Skocz do zawartości
FREE_USER

Czy srebrna pasta szkodzi Athlonowi XP ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem bo ludzie z Komputronika twierdzą ,że takiej pasty nie należy używać do procesorów firmy AMD Athlon XP czy mają rację ???

A czemu niby ma szkodzić ? jakoś zawsze używam pasty na srebrze i wszystkie proce chodza bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie jeden mądrzejszy (chcący mieć mniej problemów) rzucił hasło że nie wolno i już a oni jak to stado, a powód był taki pewnie jak napisał berkut. założe się że niejednego już dostali proca niechcący "pdkręconego" pastą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie jeden mądrzejszy (chcący mieć mniej problemów) rzucił hasło że nie wolno i już a oni jak to stado, a powód był taki pewnie jak napisał berkut. założe się że niejednego już dostali proca niechcący "pdkręconego" pastą  :wink:

Mój był idealny i nie był kręcony a pastę miał na rdzeniu tylko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie jeden mądrzejszy (chcący mieć mniej problemów) rzucił hasło że nie wolno i już a oni jak to stado, a powód był taki pewnie jak napisał berkut. założe się że niejednego już dostali proca niechcący "pdkręconego" pastą  :wink:

co nie zmiena faktu że najwidoczniej komputronik wypowiedział wojnę paście srebrnej i tyle. są pasty bez srebra, powiedz że takiej użyłeś. aceton i patyczki do uszu ci pomogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni sa po<span style="color:red;">[ciach!]</span>i (sorry) ???

Powiedz im, ze sa niedolezni i nie powinni pracowac w sklepie komputerowym !!!

Mozesz sobie nakladac paste jaka chcesz. Grunt to nie zachlapac mostkow. Jezeli prawidlowo nalozysz to moga Ci naskakac. A po drugie to wystarczy zmazac acetonem paste i zaniesc sam procek. Gowno sie kapna ciamajdy jak zalatwi to za Ciebie teraz jakis kumpel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co nie zmiena faktu że najwidoczniej komputronik wypowiedział wojnę paście srebrnej i tyle. są pasty bez srebra, powiedz że takiej użyłeś. aceton i patyczki do uszu ci pomogą.

Niestety za późno :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut ma racje aco nichca ci przyjac na gwarancje?? to wytrzyj zmywaczem do paznoki stara paste i naloz troche bialej tak zeby zakrylo

ta paste w szparach proka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby pasta na srebrze była niebezpieczna, to nikt by nie słyszał o ARCTIC SILVER, ani nikt by nie zobaczył AS II i AS III, ani nie kosztowała by ona 30zł, podczas gdy silikonowa idzie za 5zł.

Jeżeli chcesz dowodów, że taką pastę powinno się stosować, to odwiedź jakiekolwiek strony hardware'owe takie jak www.overclockercafe.com i poszukaj porównania past.

Jedyny problem to taki, że przewodzi elektryczność i jak nią zabrudzisz mostki to może być zwarcie, ale identycznie sprawa się ma z Copper Shimami. Gdyby te rzeczy były aż tak niebezpieczne i nieużyteczne to nikt by ich nie produkował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni sa po<span style="color:red;">[ciach!]</span>i (sorry) ???

Powiedz im, ze sa niedolezni i nie powinni pracowac w sklepie komputerowym !!!

Mozesz sobie nakladac paste jaka chcesz. Grunt to nie zachlapac mostkow. Jezeli prawidlowo nalozysz to moga Ci naskakac. A po drugie to wystarczy zmazac acetonem paste i zaniesc sam procek. Gowno sie kapna ciamajdy jak zalatwi to za Ciebie teraz jakis kumpel.

Powtarzam ja tylko miałem pastę na rdzeniu i ani grama więcej :-)

Wysłałem maila do AMD -Polska zobaczymy co oni powiedzą :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby pasta na srebrze była niebezpieczna, to nikt by nie słyszał o ARCTIC SILVER, ani nikt by nie zobaczył AS II i AS III, ani nie kosztowała by ona 30zł, podczas gdy silikonowa idzie za 5zł. 

Jeżeli chcesz dowodów, że taką pastę powinno się stosować, to odwiedź jakiekolwiek strony hardware'owe takie jak www.overclockercafe.com i poszukaj porównania past. 

Jedyny problem to taki, że przewodzi elektryczność i jak nią zabrudzisz mostki to może być zwarcie, ale identycznie sprawa się ma z Copper Shimami. Gdyby te rzeczy były aż tak niebezpieczne i nieużyteczne to nikt by ich nie produkował.

Dla Komputronika strona o Overclockingu to nie żaden dowód :-) wręcz przeciwnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarzam ja tylko miałem pastę na rdzeniu i ani grama więcej

No to ja tez powtarzam :)

Kolesie sa po<span style="color:red;">[ciach!]</span>i, niedolezni i niepowinni pracowac w sklepie komputerowym.

Postrasz troche sadem konsumenta i sciemnij, ze dzwoniles do polskiego przedstawiciela AMD i powiedzieli, ze polecaja paste ze srebrem to zmieknie im rura odrazu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarzam ja tylko miałem pastę na rdzeniu i ani grama więcej

No to ja tez powtarzam :)

Kolesie sa po<span style="color:red;">[ciach!]</span>i, niedolezni i niepowinni pracowac w sklepie komputerowym.

Postrasz troche sadem konsumenta i sciemnij, ze dzwoniles do polskiego przedstawiciela AMD i powiedzieli, ze polecaja paste ze srebrem to zmieknie im rura odrazu :)

No łatwo powiedzieć trudnej zrobić :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeciez nie moga Ci walka wcisnac !!!

Poszedlbym do sklepu Nike z rozklejonymi butami, a oni nie chcieliby mi uznac reklamacji to bym seryjnie postraszyl prawami konsumenta i sadem.

Przeciez ewidentnie nie maja racji !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te same artykuły znajdziesz na tonie różnych stron bez "overclocking" w nazwie.

A na poważnie to w ogóle kogo mamy przekonywać? Użytkownika Athlona czy Komputronikowe lamy?

Proste, ja twierdze, że taka pasta stosowana w umiarem i z głową w niczym nie zaszkodzi procesorowi, a wręcz mu pomoże, a koledzy z forum mnie popierają.

Jeżeli Ciebie to nie przekonuje, to odwiedź pare stron i poczytaj, a Komputronik co ma do tego jakiej pasty używasz? Masz zepsutego procka, czy co? Zreszta nie ważne, jeżeli będziesz kiedyś musiał oddawać procesor to po prostu zmyjesz ślady pasty i niczego Ci nie udowodnią.

Za pastą srebrną przemawia rynek, przecież Titan, jedna z najpopularniejszych firm w Polsce dodaje do swoich coolerów paste ze srebrem, to samo spire, i pare innych. Czy Komputronik wie więcej o chłodzeniu niż ogólnoświatowa firma produkująca chłodzenie? Czy w ogóle AMD dało by swój znaczek "RECOMMENDED BY AMD" coolerowi, do którego FABRYCZNIE dodaje się "szkodliwą" pastę na bazie srebra, której pod żadnym pozosrem nie wolno używać???? To przecież śmieszne.

Zresztą, nikt nie zmusza do jej używania, można z powodzeniem stosować zarówno pastę silikonową, jak i podkładkę żelową, czy polegać na różnorakich TIM'ach stosowanych fabrycznie przez niektóre firmy, wolna wola, ale zaprzeczyć nikt nie może, że najlepsze rezultaty chłodzenia daje pasta srebrna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeciez nie moga Ci walka wcisnac !!!

Poszedlbym do sklepu Nike z rozklejonymi butami, a oni nie chcieliby mi uznac reklamacji to bym seryjnie postraszyl prawami konsumenta i sadem.

Przeciez ewidentnie nie maja racji !!!

Qrde zaniosłem dysk to tych loli, jak coś będą się pluli, że mi nie wymienią czy coś, to ich zaj*bie. Ale dam jakiegoś teksta z tym sądem jak coś - może zmiękną :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To gnojki już więcej tam nie kupię co za KUT**Y ale mam doła jak mi nie wymienią to chyba zrobię to co yogi186  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Jak mnie wq**ią to prawa konsumenta pójdą w ruch. A kupować raczej będę - bo znajomy kupuje mi po cenie: hurtowej i dotego jeszcze 5% rabatu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam wam rade:

Jesli przewidujecie ze z reklamowanym towarem beda problemy z uwagi na rodzaj uszkodzenia albo "opinie" sklepu, a nie minal jeszcze rok od zakupu - oddajcie towar do wymiany/naprawy w ramach rekojmy. Trzeba to wyraznie zaznaczyc, najlepiej protokol reklamacyjny - kazac podpisac w sklepie i opieczetowac, kopie dla siebie zachowac.

Masz prawo wtedy zadac odstapienia od umowy sprzedazy (zwrot kasy), nie mozesz natomiast zadac kasy jezeli sprzedawca jest gotowy usunac usterke lub wymienic towar na nowy.

Ma na to 14 dni, nie obchodzi cie natomiast to ze nie maja na magazynie - wyslali do producenta. Jesli po 14 dniach cisza - wysylasz ponaglenie listem poleconym. Jak dalej sie przedluza - albo daja nowy, albo oddaja kase. Jesli nie chca - mozesz sie sadzic i prawdopodobnie wygrasz.

Wiecej - na stronach z poradami konsumenckimi oraz w przepisach.

I nalezy pamietac ze to od klienta zalezy czy oddaje towar do naprawy w ramach rekojmy czy gwarancji - jezeli skorzystales z rekojmy - mozna nastepnym razem skorzystac z gwarancji. Niektorzy sprzedawcy proboja po prostu oszukiwac wykorzystujac nieznajomosc przepisow przez klientow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam wam rade:

Jesli przewidujecie ze z reklamowanym towarem beda problemy z uwagi na rodzaj uszkodzenia albo "opinie" sklepu, a nie minal jeszcze rok od zakupu - oddajcie towar do wymiany/naprawy w ramach rekojmy. Trzeba to wyraznie zaznaczyc, najlepiej protokol reklamacyjny - kazac podpisac w sklepie i opieczetowac, kopie dla siebie zachowac.

Masz prawo wtedy zadac odstapienia od umowy sprzedazy (zwrot kasy), nie mozesz natomiast zadac kasy jezeli sprzedawca jest gotowy usunac usterke lub wymienic towar na nowy.

Ma na to 14 dni, nie obchodzi cie natomiast to ze nie maja na magazynie - wyslali do producenta. Jesli po 14 dniach cisza - wysylasz ponaglenie listem poleconym. Jak dalej sie przedluza  - albo daja nowy, albo oddaja kase. Jesli nie chca - mozesz sie sadzic i prawdopodobnie wygrasz.

Wiecej - na stronach z poradami konsumenckimi oraz w przepisach.

I nalezy pamietac ze to od klienta zalezy czy oddaje towar do naprawy w ramach rekojmy czy gwarancji - jezeli skorzystales z rekojmy - mozna nastepnym razem skorzystac z gwarancji. Niektorzy sprzedawcy proboja po prostu oszukiwac wykorzystujac nieznajomosc przepisow przez klientow.

Troszkę późno się odzywasz dałem im dysk jako normalną naprawę gwarancyjną ( a nie minął jeszcze rok). Jak coś to jakie teksty im dawać, coś dokładniej ???????/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o pracownikow tej firmy to nie moge miec zastrzezen bybajmniej do tych z ktorymi mialem kontakt. Od 2 lat kupilem w Komputroniku sprzetu za jakies 60 000zl dla firmy i sporo prywatnie. Fakt ze z reklamacjami trzeba sie przypominac ale zazwyczaj wszystko bezproblemowo zalatwialem. A sprzedawca juz w trakcie zakupow radzil co kupic zeby sie dobrze krecilo :D Jesli chodzi o rekojmie skorzystalem z niej juz 2 razy i uznali ja bez problemow a nie byle co reklamowalem bo monitor NEC 19 cali dostalem nowy po 2 dniach juz. A co do rekojmi to sprzedawca nie ma 14 dni tylko musi towar wymienic na sprawny natychmiast na miejscu, a jesli nie ma na sklepie to musi wyplacic kase :)

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...