CrazyTomHero Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Oto mam klopot - co lepiej odprowadza cieplo, miedz czy platyna ??? czy moze miedź pokryta platyna ?? (Wiem ze srebro najlepiej odprowadza ale jakos mnie na nie nie stac :() Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Nie stać cię na srebro a stać na platynę?!?!?!?! To ciut dziwne... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Oto mam klopot [...]:wink: tam nie ma nic "niestety" o platynie ale za to jest o złocie :wink: http://www.overclockers.com/articles609/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 najlepiej srebro , lepiej od miedzi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 ja tam kiedys pisalem (zanim konto utracilem :P ) ze planowalem cold plate ze srebra... tak tz zrobilem. Od 3 tygodni mam srebrna plytke (dalem swoj kruszec i doplacilem 30 zl znajomemu) wymiary: 50x50x2 (no moze 2,5) ... Rezultat.. hymm raczej niewielki bo zmniejszylo temp o ~1-2 stopnie :) Nie warta sprawa zachodu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 "]ja tam kiedys pisalem (zanim konto utracilem :P ) ze planowalem cold plate ze srebra... tak tz zrobilem. Od 3 tygodni mam srebrna plytke (dalem swoj kruszec i doplacilem 30 zl znajomemu) wymiary: 50x50x2 (no moze 2,5) ... Rezultat.. hymm raczej niewielki bo zmniejszylo temp o ~1-2 stopnie :) Nie warta sprawa zachodua swoją szosą michał to co zrobiłeś ze starym kontem? mordercatorzy cię zabili :?: :lol: prawdę mówiąc czekałem na fotki twoich poczynań :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierut Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Staryyyyyy platyna to cie wyniesie, że cho cho, lepiej z miedzi. Ja mieszkam w zagłębiu miedziowym to może ci płytke wprost z kopalni załatwie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 a swoją szosą michał to co zrobiłeś ze starym kontem? mordercatorzy cię zabili :?: :lol: prawdę mówiąc czekałem na fotki twoich poczynań :wink: a poklucilismy sie co do konkursu na mody bo zdrzaznil mnie fakt wzrostu glsow polara o 75 w 1sec... sprawa juz sie wyjasnila... a konto stracilem bo ktos mial zbyt wielkie ego... non coments... Szkoda mi tylko ciekawych privow ktore przepadly i wyrobionego uczciwie "stalego uczestnika" only na tej czesci grupy... Fotki niebawem :)) Dzis walcze z lcd co by go na zolto zaswiecic... oraz probuje wyrownac srednice w moim Wc co by haosu nie bylo w zlaczkach... Napastuje tez sklarza o szybke na wymiar oraz sklep plastyczny o farbe blekitna do szkla :))) Mod niebawem oficjalnie sie pokaze :))) (jeszcze kilka dni) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincente Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 "]ja tam kiedys pisalem (zanim konto utracilem :P ) ze planowalem cold plate ze srebra... tak tz zrobilem. Od 3 tygodni mam srebrna plytke (dalem swoj kruszec i doplacilem 30 zl znajomemu) wymiary: 50x50x2 (no moze 2,5) ... Rezultat.. hymm raczej niewielki bo zmniejszylo temp o ~1-2 stopnie :) Nie warta sprawa zachodu A od kiedy to Cold Plate słuzy do zbijania teperatury? Ta płytka ma chyba inne przeznaczenie no nie? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 A od kiedy to Cold Plate słuzy do zbijania teperatury? Ta płytka ma chyba inne przeznaczenie no nie? ;) Cold plate zasadniczo jest stosowane by lepiej rozlozyc cieplo na radiator... a tym samym poprawic termoprzewodnosc i co z tym w parze idzie zbic temperature :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbicha Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Po co miedz, po co platyna a nawet zloto od rzau za DIAMENTY sie wezcie bo maja najlepsze przewodnicteo cieplne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 o ile wiem to platyna jest najdroszym metalem , jest drosza od zlota, , a z metali to chyba srebro przewodzi najlepiej cieplo a na drogim miejscu jest zloto a potem miedz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Miedź. A platyną możesz pokryc - miedź nie będzie się wtedy utleniać. p.s. A co do kosztownych materiałow to ja chcę blok wodny z uranu 235!! A obudowę z ołowiu :wink: . Wysłał bym kompa Saddamowi. Bardo by się ucieszył pewnie :wink: Niczym swojego czasu Roosvelt z prezentu pewnego Kapitana-Leutnanta zur see. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Miedź. A platyną możesz pokryc - miedź nie będzie się wtedy utleniać. p.s. A co do kosztownych materiałow to ja chcę blok wodny z uranu 235!! A obudowę z ołowiu :wink: . Wysłał bym kompa Saddamowi. Bardo by się ucieszył pewnie :wink: Niczym swojego czasu Roosvelt z prezentu pewnego Kapitana-Leutnanta zur see. hahaha ale dlaczego nikt nie odpowiedzial na moje pytanie (co lepiej przewodzi temp miedz czy platyna ???) oraz czy jezeli platyna przewodzi slabiej od miedzi to cieplo , to czy miedz pokryta ta platyna bedzie gorzej przewodzic temp . niz sama miedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 "]a konto stracilem bo ktos mial zbyt wielkie ego... non coments...Nie, no ty dalej swoje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 hahaha ale dlaczego nikt nie odpowiedzial na moje pytanie (co lepiej przewodzi temp miedz czy platyna ???) oraz czy jezeli platyna przewodzi slabiej od miedzi to cieplo , to czy miedz pokryta ta platyna bedzie gorzej przewodzic temp . niz sama miedź. :lol: :wink: "Umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika" :wink: Przeca napisałem, że miedź (lepiej przewodzi). Przewodność cieplna Platyny: 71.6 W/(m*K) Przewodność cieplna Miedzi: 401 W (m*K) Miedź przewodzi ciepło prawie 6 razy lepiej. Ale tez jest podatna na zaśniedzenie (tworza się na jej powierzchni węglany i siarczki itp) i ta warstwa zw. chem słabo przewodzi ciepło. Jezeli pokryjesz np blok wodny(?) cieniutką warstewką platyny to w temp pokojowej (i Athlonowej tez) na powierzchni tak zabezpieczonej miedzi nie utworza się żadne związki (no chyba ze polejesz toto wodą królwską albo kwasem fluorowodorowym :wink: )i w efekcie zyskasz pośrednio na przewodnictwie. A tak wogóle to lista płac jest taka: Srebro Miedź Złoto Aluminium Srebra nie ma sensu stosować zamiast miedzi bo różnica w przewodności jest tylko około 7%. Dla porównaia Aluminium/Miedź to 70% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 o ile wiem to platyna jest najdroszym metalem , jest drosza od zlota, , a z metali to chyba srebro przewodzi najlepiej cieplo a na drogim :wink: miejscu jest zloto a potem miedz z tym odniesieniem do ceny 100% zgody :) czy mój post (link) jest przeźroczysty :?: :) oprócz danych odnośnie przewodnictwa cieplnego metali są tam też inne ciekawe dane -> ciecze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 a nie lepiej pokryc blok srebrem (2um grubosci by wystarczylo) ??? taniej bedzie i lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 "]a konto stracilem bo ktos mial zbyt wielkie ego... non coments...Nie, no ty dalej swoje? a konto mam spowrotem?... raczej nie... to sie nie dziw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomHero Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 :wink: cieniutką warstewką platyny to w temp pokojowej (i Athlonowej tez) na powierzchni tak zabezpieczonej miedzi nie utworza się żadne związki (no chyba ze polejesz toto wodą królwską albo kwasem fluorowodorowym :wink: )i w efekcie zyskasz pośrednio na przewodnictwie. dokladnie chodzilo mi o to zdanie :) thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...