zpodalem wczesniej ten bios......skutki takie same komp w duale wogule nie chcał ruszyć tylko piszczał .....Mawers nie wiem co mam robic jaki bios zapodać aby bylo ok...zastanawia mnie czemu po powróceniu do standardowego biosu D24 od abita zniklo mi logo ktore bylo podczas uruchamiania kompa w prawym rogu.....i dlaczego sie tak dzieje u mnie z dualem HELP!!!!!.......zapomnialem dodać bo tera spojrzalem na tą tabele którą Podaleś w linku czy mam zwrocic szczegulna uwagr na napiecie procka a wznosi mi 1.65 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D26 Discovery 0.1

- Indifikation Mobeil AMD Athlon XP-M

- Romsip Bios Tables Cpu Interface 133 & 166 & 200 MHz (Romsip Modded by -=Merlin=-)

-- Discovery 0.1 Tables E4 EB (Optimised 200FSB Register) (searches Tables Trats , by -=Merlin=- )

- L12 mod built-in (Modded by TicTac)

- Bpl 3.02 -- Bpl 3.19 Cpc On

- Bpl 3.02 -- Bpl 3.19C Cpc Off

D26 ver. 2.0.04 Discovery 0.1 Bpl 3.19 17.09.04

D26 ver. 2.0.04 Discovery 0.1 Bpl 3.19C 17.09.04

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin odkryl czemu wystepowaly freezy :) Teraz all ok :)

blond moj optimizacia biosu byla OCZ Corsair XL .... wszystkie moje Romsip tabele z modification (DFI Mod ) to jest ten problem slapsze ramy mogom byc problemy

ja niepomyslalem ze moze takie cos wyskoczyc alle teraz wiem i bede tabele DFI inaczei optimizacie prowadzil ja mysle ze ten bios bedzie jeszcze szypszy

by -=Merlin=- :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszość średniej klasy ramów DDR400 ma

SPD CL2 lub CL2,5 oraz tRCD=3 tRP=3 tRAS=6 lub 8

CL tRCD-tRP-tRAS

Proponuje optymalizacje pod takie timingi dla FSB=200 i wyżej:

CL2 2-2-11, CL2 3-2-11, CL2 3-3-10, CL2 3-3-11

CL2.5 2-2-11, CL2.5 3-2-11, CL2.5 3-3-10, CL2.5 3-3-11, CL2.5 4-3-10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie nowy Discovery jest OK, testuje go od wczoraj, Mavers dłużej i nie występują już freeze. U mnie raz wczoraj wyskoczył reset, ale potem długo, długo nic.

Także dobra wiadomość co do vcore... nie jest potrzebnę większe, w porównaniu do black mantaray...

D26 merlin (speed dire, innne..) 244x11 -> superPI16MB 1.975V

D26 tictac (black mantaray) 244x11 -> superPI16MB 1.95V

Teraz sytuacja wróciła do normy i superPI robi także na 1.95V :D (merlin discovery)

Edit:

No i pierwsze małe porównanie D25 2.0.0 i D26 Discovery. Wszystko się zgadaza... :D oba cpc on, te same ustawienia.

Sorki, za kolory, popracuje nad tym :lol:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam małe pytanko: gdzieś się spotkałem z twierdzeniem, że z niektórymi biosami mogą być problemy (martwa) na płytach z kolorowymi gniazdami (w przeciwieństwie do tych z czarnymi). Może to ktoś potwierdzić, czy jest to po prostu mit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, u mnie takie stable, nie stable :/

Raz idzie kilka razy superPI 8MB i 16MB, potem reset, potem znowu OK, freezó nie ma, dzisaij znowy reset, ale freezów dalej nie ma ;) Na black mantaray nie było ani freezów, ani resetów, u mnie widać coś róznie bywa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam i czytam i nie wiem wciąz jaki bios mam użyć moje timingi na pamieciach na fsb 166 wynoszą : 2.5 3 3 7 bardzo prosze o rade ...załaszcza mi chodzi aby dual chodził bez problemów :) z góry serdecznie dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli czytasz to widzisz jak się sprawują biosy. Najlepiej jest potestować kilka i wybrać najodpowiedniejszy dla siebie.

Co teraz można poleceć... Discovery lub black mantaray... sam muszisz potestować który ci bardziej odpowiada.

A ja po tych wszystkich żonglerkach biosami mam jakiś bug :lol:

komp się resetuje przy SuperPI pokazuje się tak jakby na pół sekundy taki czerwony pasek i reset... ufff... będe musiał tym powalczyć... ale cego się nie robi dla tweaka i innych :D hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomenduje takie timingi na nForce2

dla FSB 133 MHz

* CL = 2; RCD = 2; RP =2; tRAS = 6

* CL = 2; RCD = 3; RP =3; tRAS = 7

* CL = 2; RCD = 4; RP =4; tRAS = 8

dla FSB 166 MHz

* CL = 2; RCD = 2; RP =2; tRAS = 10

* CL = 2; RCD = 2; RP =3; tRAS = 8

* CL = 2; RCD = 2; RP =4; tRAS = 6

* CL = 2; RCD = 3; RP =3; tRAS = 8

* CL = 2; RCD = 3; RP =2; tRAS = 11 (10 dual)

* CL = 2; RCD = 4; RP =2; tRAS = 10

* CL = 2; RCD = 4; RP =4; tRAS = 8

dla FSB >= 200 MHz

* CL = 2; RCD = 2; RP =2; tRAS = 11

* CL = 2; RCD = 3; RP =2; tRAS = 11 (11-12)

* CL = 2; RCD = 3; RP =3; tRAS = 10-11 (10)

* CL = 2; RCD = 4; RP =4; tRAS = 8 (9 dual)

Dla CL2,5 identycznie.

tRAS

- wartość bez nawiasu podana dla single

- wartość w nawiasie podana dla duala (wartość z single tez może być)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytam i czytam ale nie wiem wciąż jaki bios mam użyć aby bylo ok....chodzi mi o dual ddr timingi moich pamieci 2.5-3-3-7 jak by ktos by mógł mo podać konkrety bios link mile widziany to byłbym bardzo wdzieczny ...... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla FSB >= 200 MHz

*      CL = 2; RCD = 2; RP =2; tRAS = 11  

*      CL = 2; RCD = 3; RP =2; tRAS = 11 (12)

*      CL = 2; RCD = 3; RP =3; tRAS = 10 (11)

*      CL = 2; RCD = 4; RP =4; tRAS = 8 (9 dual)

Dla CL2,5 identycznie.

tRAS  

No nie do końca to się u mnie zgadza ....

np. FSB 228 mam 8-3-3-2cl (dual) i jest to wydajniejsze od 11(10)-3-3-2

FSB 236 mam 11-3-2-2,5 (dual) jest wydajniejsze od 12-3-2-2,5

PS

Dziś wrzucam Discovery ale nie Channell tylko bios :wink:

Dodatkowo nVidia zgotowała nam nową paczkę UDP więc trzeba przetestowac co m.in nowy sterownik IDE wprowadza w życie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mam nadzieje ze nie tak jak ostanio system nichcial wstawac z apic off

Tak było ze sterownikiem IDE (2.6) z paczki 5.03, na 4.27 - IDE (2.5) wszystko było OK i mam nadzieję, że teraz też będzie ...

Wczoraj zainstalowalem te nowe stery - w panelu sterowania widnieje wersja 2.6... Na razie zadnych problemow 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mam nadzieje ze nie tak jak ostanio system nichcial wstawac z apic off

Tak było ze sterownikiem IDE (2.6) z paczki 5.03, na 4.27 - IDE (2.5) wszystko było OK i mam nadzieję, że teraz też będzie ...

Wczoraj zainstalowalem te nowe stery - w panelu sterowania widnieje wersja 2.6... Na razie zadnych problemow 8)

Right .... jest to WinXP IDE 2.6 driver version 4.46 (WHQL) a poprzedni był WinXP IDE 2.6 driver version 4.35 a wcześniejszy WinXP IDE 2.5 driver version 4.12 (WHQL)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla FSB >= 200 MHz

*      CL = 2; RCD = 2; RP =2; tRAS = 11  

*      CL = 2; RCD = 3; RP =2; tRAS = 11 (12)

*      CL = 2; RCD = 3; RP =3; tRAS = 10 (11)

*      CL = 2; RCD = 4; RP =4; tRAS = 8 (9 dual)

Dla CL2,5 identycznie.

tRAS  

No nie do końca to się u mnie zgadza ....

np. FSB 228 mam 8-3-3-2cl (dual) i jest to wydajniejsze od 11(10)-3-3-2

FSB 236 mam 11-3-2-2,5 (dual) jest wydajniejsze od 12-3-2-2,5

Nie neguje tego, poprostu wybrałem takie wartości wg trendu w zależnosci od FSB od 133 po 166 do 200 do 219 na bazie biosu D22.

Dual powoduje jeszcze taką własciwość że tRAS nie ma takiego znaczenia ... ekstremalna przepustowość ulega spłaszczeniu dla kilku bliskich wartości tRAS i tak dla timingów (przy FSB200 i wyżej)

CL2 (CL2.5) tRCD=3 tRP=3 tRAS może być optymalne dla 8, 9, 10 -( podobna prerzepustowość). Wybrałem skrajną wartość =10 dla duala. Dla singla mamy pik dla tRAS=11.

poza tym wpływ mają też optymalizacje w biosie. Zrobie podobną analize na modownym biosie. i zobaczymy czy bedzie podobnie jak na D22 (test z lutego 2004)

DUAL

Dołączona grafika

SINGLE

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość =H2o=Destroyer[PL]

Wszystko fajnie Dimek ale dlaczego masz zcheatowanego 3DMarka 2003,znaczy sie twoj wynik,bo to nie mozliwe na tej konfiguracji zebys mial 417 srednia na Wings Of fury bo sam mam podobnego configa do ciebie i mam ledwo 6100.Co prawda msz szybszy rdzen na karcie i pamietki ale roznica 2000pkt jest niemozliwa do uzyskania na tak malych roznicach do mojego sprzetu.W resz cie testow jest podobnie ale w Wings of Fury to ja nie mowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...