Skocz do zawartości
Koziol

Dual-Channel i 3 moduly pamieci (single czy dual?)

Rekomendowane odpowiedzi

sprzet jak w podpisie

Zamierzam wymienic plytke na Asusa P4P800

Powstaje pytanie :

mam dwa moduly pamieci Kingstona po 256 MB (266Mhz) timingi takie same, tylko jeden modul na infeonach a drugi na nanyach oraz trzecia kosc 256Mb 333 Mhz. Czy jest mozliwosc na plytach pod Intela dwukanalowych puscic w dualu dwa moduly i trzecia kostke 256 dodatkowo dopiac ? Czy plyta bedzie pracowala w singlu czy w dualu dwie kosci i 3cia w singlu jak na nForceach pod AMD ?

Mam nadzieje, ze na tej plytce w koncu rozwine skrzydla bo ostatnio po zalozeniu dodatkowego ramu musialem odkrecic procka o 300 Mhz w dol oraz podniesc napiecia Vcore i Vmem z niewiadomych mi przyczyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ktoś mówił że na intelach dual działa tylko 1+1 oraz 2+2, ale nie dam sobie oka złamać bo osobiście tego nie testowałem.

Sprawdź w manualu płyty, na pewno pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, mam tę płytę, tylko że w wersji "SE" i Dual działa wyłącznie na dwóch lub czterech kościach pamięci.... Nie ma rzadnej gwarancji, że nie markowe pamięci będę prawidłowo działały. Sam mam jedną kość "GoodRAM" , a drugą "Elixir" ale Dual działa bez zarzutu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bede was musial prosic o pomoc :

zamierzam zmienic plyte glowna, co za tym idzie pamiatki.

Reszte sprzetu ma zostac jak jest, mam nadzieje, ze nowa plyta i nowe pamieci pozwola mi bardziej wykrecic sprzet bo na dzien dzisiejszy jedynym ograniczeniem sa wlasnie moje kosci.

Posiadajac 3 kosci 256 MB za bardzo nie ma ciekawej perspektywy.

Chcac pracowac w dual-ddr aby platforma byla nadal rozwojowa zmuszony jestem zainstalowac 2 kosci po 512 MB. Nadchodzace gry jak i doom3 pokazal, ze 512 to juz troche malo a obsadzenie 4 bankow wolnych pamieci (266Mhz) po 256 MB mija sie z celem.

Po 1 najwazniejsze dla mnie jest O/C, nie ekstremalny, ale zeby poprostu wycisnac jeszcze z CPU cos wiecej (przy 2 kosciach 266 Mhz cpu chodzil na 2.52 G na default Vcore, przy 3 kosciach dzieja sie dziwne rzeczy :P - maksymalnie 2.25 przy taktowaniu pamieci 333 Vmem +0.2 Vcore 1.6)

Jaka plytke byscie polecili ?

Naczytalem sie o i865, ze w P4P800 w nie kazdym egzemplarzu da sie PAT odblokowac. Czy faktycznie PAT tak duzo daje? ( wiem na czym polega, ale w praktyce czy duzo daje? ). Moze nie ryzykowac z i865 i kupic srednio 100 zl drozsze i875 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi