Skocz do zawartości
Portal

Wybor plyty pod pentium IV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam kupic plyte glowna po procesor Pentium IV ale jest tak duzy wybor ze zaczynam sie

gubic. Chcialbym kupic plyte ktora :

- powinna byc stabilna

- dobra do podkrecania procesora

- posiadac magistrale 533MHz

- posiadac dzilnik PCI 1/5 ( zeby mozna bylo podkrecac procesory powyzej 150Mhz nie

martwiac sie o PCI i AGP)

- powinna posiadac RAID

- powinna posiadac karte dzwiekowa

- oraz kosztowac max do okolo 800zl ( tak w przedziale 500- 800zl)

Zastawnawiam sie nad plyta ASUS P4B533-E oraz o ABIT IT7 lub ABIT BD7II - RAID

Co wy myslicie o wyzej wymienionych plytach a takze co innego byscie polecili ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czysto teoretycznie gdybajac to polecam noweog asusa opartego na sis 648 (nie pamietam nazwy, nie wiem czy juz jest w polsce, chyba nie)

a jak chcesz cos wypas to poczekaj pol roku max na double-ddr czy jak tam to sie nazywa (pary:)

ja mysle ze na gwiazdke wyjda takie mobo z tym dderkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wreszcie zacznie używać opcji szukaj zamiast zaśmiecać forum powtarzającymi sie pytaniami??

Jakos nie znalazlem aby ktos tak sformuowal pytanie , napisal takie oczekiwania co do plyty i pytal sie o te modele co ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

a moze Gigabyte GA-8IEXP - ta plytka (zarowno z RAID jak i bez GA-8IEX) zbiera niezle recenzje

mam nadzieje ze wiesz o tym ze na plytach pod PIV moga byc odpalane tylko nowe karty graficzne AGP x4 - powodem jest napiecie 1.5V - jak masz np VooDoo to spalisz port AGP jak ja wlozysz :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Abita, spoko płytka...  :D  :D  :D 

Zajrzyj też na http://twojepc.pl był tam test płyt pod P4 i Abit wygrał.  :D

no i co z tego ze wygral skoro w tescie nie bylo wszystkich plyt glownych dostepnych na rynku - nie bylo np tych o ktory ja pisalem a np jeden "Gosc" z zalogi TwojePC poleca jako najlepsze wlasnie te GigaByte (mozna sie domyslec kto) :)

Abit to juz nie ta sama firma co kiedys :( (w czasach BH6)

BTW mozna jescze pomyslec o MSI a dokladnie o MSI 845E Max2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

a moze Gigabyte GA-8IEXP - ta plytka (zarowno z RAID jak i bez GA-8IEX) zbiera niezle recenzje

mam nadzieje ze wiesz o tym ze na plytach pod PIV moga byc odpalane tylko nowe karty graficzne AGP x4 - powodem jest napiecie 1.5V

Na plytach pod p4 z chipsetami SiS dzialaja karty agp 2x/4x bez problemow. Na chipsetach Intel tylko agp 4x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja moge sobie pomarzyc o takiej pamieci DDR400, za taka cene...

Ja polecam Abita BD7-II

cena z RAIDEM - 610zl , bez RAIDA kosztuje 500zl

Abit IT7 (to taki BD7-II z dodatkami a bez portow ps/2)- jesli zalezy Ci na FireWire, czy 4kanalowym Raidzie to za 200zl wiecej mozesz zakupic, jednakze wydaje mi sie ze wiekszosc z nas nigdy z tych dodatkow niewykorzysta

Asus wydaje sie rownie dobry i wydajny ale jednak troche drozszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. wydajnosc pamieci (DDR400) na SIS jest nie do pobicia !!!

Intel moze pomazyc o takiej przepustowosci pamieci jak na SIS.

Tia :!: - nie ma az takiej roznicy a ceny DDR 3200 sa odstraszajace a jak masz kase i chcesz szalec to tylko z i850E i pamieciami RIMM 1066MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia :!: - nie ma az takiej roznicy a ceny DDR 3200 sa odstraszajace a jak masz kase i chcesz szalec to tylko z i850E i pamieciami RIMM 1066MHz

Ale kto mowi o kupnie DDR 400, zwazywszy na ceny kupno PC3200 jest strata pieniedzy. Tylko ze, pamieci Samsung PC2700 bez problemu dzialaja jako PC3200 a nawet wiecej. Te Samsungi na 450 MHz dzialaja prawie jak RDRAM 1066. Ja swoja kostke ram kupilem za 350 zl, teraz chyba kosztuje tyle samo.

Poczekaj moze i kup Asus P4S8X na SiS648 + SiS963 (1 GB/s przepustowosci pomiedzy mostkami), plyta prawdopodobnie bedzie w cenie 600 zl, a obsluguje wszystkie mozliwe DDR, agp 8x, serial ATA, oraz oczywiscie zintegrowany, sprzetowy dzwiek w postaci C-Media.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze wiesz o tym ze na plytach pod PIV moga byc odpalane tylko nowe karty graficzne AGP x4 - powodem jest napiecie 1.5V

nowe jak nowe te karty - co do 1.5V i AGPx4 to sie zgadzam, prawda jest ale moja TNT2 sprzed 3 lat tez jest AGPx4 (BTW - TNT to pierwsze karty AGPx4)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja moge sobie pomarzyc o takiej pamieci DDR400, za taka cene...

Ja polecam Abita BD7-II

cena z RAIDEM - 610zl , bez RAIDA kosztuje 500zl

Abit IT7 (to taki BD7-II z dodatkami a bez portow ps/2)- jesli zalezy Ci na FireWire, czy 4kanalowym Raidzie to za 200zl wiecej mozesz zakupic, jednakze wydaje mi sie ze wiekszosc z nas nigdy z tych dodatkow niewykorzysta

Asus wydaje sie rownie dobry i wydajny ale jednak troche drozszy.

Zauwazylem ze ten Abit IT7 ma nietypowy roklad wyjsc ( ktore beda z tylu obudowy) wiec czy bedzie pasowalo to do obudowy - czy moze jest jakas zaslepka w komplecie z plyta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte GA-8IRXP Raid / USB 2.0 / LAN / ATA/133 + audio 5.1

ATX, Socket 478, Intel 845D, 3x DDR, FSB 400 MHz i 533 MHz, chipset Intel 845D, 6x PCI, zintegr. k. dźwiękowa SoundBlaster CT5880 z wyjściem SPDIF (6-kanałowa), Raid i USB 2.0, karta sieciowa, DualBios, ATA/133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy moze jest jakas zaslepka w komplecie z plyta ?

nie wiem - zobacze dzis w pracy i wieczorem napisze...

moim zdaniem jednak albo Abit IT7 albo Asus P4B533... tego ostatniego ceny ostatnio spadly... (niewiele ale zawsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem ze ten Abit IT7 ma nietypowy roklad wyjsc ( ktore beda z tylu obudowy) wiec czy bedzie pasowalo to do obudowy - czy moze jest jakas zaslepka w komplecie z plyta ?

Tak, w pudelku dostajemy zaslepke do obudowy oraz dodatkowe sledzie, łapki, zaczepki na kable i dmuchana piłke plazowa :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buuuu :(

Wlasnie zauwazylem ze plyta ktora njbardziej mi sie spodobala nie ma portow szeregowych ani rownoleglych - mowa o Abicie IT7max2

A ja mam SDI i skaner oraz drukarke dzlajaca na tych portach :(

Drukarke i skaner dalaby sie wymienic na te z USB - ale z SDi bedzie klopot :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O  8O  8O  skąd ty takie informacje wytrzasnąłeśc? chyba z jakiegoś amerykańskiego filmu  8O  8O  8O

chociazby ze stron producentow (Asus, MSI, GigaByte,...):

- przy plytach na i845E/i845G jest napisane only AGP 4x (1.5V)

- przy plytach np na SiS645DX jest napisane AGP 2x/4x

wiec nie rozumiem Twojego zdziwienia :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiając na intelu 845E magistralę 150MHz i mnożnik dla pamięci 4:3 też uzyskujesz taktowanie pamięci 400MHz :!: Natomiast przy FSB 133 MHz masz wtedy taktowanie pamięci 356MHz - lepsze PC333 spoko wtedy chodzą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...