Menthos Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Mam płyte MSI K7N2 Ultra i Nie wiem do końca jak podkręcić sobie Memory Timings (chodzi o T-bas, t-rcd, t-rp) do tej pory miałem ustawione tak: 7, 3, 3 a CAS Latency 2,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Następnym razem SZUKAJ! http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=52396 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopran Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Cytat: Zasada jest jedna: Pamięć pracuje najszybciej, jeśli tRAS równe jest sumie CL, tRCD i tRP.Czyli po ludzku oznacza to,ze największa liczby ma być równa sumie pozostałych. Niezależnie od fsb (kwestia pamieci, a szczególnie czasu dostępu),należy asie tego trzymac. Zwiazane to jest ze synchronizacja danych i gwarantuje największą przepustowość. Wiec zamiast 5-2-2-2 powinniśmy ustawić 6-2-2-2.Wiekszosc kości standardowo przystosowane jest do timingow 8-3-3-2.5 (0.5 - to taka granica bledu, stosuje się nią przy wysokim fsb kiedy to pamięci nie są w stanie pracować na CL2) Jeszcze porada dla posiadaczy płyt na nForce2 - większość płyt na tym układzie nie lubi CL3, coniektore wcale się nie odpalaja,a niektóre pracują bardzo niestabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...