Tonic Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Merlin, moje pamięci to hynixy - one nie lubią vdimm wyższe niż 2.9V Tak, że, z tego zdjęcia to mam tylko vddbooster, vdimm=i/o nie mam, bo to daje za wysokie vdimm, a vtt=vref nie działa, jeśli jest zastosowany mod na vdimm metodą opisaną na motherboardsfaq.com Merlin, czyli mam rozumieć, że przy softowym L12 mod domyślne FSB w postaci 133 jest normalną rzeczą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Tonic-> Po co ci vtt=vref, jeśli nie masz vdimm=3.3V z atx, przecież do 2.9 z biosu wszystko gra z vtt. A co do L12 to tak jest jak pisze Merlin ;) Czy to ważne że masz w biosie 133MHz, jeśli procek idze na np. 250MHz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kain18 Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Merlin, czytaj privy :wink: No chyba że nie jesteś zainteresowany :) Redakcja Hslab.pl Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Merlin czy mozna sie spodziewac chociaz niektorych z tych zmian w twoich biosach i kiedy :) ->boot menu ->wszystkie opcje ->dual on/off ->alpha timings ->temperatury ->magic healtha ->beep z głośniczka a nie soundstorm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 aha ja bym dodal jeszcze to zeby pokazywal przy starcie prawidlowo magistrale pamieci bo przy >200 chyba zaniza o 1 mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Oki, przede wszystkim: Merlin >> respect za te biosy, bardzo udane. Obecnie lece na 2.0.3 CPC On, wczesniej mialem 3DFire D23. Moje spostrzezenia: biosik bardzo fajny, nie stwierdzilem zmian w OC w porownaniu do 3DFire, ramki ciagle nie moga 225 przeskoczyc. W OC pobawie sie jak poprawie nieco chlodzenie, bo na razie to WC we wczesnej fazie. Co bym chcial zobaczyc w nowych biosach: - fajnie by bylo gdyby temp byly zczytywane prawidlowo (nie roznily sie przed i po 1 restarcie); - Alpha timings tez bylyby spoko; - pokazywanie wlasciwej magistralki tez byloby fajne (ale to juz wzgledy kosmetyczne); Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor_Jonasz Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Gdzie dorwe wersje BIOS'a z 17 sierpniai czy to bedzie ta najnowsza ??? Aha i czy to prawda, ze jak ma sie 2x256 na dualu to lepiej zeby byl bios z CPC on ??? A tak ogolem Merlin to respect dla Ciebie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Gdzie dorwe wersje BIOS'a z 17 sierpniai czy to bedzie ta najnowsza ??? Aha i czy to prawda, ze jak ma sie 2x256 na dualu to lepiej zeby byl bios z CPC on ??? A tak ogolem Merlin to respect dla Ciebie :) Hi ja uzywamm cpc off mam 2x 256 przy 250mhz mam 3800 mb/s to wystarcza mi , ia uzywamm przez 7 dni 24 godziony cpc on jestes szypki alle moze byc niestabiny som rozne oddzalywania na system positiv/negativ Cpc off jest troche wolniejszy alle jest stabilny komunikacia ramow z Chipsets ist stabilniejsza ----->> i tez jestes schypki ruznica 25mb/s~60mb/s ps przepraszam za mojom wymowe staram sie pisac dokladnie (cieszko) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 @Meriln a czy bedzie jakas szansa na w/w zmiany bo jeszcze nikt na to nie odpowiedzial ?? ps nie bój sie mowic po polskiem wcale nie jest prosto a co dopiero latwo ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 @Meriln a czy bedzie jakas szansa na w/w zmiany bo jeszcze nikt na to nie odpowiedzial ?? ;) tag bede zmiany alle nie kosmetyczne bez tego mozna zyc , moj zel jest z modifikowac schybki i stabilny bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Tonic-> Po co ci vtt=vref, jeśli nie masz vdimm=3.3V z atx, przecież do 2.9 z biosu wszystko gra z vtt. Nie przejrzałes całego tematu o FSB250, czyż nie? :> Mogę regulować vdimm do 3.2V, później chciałem usprawnić zasilanie pamięci modując vtt, ale ta metoda vtt=vref nie zadziałała - wynikało to z rodzaju modyfikacji, jakiej stosowałem dla vdimm A co do L12 to tak jest jak pisze Merlin ;) Czy to ważne że masz w biosie 133MHz, jeśli procek idze na np. 250MHz :D Aktualnie nie siedzę na moim sprzęcie i zależy mi na większym O/C FSB BTW, na moim komputerku osiągam marne 240 :| (chóć nie do końca zbadałem jego możliwości) Merlin, nie przejmuj się w ogóle wymową, bardzo dobrze Cię rozumiemy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Merlin tu masz d10b4 do sciagniecia www.republika.pl/hipovp/nf7d_10beta4.rar I moja prośba jeszcze raz co do niego: - regulacja FSB tak do 280 chociaz - Alpha Timings Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Merlin tu masz d10b4 do sciagniecia www.republika.pl/hipovp/nf7d_10beta4.rar I moja prośba jeszcze raz co do niego: - regulacja FSB tak do 280 chociaz - Alpha Timings tak Alpha Timings i inne rzeczy moge w includowac Fsb 280 raczei nie bo ci stabilnie niepujdze caly sytem sie z ......... ja juz tekie zeczy juz prubowalem TicTac, mr.Trats tez prubowali Alle ja jeden juz zrobilem byl brdzo dobry -romsip Mod infinity ED tables -bpl mod -Alpha Timings 40333323 -CPU Disconnect Function Patch as recomended by nVidia tech -EXT-P2P Discard Time set to 1ms -Trc : 9 -Trfc : 12 -Dimm Driving Strength : 6 -Dimm Slew Rate : 7 Alle te biosik i wszystkie inne pliki stracilem alle dzisaj dostalem pm ze @Wspinacz caly muj ftp:// sciegnol i te moje pliki som tam i ten biosik i ja go dostane !!!! !!! @Wspinacz !!! zamelduj sie umnie prosze Alle ja rozrombie ten bios i zobacze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Generalnie to chciałbym żeby przynajmniej było coś do 270 bo jestem na etapie pewnego moda i licze ze po jego uruchomieniu będzie stabilne 260 a nie chce mi sie ciagle przy każdym starcie bawić clokgenem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Generalnie to chciałbym żeby przynajmniej było coś do 270 bo jestem na etapie pewnego moda i licze ze po jego uruchomieniu będzie stabilne 260 a nie chce mi sie ciagle przy każdym starcie bawić clokgenem a jak sie bym mugl sie zapytac jaki mod moze by bylo dlamnie wazny ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Także podziękowania ( i gratulacje) dla wspinacza, że udało mu się to ściągnąć i wysłać :D Co do moda by Hipo -> chodzi "tylko" o zasilanie memków nie z raila 3.3 tylko zaniżonego 5+ ;) PS. Merlin naprawiaj ICQ ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Co do moda by Hipo -> chodzi "tylko" o zasilanie memków nie z raila 3.3 tylko zaniżonego 5+ ;) A jak to ma się udać, biorąc pod uwagę fakt, iż będzie ograniczenie w postaci I/O=4V (4V, tak sobie strzeliłem, że powyżej OVP robi swoje)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Tonic-> co i jak to gadaj z Hipem, napewno coś wymyśli ;) A co do twojego moda, to zasugerowałem się, że nie masz zwykłego moda, tylko i wyłącznie sam vdd booster. A w tym topicu coś tam czytałem, ale kiedyś ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Co do moda by Hipo -> chodzi "tylko" o zasilanie memków nie z raila 3.3 tylko zaniżonego 5+ ;) A jak to ma się udać, biorąc pod uwagę fakt, iż będzie ograniczenie w postaci I/O=4V (4V, tak sobie strzeliłem, że powyżej OVP robi swoje)? Wlasnie zeby uniknac wysokiego I/O bedzie zasilal ramy z +5V, mam racje? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Tak, przez stabilizator, zejdzie do 4V, przez co będą niższe skoki napięcia i ogólnie będzie lepiej ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Wlasnie zeby uniknac wysokiego I/O bedzie zasilal ramy z +5V, mam racje? :wink: Świder odpowiedział za mnie (niepytany :P) Tylko mnie martwi mnie I/O, które może to ograniczyć.. zdarzało się coś takiego, np. przy podnoszeniu vdimm (mod wykonany metodą opisaną na motherboardsfaq.com) wyżej niż I/O konczyło się na zwiechach, restartach i takimi tam EDIT: Ale myślę, że +5V zaniżone do np. 3.95V będzie w porządku, to dość ciekawy pomysł, biorąc pod uwagę amperaż dla linii +5V, który jest wyższy niż w przypadku +3.3V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 to jest wazne dla wszystkich i to jest ptrzebne mod jest ptrzebny vtt // vref http://www.ocztechnology.com/products/acce...agnostic_Device by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 I jest :D http://members.lycos.co.uk/swidrzany/-=Mer...0by%20wspinacz/ Wielki dzięki dla wspinacza, który zgrał i teraz uploadował całe FTP Merlina :D Mam nadzieje, że to pomoże przy odzyskiwaniu danych i "produkcji" nowych biosów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 I jest :D http://members.lycos.co.uk/swidrzany/-=Mer...0by%20wspinacz/ Wielki dzięki dla wspinacza, który zgrał i teraz uploadował całe FTP Merlina :D Mam nadzieje, że to pomoże przy odzyskiwaniu danych i "produkcji" nowych biosów. ok to bylo dobre @Świder ten bios dai go niech chlopaki go sciegajom ist w katalogu Merlin 3 D10 rev.1.0.0 02.08.2004.rar nanim som takie ustawnienia -romsip Mod infinity ED tables -bpl mod -Alpha Timings 40333323 -CPU Disconnect Function Patch as recomended by nVidia tech -EXT-P2P Discard Time set to 1ms -Trc : 9 -Trfc : 12 -Dimm Driving Strength : 6 -Dimm Slew Rate : 7 no cos poryszulo sie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 som tu jacys software technicy Forum Tweak.pl-Forum ???? instabilnosc forum to strasznie denerwuje, ten forum jest taki schypki jak moja babcia *lol* gg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 to było dobre Merlin edit tak sobie spojrzałem na avatar Merlina i sobie pomyślalem... przecież to nie jest zwykły UCZESTNIK.... proponowałbym zmienic mu podpis nad avatarem na jakiś bardziej odpowiadajacy jego zasługom i umiejetnosciom co wy na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zdaje mi się, że technicy kombinują coś z forum vtt=vref będzie u mnie, o ile dorwę pamięci, którę będą latać przy 3.3V i wyżej.. wtedy zrobie vdimm mod I/O=vdimm i wszystko będzie działać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zdaje mi się, że technicy kombinują coś z forum vtt=vref będzie u mnie, o ile dorwę pamięci, którę będą latać przy 3.3V i wyżej.. wtedy zrobie vdimm mod I/O=vdimm i wszystko będzie działać *lol* Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zdaje mi się, że technicy kombinują coś z forum *lol* http://www.vbulletin.com software technicy Forum Tweak.pl to jest bardzo interesujace i natakim forum sie barzo feinie mozna komunikacie prowadzic ok....... by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Tylko mnie martwi mnie I/O, które może to ograniczyć.. zdarzało się coś takiego, np. przy podnoszeniu vdimm (mod wykonany metodą opisaną na motherboardsfaq.com) wyżej niż I/O konczyło się na zwiechach, restartach i takimi tam Myśle że nie będzie najmniejszego problemu z tym, być może sie myle ale jestem narazie początkującym laikiem w sprawach budowy układów elektryczno-elektronicznych, kieruje sie rozsądkiem ;) ( szczególnie przy 4V na memkach :lol: ) Zwiechy o których piszesz zdażały sie dlatego ze po prostu nie można było przekroczyć na Vdimm napięcia jakie było na I/O i to logiczne, bo jak płyta miała z niższego zrobić wyzsze napięcie :?: Ale myślę, że +5V zaniżone do np. 3.95V będzie w porządku, to dość ciekawy pomysł, biorąc pod uwagę amperaż dla linii +5V, który jest wyższy niż w przypadku +3.3V Też tak myśle :) poza tym jak zaniżamy napięcie poprzez stabilizator i regulator napęcia to napewo uzyskamy je dużo bardziej stabilne niż podkręcając do granic możliwości słabszą linie ( o niższym napięciu) amperaż chyba w tym przypadku nie ma nic do rzeczy bo memki nie ciągną dużo ani Savage którego uzywam ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...