hummel105 Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Na moim kompie zachodzi bardzo dziwne zjawisko,którego przyczyny nie potrafię określić może wiec Wy szanowni koledzy dacie rade!? OBIAWY: krateczka o dość jednolitej szerokości linii na monitorze we wszelakich kolorach i różnym układzie kolorów - pojawia się po kilku lub kilkunasto minutowej pracy kompa,ale tylko podczas wyświetlania aplikacji bardzo obciążających procka np. gry ( zazwyczaj gry!!) - trzy magiczne przyciski tracą moc nie da się restartować- kompa chyba,że sam się restartuje ( przeważnie tak bywa) - to niestety nie daje żadnego efektu krateczka nadal przetacza się po ekranie zmieniając tylko kolory i układ ( jest tak podczas wykrywania napędów wyświetlania loga płyty głównej- ASUSA A7V333 i ładowania systemu - ponowny restart przy pomocy przycisku obudowy nie daje efektu - dopiero wyłączenie kompa i ponowne włączenie po chwili przynosi efekt system ładuje się normalnie Zmieniałem już sterowniki karty ( GAINWARD GeForce 4 Ti4200 ) z DET. 28.31 na 40.41 i takie „dętki” mam teraz , ale bez zmian dalej to samo !! System przechodzi 3Dmarka 2001 bez problemu , temp. Pracy procka w czasie odwalania kratki to ok. 55-57şC ( procek Athlon XP 2000+ ). Reinstalowałem stery karty dźwiękowej- dalej brak poprawy. Jestem cierpliwy-naprawdę ale już mi łapy opadają !!!!! Konfiguracja kompa to : płyta ASUSA A7V333, proc. AMD Athlon XP 2000+ , karta graf.GAINWARD GeForce 4 Ti4200, Kingston DDR 256MB PC-266 , monitor SAMSUNG Sync Master 957 FS, system Windows XP Professional , DirectX 8.1oraz Detonator 4041 - BIOS 4.25.00.30 Jeśli ktoś z Was ma jakieś pomysły to chętnie się z nimi zapoznam!! Z góry DZIĘKUJE !!! Hummel105 hummel105@poczta.onet.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alek777 Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 problem na pewno nie jest związany z softwarem (stery, win itp.) najprawdopodobniej jest to wina karty graficznej, mniej prawdopodobny wydaje mi się problem z płytą główną, polecam włożyć inną karte i sprawa się wyjaśni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hummel105 Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 tego sie wlasnie obawiam tylko w czym problem wada karty czy konflikt sprzetowy !!?? DZIĘKI ZA ODPOWIEDZ alek777 !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 1. odkręć blachy z obudowy 2. czy jesteś pewien że masz dobrze wyregulowaną morę i konwergencję? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hummel105 Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Chodzi Ci o zjawisko łączenia przekazu głosu i danych, czy jaja sobie robisz :lol: ?? A jesli o transfer to pojecia nie mam gdzie to sie reguje jesli jest taka możliwość !? Chyba ze to dowcip a jesli tak to HA HA HA !! Tak czy siak dzieki za odpowiedz !!! :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Chodzi Ci o zjawisko łączenia przekazu głosu i danych, czy jaja sobie robisz :lol: ?? A jesli o transfer to pojecia nie mam gdzie to sie reguje jesli jest taka możliwość !? Chyba ze to dowcip a jesli tak to HA HA HA !! Tak czy siak dzieki za odpowiedz !!! :wink: 1. chodzi mi oto że może ci się grzać grafa i wysyłać artefakty :lol: 2. chodzi o regulację monitora - maksymalne zniwelowanie efektu moire'a oraz synchronizacja pozioma i pionowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hummel105 Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Co do grzania karty to raczej nie.... nie krecilem ani zegara nai pamięci to raz ...dwa mam 2 coolery w obudowie kompa 1 standard 2 sam dodałem oba wypychajace Synchronizacja monitora o tego nie sprawdzałem monitor jest 2 tygodniowy komp też a ja narazie nie mam czasu wszystkiego sprawdzić teraz monitor wyswietla w 1024+768 100 Hz i 16 bitach . Cenna rada sprawdze ale dopiero za 2 dni teraz klikam od brachola moj komp 60 km dalej ! DZIĘKI Arkady !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Miałem podobne efekty. Po nagrzaniu karty komp zaczął wyświetlać linie. W Biosie to się objawiało literówkami. Efekty minęły gdy odkręciłem karte (było 265/450) na default i zdjąłem radiatory z pamięci 8O . Teraz zdarza się że komp nie chcę się odpalić (czarny ekran) gdy trochę pochodzi i robię restart. Czasami nawet jak jest zimny to nie chce ruszyć za pierwszy podejściem. Winę za taki stan rzeczy ponosi moja głupota :oops: , kiedyś rdzeń poszedł na 295MHz. Efekty wyszły po miesiącu i założeniu radiatorów na pamięci (musiały dogrzać GPU). Jeśli karta nie była kręcona to sprawdzż u kumpla. Jak będzie to samo zasuwaj do sklepu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hummel105 Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 no ajsi fakt pomogłeś karcie . jak zdiołeś radiatory z pamięci !!??! ale tak bywa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...