Skocz do zawartości
AZAKIEL

Który z GF4 4200 daje najlepszą jakość obrazu?

Rekomendowane odpowiedzi

przychylam się do opini Lagiera również ma Prolinka i coż same zalety:

jest tańsza od markowych produktów (asus,gaiward itp.) a przy okazji ma o wiele większe możliwości overclokingu dlatego uważam że kupno droższej karty o gorszych parametrach owerclokingu jest kompletną bzdurą, np kumpel kupił sobie gaiwarda tego z 64ram (są 2 wersje), nie dość że zapłacił 80zł więcej to jeszcze nie jest w stanie przekroczyć 570mhz na pamięciach, przy czym moja karta pracuje stabilnie na 625mhz!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tańsza od markowych produktów (asus,gaiward itp.) a przy okazji ma o wiele większe możliwości overclokingu dlatego uważam że kupno droższej karty o gorszych parametrach owerclokingu jest kompletną bzdurą, np kumpel kupił sobie gaiwarda tego z 64ram (są 2 wersje), nie dość że zapłacił 80zł więcej to jeszcze nie jest w stanie przekroczyć 570mhz na pamięciach, przy czym moja karta pracuje stabilnie na 625mhz!!!

mój kumpel też poleciał na gainwarde'a i po tygodniu poszedł go wymienić na tańszego prolinka bo równiez nie mógł przekroczyć granicy 570-580 mhz a płacił około 100 sztuk zlota wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój kumpel też poleciał na gainwarde'a i po tygodniu poszedł go wymienić na tańszego prolinka bo równiez nie mógł przekroczyć granicy 570-580 mhz a płacił około 100 sztuk zlota wiecej. teraz na prolinku jedzie 300/600 i pełen luzik :twisted: :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nikt nie wspomina ze Gainward daje 3 lata gwarancji ????

Prolink ma tylko rok, a przy o/c wydaje mi sie ze sprawa długiej gwarancji jest sprawa podstawową. Jak przykładowo spali mi sie gainward po tych 2 latach uzytkowania na podkreconym zegarze i pamieciach to moge go wymienic a Prolink to tylko do kosza sie nadaje.

A tak wogule to pytanie bylo o jakosc obrazu a nie o mozliwosci podkrecania. Mam 19" i w 1290x960 obraz wyglada bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolink ma tylko rok, a przy o/c wydaje mi sie ze sprawa długiej gwarancji jest sprawa podstawową. Jak przykładowo spali mi sie gainward po tych 2 latach uzytkowania na podkreconym zegarze i pamieciach to moge go wymienic a Prolink to tylko do kosza sie nadaje.

A tak wogule to pytanie bylo o jakosc obrazu a nie o mozliwosci podkrecania. Mam 19" i w 1290x960 obraz wyglada bardzo dobrze.

Sorki !!Ale Prolink daje 2lata gwarancji!!Czyli 24miechy!!!!!!!! :x 8)

A tak pozatym to po 2 latach już 2x zmienie karte na inną !!Niestety takie realia !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Elsa produkuje karty na 4 Tit 4200 to jest napewno na pierwszym miejscu.

Nie mozna pisac takiego czegos. Moze ELSA miala dobra jakosc wyrobow ale skad wiadomo co z nia teraz sie dzieje ?

Podobno ta firma nawet zbankrutowala. Piszac o jakosci grafiki na karcie, ktorej nie ma- ba, nawet nie wiadomo czy firma istnieje- olales prosbe AZAKIELA o nie gdybanie.

Jedyne co moge powiedziec w tym temacie to, ze czekam na winfasta i mam nadzieje, ze sie nie rozczaruje jakoscia. Zamieszcze tu jeszcze notke jak tylko go dostane w swoje rece, co moze nastapic w kazdej chwili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak pozatym to po 2 latach już 2x zmienie karte na inną !!Niestety takie realia !!

Ok masz racje Prolink w wersji Box ma 2 lata gwarancji ale ja widzialem na giełdzie wersje oem-ową z roczną gwarancją stad moja pomyłka. Zauważ jednak, że CIEBIE może jest stać na wymianę karty graficznej co rok albo pół, lecz wiekszośc osób dalej ma karty graficzne ze starymi chipsetami gf2 mx 400 czy gf2 mx 200. Nie wszystkich stać na taki wydatek. Wiec wydaje mi sie ze 3 letnia grwarancja jaka daje Gainward dobrze świadczy o tej firmie, nie mowiąc juz ze podczas odsprzedazy dzieki temu ze karta jest na gwarancji mozna negocjowac wyzsza cene.A majac na uwadze, ze zapewne dla wiekszosci uzytkownikow komputera ten zakub bedzie musiał starczyc na dlugi czas to 3 letnia gwarancja daje jednak pewną przewagę Gainwardowi nad Prolinkiem (nawet jesli sie tak dobrze nie przetaktowywuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok masz racje Prolink w wersji Box ma 2 lata gwarancji ale ja widzialem na giełdzie wersje oem-ową z roczną gwarancją stad moja pomyłka. Zauważ jednak, że CIEBIE może jest stać na wymianę karty graficznej co rok albo pół, lecz wiekszośc osób dalej ma karty graficzne ze starymi chipsetami gf2 mx 400 czy gf2 mx 200. Nie wszystkich stać na taki wydatek. Wiec wydaje mi sie ze 3 letnia grwarancja jaka daje Gainward dobrze świadczy o tej firmie, nie mowiąc juz ze podczas odsprzedazy dzieki temu ze karta jest na gwarancji mozna negocjowac wyzsza cene.A majac na uwadze, ze zapewne dla wiekszosci uzytkownikow komputera ten zakub bedzie musiał starczyc na dlugi czas to 3 letnia gwarancja daje jednak pewną przewagę Gainwardowi nad Prolinkiem (nawet jesli sie tak dobrze nie przetaktowywuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt Gainward jest swietną firmą,niema co do tego zadnych wątpliwosci !!Pamiętaj jednak ,że sprzedając dany sprzęt niemożesz wymagać od kupujacego więcej niż by on dał!!A dać moze owiele miej niz myślisz!!Miałem podobą sytuacje gdy sprzedawałem karte Hercules 3D Prophet II MX 32MB nie stety cena jej jest teraz bardzo niska i sprzedałem za 130zł a dałem jak dobrze pamiętam prawie 500zł!!Koles zato sprzedał MXa 2 za 160 zł NONAME tylko miała 64MB .A bogaty nie jestem poprostu dany sprzęt szybko tanieje i taki Radek 9700 czy najnowszy GeForce,bedzie w takiej cenie ,że bedzie mnie stać na zmiane !!Pozdrawiam!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AZAKIEL pyta o jakosc obrazu a nie o podkrecanie.

Za jakosc wykonania karty, jakosc podzespolow karty i jakosc obrazu placi sie dodatkowe pieniadze. Warto wydac te 80 zl wiecej i miec markowa karte, powod jest prosty, z takimi kartami jest zwykle mniej problemow i zwykle maja lepsza jakosc obrazu w wysokich rozdzielczosciach. Prolink (PixelView) ma aspiracje stac sie 'firma markowa' , jednak jeszcze jej troche do tego brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AZAKIEL pyta o jakosc obrazu a nie o podkrecanie.

Za jakosc wykonania karty, jakosc podzespolow karty i jakosc obrazu placi sie dodatkowe pieniadze. Warto wydac te 80 zl wiecej i miec markowa karte, powod jest prosty, z takimi kartami jest zwykle mniej problemow i zwykle maja lepsza jakosc obrazu w wysokich rozdzielczosciach. Prolink (PixelView) ma aspiracje stac sie 'firma markowa' , jednak jeszcze jej troche do tego brakuje.

ale baaaaaaaardzo niewiele!!! a nawet powiedziałbym że już się nią stał. Jakość obrazu na prolinku jest naprawdę dobra porównałbym ją do kart msi. A co do tego 80 zł więcej to wiem że nie kupiłbym za tą cenę gainwarde'a chyba że tego GS za 970 (no ale to już nie 80 zł więcej...)!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie. Tylko proszę bez spamu i gdybania z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi  :roll:

kazdy głosuje na swoje :lol: :lol: :lol: :lol:

to sie nazywa obiektywizm.

Jak nie mam jesze tej karty ale zamierzam ja kupic i wybrał bym bez wachania msi.

prolinki w ersji 64MB nie ma DVI, a to duzo wada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha! Z gwarancją to jest proste. Producent daje gwarancje 2, 3 i czasem nawet 5 lat, ale resellerzy, czyli po naszemu odsprzedawcy, a fachowo dystrybutorzy dają nierzadko własną gwarancję, gdyż po prostu im sie to lepiej opłaca, tak więc i Gainwardy miewają roczną gwarancję, a jak chcesz to możesz go potem wysłać do reprezentanta tej marki na polskę i tam domagać się egzekwowania 3 letniej gwarancji.

Z tymi cenami to już też sprawa nie jest taka oczywista.

Prolink chodzi po 690-720zł, MSI jest do kupienia za 680zł a porównując uposażenie obydwu (oprogramowanie, okablowanie i wyjścia) MSI wygląda lepiej. Gainward ma bardzo słabą serię GF4Ti, słabo się kręcą, brak nawet wyjścia TV, ze o DVI nie wspomnę, a ceną bije obie na głowe. Leadteki, wciąż są drogie, chłodzenie może i efektywne, ale już mniej efektowne.

Jakość obrazu to przede wszystkim sprawa monitora, co komu po Radeonie 9700 jak ma monitor od Tridenta 14" ? Jak masz monitor dobrej jakości, to gwarantuję, że musiałbyś mieć świetny wzrok aby doszukać się różnic w obrazie na poszczególnych GF4Ti. Porównywać można jakość np: obrazu TV, bo ten zależyh od chipa jakiego użył producent. ABIT SILURO i MSI (bez VIVO) mają bardzo dobrą jakość, a Leadtek ma podobno jeszcze lepszą. o Prolinku nic mi nie wiadomo.

A jakbym miał możliwość kupna dowolnej karty to bym brał GF4Ti4200 128MB SUMA, pamięci kręcą się na 700 MHz... niestety w Poslce go nie uświadczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu prolink to Prolink a gainward to Gainward

i jesli chodz o jakos obrazu to niestety tu wybor zostaje bez komentarza

oj chyba bym polemizował. Miałem obie te karty i czy wybór jest bez komentarza to nie wiem (obraz obu kart był zbliżony a cena niestety nie). Słyszałem że Geforce Ti4200 64MB troszkę nie wyszedł firmie Gainward (bez urazy oczywiście). Ale ten wątek będzie bez końca bo każdy będzie chwalił swoją kartę jak już to ktoś wcześniej wspomniał :lol:

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha! Z gwarancją to jest proste. Producent daje gwarancje 2, 3 i czasem nawet 5 lat, ale resellerzy, czyli po naszemu odsprzedawcy, a fachowo dystrybutorzy dają nierzadko własną gwarancję, gdyż po prostu im sie to lepiej opłaca, tak więc i Gainwardy miewają roczną gwarancję, a jak chcesz to możesz go potem wysłać do reprezentanta tej marki na polskę i tam domagać się egzekwowania 3 letniej gwarancji.  

Z tymi cenami to już też sprawa nie jest taka oczywista.  

Prolink chodzi po 690-720zł, MSI jest do kupienia za 680zł a porównując uposażenie obydwu (oprogramowanie, okablowanie i wyjścia) MSI wygląda lepiej. Gainward ma bardzo słabą serię GF4Ti, słabo się kręcą, brak nawet wyjścia TV, ze o DVI nie wspomnę, a ceną bije obie na głowe. Leadteki, wciąż są drogie, chłodzenie może i efektywne, ale już mniej efektowne.  

Jakość obrazu to przede wszystkim sprawa monitora, co komu po Radeonie 9700 jak ma monitor od Tridenta  14" ? Jak masz monitor dobrej jakości, to gwarantuję, że musiałbyś mieć świetny wzrok aby doszukać się różnic w obrazie na poszczególnych GF4Ti. Porównywać można jakość np: obrazu TV, bo ten zależyh od chipa jakiego użył producent. ABIT SILURO i MSI (bez VIVO) mają bardzo dobrą jakość, a Leadtek ma podobno jeszcze lepszą. o Prolinku nic mi nie wiadomo.  

A jakbym miał możliwość kupna dowolnej karty to bym brał GF4Ti4200 128MB SUMA, pamięci kręcą się na 700 MHz... niestety w Poslce go nie uświadczysz...

właśnie mnie to zastanawiało. Ciągle się biją o tą jakość obrazu u mnie na monitorze 19" w 1280x1024x32 naprawdę trudno dostrzec różnicę!!! CO innego na TV no i z przykrością muszę stwierdzić że Prolink do najlepszych nie należy :cry:

a co do ceny prolinka to Makonar trochę się pomyliłeś bo można go kupić już za 630 zyli a z MSI nie spotkałem się jeszcze by kosztował mniej niż 680

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy gdzie kupowac, ja tam Prolinka nie widziałem za 630, za to w Komputroniku jest za 711 chyba.

Na Allegro jest za 690, a na giełdzie nie rozglądałem się z Prolinkami, ale skoro tak tanio można dostać, to chyba faktycznie sie opłaca.

Ktoś pisał, że od kiedy Prolink zdobył dobrą pozycję na rynku i utożsamił swoją markę z wysokim współczynnikiem jakości do ceny, to zaczął sprzedawać po cenach porównywalnych do reszty konkurencji, a okazuje się to nieprawdą. GF4MX440 za 350zł i GF4Ti4200 za 630 to wciąż bardzo tanio!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy gdzie kupowac, ja tam Prolinka nie widziałem za 630, za to w Komputroniku jest za 711 chyba.  

Na Allegro jest za 690, a na giełdzie nie rozglądałem się z Prolinkami, ale skoro tak tanio można dostać, to chyba faktycznie sie opłaca.  

Ktoś pisał, że od kiedy Prolink zdobył dobrą pozycję na rynku i utożsamił swoją markę z wysokim współczynnikiem jakości do ceny, to zaczął sprzedawać po cenach porównywalnych do reszty konkurencji, a okazuje się to nieprawdą. GF4MX440 za 350zł i GF4Ti4200 za 630 to wciąż bardzo tanio!

Po 630 chodzą w Krakowie (nie na giełdzie) kumpel ostatnio kupował u mnie w Cz-wie w Bino obecna cena 670 mowa oczywiście o wersji 64 DDR TvOut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...