Skocz do zawartości
hummel105

Szkocka kratka na monitorku!!??!!

Rekomendowane odpowiedzi

Na moim kompie zachodzi bardzo dziwne zjawisko,którego przyczyny nie potrafię określić może wiec Wy szanowni koledzy dacie rade!?

OBIAWY: krateczka o dość jednolitej szerokości linii na monitorze we wszelakich kolorach i różnym układzie kolorów

- pojawia się po kilku lub kilkunasto minutowej pracy kompa,ale tylko podczas wyświetlania aplikacji bardzo obciążających procka np. gry ( zazwyczaj gry!!)

- trzy magiczne przyciski tracą moc nie da się restartować- kompa chyba,że sam się restartuje ( przeważnie tak bywa)

- to niestety nie daje żadnego efektu krateczka nadal przetacza się po ekranie zmieniając tylko kolory i układ ( jest tak podczas wykrywania napędów wyświetlania loga płyty głównej- ASUSA A7V333 i ładowania systemu

- ponowny restart przy pomocy przycisku obudowy nie daje efektu

- dopiero wyłączenie kompa i ponowne włączenie po chwili przynosi efekt system ładuje się normalnie

Zmieniałem już sterowniki karty ( GAINWARD GeForce 4 Ti4200 ) z DET. 28.31 na 40.41 i takie „dętki” mam teraz , ale bez zmian dalej to samo !!

System przechodzi 3Dmarka 2001 bez problemu , temp. Pracy procka w czasie odwalania kratki to ok. 55-57şC ( procek Athlon XP 2000+ ).

Reinstalowałem stery karty dźwiękowej- dalej brak poprawy.

Jestem cierpliwy-naprawdę ale już mi łapy opadają !!!!!

Konfiguracja kompa to : płyta ASUSA A7V333, proc. AMD Athlon XP 2000+

, karta graf.GAINWARD GeForce 4 Ti4200, Kingston DDR 256MB PC-266

, monitor SAMSUNG Sync Master 957 FS, system Windows XP Professional

, DirectX 8.1oraz Detonator 4041 - BIOS 4.25.00.30

Jeśli ktoś z Was ma jakieś pomysły to chętnie się z nimi zapoznam!! Z góry DZIĘKUJE !!!

Hummel105

hummel105@poczta.onet.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o zjawisko łączenia przekazu głosu i danych, czy jaja sobie robisz :lol: ?? A jesli o transfer to pojecia nie mam gdzie to sie reguje jesli jest taka możliwość !? Chyba ze to dowcip a jesli tak to HA HA HA !!

Tak czy siak dzieki za odpowiedz !!! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o  zjawisko łączenia przekazu głosu i danych, czy jaja sobie robisz :lol: ?? A jesli o transfer to pojecia nie mam gdzie to sie reguje jesli jest taka możliwość !? Chyba ze to dowcip a jesli tak to HA HA HA !! 

Tak czy siak dzieki za odpowiedz !!! :wink:

1. chodzi mi oto że może ci się grzać grafa i wysyłać artefakty :lol:

2. chodzi o regulację monitora - maksymalne zniwelowanie efektu moire'a oraz synchronizacja pozioma i pionowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grzania karty to raczej nie.... nie krecilem ani zegara nai pamięci to raz ...dwa mam 2 coolery w obudowie kompa 1 standard 2 sam dodałem oba wypychajace

Synchronizacja monitora o tego nie sprawdzałem monitor jest 2 tygodniowy komp też a ja narazie nie mam czasu wszystkiego sprawdzić teraz monitor wyswietla w 1024+768 100 Hz i 16 bitach .

Cenna rada sprawdze ale dopiero za 2 dni teraz klikam od brachola moj komp 60 km dalej ! DZIĘKI Arkady !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobne efekty.

Po nagrzaniu karty komp zaczął wyświetlać linie.

W Biosie to się objawiało literówkami.

Efekty minęły gdy odkręciłem karte (było 265/450) na default i zdjąłem radiatory z pamięci 8O . Teraz zdarza się że komp nie chcę się odpalić (czarny ekran) gdy trochę pochodzi i robię restart. Czasami nawet jak jest zimny to nie chce ruszyć za pierwszy podejściem.

Winę za taki stan rzeczy ponosi moja głupota :oops: , kiedyś rdzeń poszedł na 295MHz. Efekty wyszły po miesiącu i założeniu radiatorów na pamięci (musiały dogrzać GPU).

Jeśli karta nie była kręcona to sprawdzż u kumpla. Jak będzie to samo zasuwaj do sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...