Skocz do zawartości
J4r3k

Problem z 1x512 SDRAM na TUSL2-C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam plyte Asus TUSL2-C, ostatnio kupilem SDRAM 512MB PC133 7ns, zamontowalem i okazuje sie ze komp widzi tylko 256. Sprawdzalem u znajomego na innej plycie i ma normalnie 512. Probowalem juz wszystkiego: upgrade biosu, reset biosu, wkladalem kosc do wszystkich slotow, za kazdym razem to samo tylko 256MB widocznej pamieci. Karta ma kosci po obu stronach. Inny znajomy ma taka sama plyte i u niego jest ten sam problem. Co zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no plyta jest PC100/PC133 z obsluga do 512MB, przynajmniej tak mowi instrukcja ;]

znajomy ma napewno identyko plyte?? ten sam rev? jesli tak to zrob update biosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden znajomy ma identyczna plyte jak moja i tez widzi u niego tylko 256, drugi zas ma inna plyte zupelnie i jest u niego 512.

992273[/snapback]

Na przyszłość jakby ktoś spotkał się z podobnym problemem, to w manualu (1.04E817) płyty Asus TUSL2-C na stronie 24 (punkt 3.5.1) pisze:

- Single-sided (jednostronne) DIMMs come in 16,32,64,128,256MB; double-sided (dwustronne) come in 32,64,128,256,512MB.

To jest odpowiedź na Twój problem bo jeden znajomy ma pamięć jednostronną a drugi dwustronną a ta płyta widzi tylko dwustronne 512'stki :)

PS

Sorki za odkopanie starego tematu ale jest on bez rozwiązania, a ja szukając go miałem dylemat jaki typ kości kupić.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi