>barat Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 No więc po kolei , kupiłem na allegro juz jakiś czas temu Sapphire Radeon 9000 , wsadziłem do kompa i ... moim oczom ukazały się paski w BIOS-ie ( pionowe ) , dodatkowo karta podczas startu nie pokazuje wersji BIOS-u oraz ile ma pamieci tylko dopiero obraz sie pojawia na pokazywanie procesora , napędów itd, dopiero jak wejdzie do windy obraz staje się normalny , z karty można normalnie skorzystać ( ale dopiero gdy są zainstalowane sterowniki , zanim się je zainstaluje w windowsie tez się krzaczy ) . Dodatkowo , zeby było śmieszniej na początku karta wstawała czasem ( z 4 razy się zdarzyło może ) z 64 MB Ram i chodziła chwile dobrze po czym zaczynała się wykrzaczac ( tak mniejwiecej po pierwszym tescie 3DMark 2001 ) , a teraz zawsze potulnie wstaje na 32 MB , na karcie mozna normalnie pracowac , gry chodzą ok , bez artefaktów , tyle ze z tytułu 32 MB ma oczywiscie niższą wydajność. Postanowiłem sciągnąć z niej BIOS i zobaczyc co w niej siedzi , i RadEdit pokazuje coś TAKIEGO czyli bios o nazwie 133-P19205-09 ... problem w tym ze w googlach takiej wersji nigdzie nie ma , jakby koles który mi ją sprzedał wgrywał jakiegoś modowalnego albo co ... Następnie sciągnąłem BIOS do mojej karty , znowuRadEdit i oto wyniki . Ta wersja juz w google jest do znalezienia ... Moje pytanie jest takie : Czy te krzaki w BIOS-ie to wina własnie biosu karty ? Bo chyba pod Windowsem za karte jest juz odpowiedzialny sterownik i moze dla tego nie wyświetla krzaków i działa stabilnie ( tyle ze zastanawia mnie wtedy okrojona o połowę pamięć ) bo do czasu jak jest ekran Windows XP i na dole ten latający pasek ładowania jeszcze paski są , gdy juz jest Witamy wszystko jest juz OK ... TUTAJ widać owe 32 MB ... Pisze post ponieważ troche mi będzie żal jak wgram BIOS i karta juz ciągle będzie wstawiac z 64 MB i miec ciagle krzaki , teraz przynajmniej ma te 32 i działa na poziomie 9200 SE ( 5100 pkt w 3DMark 2001 ) ... a majatku za nią nie dałem ... jednak troche szkoda pomyślcie cos nad tym problemem :) Dodatkowo mój konfig : ASRock K7VT2 , Duron 1600 , 256 Ram Kingstone , Seagate 7200.7 40 GB i owa karta Sapphire Radeon 9000 64 MB 4.0 ns Hynix. Z góry dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Wiele nie zdziałasz niestety karta ma uszkodzone kości pamięci, najprawdopodobniej w skutek podkręcania lub przegrzania. Możliwa jest wymiana pamięci w specjalistycznych punktach, ale koszt przekroczy wartość karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...