Skocz do zawartości
RomF

Geforce 6800 / GT / Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Pytania zwiazane z biosem v9999gt.

1.Czy ktos z Was wie,gdzie w biosie karty zmienic

napiecia oraz zegary gpu/ram,by w 2D i 3D

mialy te same wartosci?

2.Pytanie jak wyzej,tylko dotyczace rivatuner'a.

3.Czy gf6800gt/le/u maja bios nvidii,czy tez producenci

laduja "wlasne" wersje?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanko. mam gf 6800 winfacta a400tdh. zainstalowalem riva tuner i odblokowalem potoki. pytanie jest nastepujace. czy riva tuner musi byc wlaczona by te potoki byly odblokowane czy moze byc wylaczone. i czym moge sprawdzic cy na 100% je odblokowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 Moze byc wylaczony B)

Ad.2 ....hmmm zeby sprawdzic czy potoki sie na bank odblokowaly to zrob najpierw testy w 3DMarku na defaults ustawiebiach a potem odblokuj co trzeba i powtorz czynnosc !!! Jesli wynik bedzie wiekszy (oczywiscie nie o 30pkt...) w drugim przypadku to znaczy ze potoki zostaly odblokowane...=> pytanie tylko czy sa sprawne :D

Edytowane przez traxit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak ale niekiedy zdaza sie ze RT pokazuje ze potoki i vertexy zostaly odblokowane a naprawde sa dalej zablokowane wiec lepiej tak dla pewnosci sprawdzic w markach lub jakis demkach (np w D3) jak jest faktycznie!!!

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam MSI 6800 i zasilacz ATX 350 V czyli tyle ile zaleca producent.. jak odblokowalem dodatkowe potoki to komp nie chcial sie wlaczyc i musialem zablokowac je spowrotem.. Czy to jest wina zasilacza? Czy jesli kupie lepszy zasilacz to powinny sie dac odblokowac bez problemu? A jesli tak to jaki zasilacz kupic? Moze to byc ATX 500 (bo jest tani)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj jakis gowniatych zasilaczy chocby mialy 600W...lepiej jest zainwestowac w markowy chocby 350W i miec pewnosc ze nie pociagnie on naszego sprzetu do grobu....no chyba ze chcesz spalic calego kompa to prosze bardzo a takie Codeshity slyna wlasnie z tego ze ciagna za soba wszystko co mozna :angry: :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o modowanych kartach GeForce 6800LE?? Np. Asus V9999LE taki jak ten:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43826725

Sprzedawca to znana na forum firma, która zajmowała się selekcjonowaniem modowalnych kart Radeon 9800SE, podobno sprzedali ich wszystkich razem ok. 1000sztuk, więc chyba mają jakieś pojęcie o modowaniu kart. Cena może nie jest szokująca, bo można kupić nieco taniej, ale tu mam gwarancję, że karta się zmoduja na 16 potoków. Słyszałem, że niewiele kart 6800LE moduję się na 16 potoków, trochę więcej potrafi działać z 12 potokami.

Zastanawiałem się nad kupnem, ale ktoś mnie ubiegł. Podobno za ok. 2 tygodnie ma być dużo takich kart. Prosiłbym forumowiczów o opinie, opis karty jest naprawdę zachęcający. Z tego co tam napisali wynika, że cenie porównywalnej do Geforce 6600GT dostajemy sprzęt o jakieś 30% szybszy, jeśli nie uwzględnimy możliwości podkręcania, a jedynie odblokujemy potoki i shadery. A zegary w 6800LE można podobno podkręcić o ok.25% . Co prawda można to zrobić i w 6600GT, ale słyszałem, że max. o 10%, więc przewaga 6800LE rośnie. Tylko, czy to wszystko jest prawda, a nie fantazja sprzedawcy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@baton

co do tego porównania na allegro, to jest to tak nie do końca, bo ten Asus V9999GT 128MB nie jest prawdziwym GT, ma co prawda odblokowane potoki i vertexa ale posiada zwyczajne pamięci DDR (takie jak w zwykłym 6800). GT posiada GDDR3 o taktowaniu 1000Mhz.

Również wątpie w to żeby udało ci się podkręcić rdzeń do 400Mhz. Pamięci to powinny dać jeszcze rade.

Jednak i tak mimo tego chyba warto ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tą grafę, bo chociaż może nie będzie to "pełny" GT to będzie napewno miał bardzo dobrą wydajność. Wyniki w 2005 będą pewnie około 4200-4300, oczywiście po odblokowaniu i podkręceniu na maksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeForce 6800 Leadtek Winfast A400-128TDH 128MB TV & DVI

Co można zrobić z tą kartą :) chodzi mi o dokładne instrukcje bo jeżeli chodzi o oc to jestem very big n00b :] a to jeszcze mojemu kumplowi chce pomoc :]

Edytowane przez C!@zzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam chce kupić sobie 6800gt maks do 1600zł, moge za 1585 kupic GIgabyte 6800gt 256ddr i teraz pytanie czy warto go brac czy mozna w tej cenie jeszcze dorwac cos lepszego???? A i czy zasilka mi to wytrzyma mam Chiefteca 420W

1320289[/snapback]

No ja! Tydzien temu sprzedałem Winfasta praktycznie nowego za 1400 zł. Wtedy chetnych jakoś nie bylo. Dzisiaj kupiłem za 1400 zł 6800 też GT ale na PCIE. Powie mi ktoś czy jak zdejme chłodzenie, to moge założyć bequite i starczy? Czy lepiej zalmana sadzić z radiatorkami? No wiec jak? Pomoze ktoś? Oczywiscie karte mam zamiar OCować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam chce kupić sobie 6800gt maks do 1600zł, moge za 1585 kupic GIgabyte 6800gt 256ddr i teraz pytanie czy warto go brac czy mozna w tej cenie jeszcze dorwac cos lepszego???? A i czy zasilka mi to wytrzyma mam Chiefteca 420W

1320289[/snapback]

Zasiłka wytrzyma.

bierz tego gigabyte ino szybko :)

do OC to chyba najlepszy jest Leadtek i o 100zł tanszy. >>>>>>KLIK<<<<<<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem ostatnio Leadtek'a 6800 A400TDH. Pieknie sie moduje 16/6. Teraz kwestia OC. Tragicznie! W sterach przy "wykryj optymalne czestotliwosci" daje mi 345 i 740Mhz. Przed modowaniem tak samo, czyli cos jest nie tak. Temp sa OK, czyli <50 w windowsie po graniu czy cos, 63 max w stresie! Zasilacz jest ok, napiecia eleganckie (5V - 4.95 i 12V - 12.25). Odkrecilem nawet procka na 1.5Ghz i to samo! Sterowniki probowalem juz 76.10 i 71.84 oficjalne. Prosze niech ktos podrzuci jakis pomysl co moze byc przyczyna, lub co moge zmienic/zrobic/zainstalowac. Jakies biosy na ktorych krecicie mile widziane! Pomozcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem ostatnio Leadtek'a 6800 A400TDH. Pieknie sie moduje 16/6. Teraz kwestia OC. Tragicznie! W sterach przy "wykryj optymalne czestotliwosci" daje mi 345 i 740Mhz. Przed modowaniem tak samo, czyli cos jest nie tak. Temp sa OK, czyli <50 w windowsie po graniu czy cos, 63 max w stresie! Zasilacz jest ok, napiecia eleganckie (5V - 4.95 i 12V - 12.25). Odkrecilem nawet procka na 1.5Ghz i to samo! Sterowniki probowalem juz 76.10 i 71.84 oficjalne. Prosze niech ktos podrzuci jakis pomysl co moze byc przyczyna, lub co moge zmienic/zrobic/zainstalowac. Jakies biosy na ktorych krecicie mile widziane! Pomozcie!

1325089[/snapback]

chwileczke bo nie rozumiem co z tego ze stery wykrywaja ci 345/740 u mnie tez tak jest a karta chodzi caly czas na 370/850 a poszla kiedys na 400/900 i dalej zadnych artow ale bez lepszego chlodzonka wole nie ryzykowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jakich sterach jedziesz? i o ile wiecej podkreciles od tego co Ci sterowniki nastawiaja?

1325122[/snapback]

Sterowniki mia dają max. 411rdzen i 1148 pamiec:)

Tak wiec sam widzisz.. ale!!

Poszedlem na hardcore..

rdzen na 430 ustawilem i pamieci na 1210.. 3x smark05 poszedl.. ale temp do 97*C na rdzeniu:/

mysle spoko, ustawie mniej na rdzeniu wiecej na pamieciach.. to doszedlem na 455rdzen i 1100 pamieci.. 4x petla smarka 05.. na PCB 59*C i na rdzeniu 90*C.. czyli to sie wiaze,, na normalnym chlodzeniu patrz podpis i mozesz grac 24h/dobe i bedzie cykało.

Ja mam zamiar wymienic (i TAK WYPAS chlodzenie na wlasne).

Stabilnie mocnoe masz w podpisie.. a mozna na standardzie chlodzeniu jechac na 435rdzen i 1200 pamieci (ale nie hardcoruje karty narazie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peseq jesteś pewien tych temperatur? prawie 100 stopni na rdzeniu :blink: jakie wy macie napięcie na tych kartach ? u mnie najwyższa temp był jak dałe 1.6 napięcie na rdzeń (ok.78 stopni) a normalnie jak mam 1.4 max to 60 stopni wg programu, bo jak zmieniłem chłodzonko na pasywnego aerocola to dałbym se ręke uciąc że temp. nie była większa niż 40 stopni (po dotknięciu hetpipy :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Wszystkim poszukiwaczom "niedrogiej" (relatywnie) karty graficznej ale oferującej maksymalną wydajność z przyjemnością polecam MSI NX6800GT (256MB).

Właśnie skończyłem testowanie nowo kupionej (15-go marca br.) grafiki - MSI 6800GT - za 1279,72,- zł brutto (cena detaliczna dla zwykłego klienta!).

To się nazywa mieć fart!!! :D

Jeszcze do niedawna można było ją zamówić w internetowym oddziale Sferisa (www.sferis.com.pl)... Dziś jak sprawdzałem nie ma... może na razie?

Tak czy inaczej, nie zależy mi na reklamie (bo nic z tego nie mam).

Cena sugerowałaby raczej produkt 6800 (ale nie GT) lub wersję 128MB, a jednak!

Z mojej oceny cena o jakieś 200-300 zł niższa niż na rynku... Trochę się obawiałem, że może to trefny model - ponoć MSI wypuściło kiksa w postaci zwykłego 6800 pod nazwą GT. Sprzedawcy jednak zapewnili mnie, że jest to fullik GT.

Nie czekając zamówiłem i... TAK, pełna wersja - Riva Tuner pokazuje:

256-bit NV40 (A1, 16x1, 6vp) with 256MB DDR

Jak się po testach okazało karta posiada spory zapas mocy!

Przy standardowym chłodzeniu (ciche i w miarę wydajne) bez problemu działa jako Ultra - 400/1100.

Max OC przy pomocy Riva Tunera to:

350@438 na rdzeniu

1000@1154 na pamięciach

:D

Ponieważ, to jest skrajna granica OC, trochę odpuściłem i testy (tylko 3Dmiarki) przeprowadziłem na: 350/1000 (GT), 400/1100 (Ultra) i 430/1150 (max. stable OC).

Oto wyniki:

GT (350/1000)

2001 - 17099pt

2003 - 10539pt

2005 - 4838pt

Ultra (400/1100)

2001 - 17590pt

2003 - 11641pt

2005 - 5401pt

max. OC (430/1150)

2001 - 17673pt +3,3% (to głównie test na wydajność CPU)

2003 - 12232pt +16%

2005 - 5718pt +18

Temperatury przy otwartej budzie:

w spoczynku 45C na rdzeniu i 31C tmp otoczenia (przy ustawieniu GT)

w stresie 59C na rdzeniu i 37C tmp otoczenia (przy ustawieniu GT)

i

w spoczynku 46C na rdzeniu i 32C tmp otoczenia (przy ustawieniu 430/1150)

w stresie 60C na rdzeniu i 39C tmp otoczenia (przy ustawieniu 430/1150)

(przy zamkniętej max w stresie 66-70C)

Karta jest cicha, wydajna, świetnie się podkręca i przy odrobinie farta można (było?) ją mieć za niespełna 1300 zeta ;)

Z pewnością wprawny OCer pociągnie i więcej!

POLECAM!!!

P.S. testy na XP1700@2200MHz 11x200, Epox 8RDA3+, 2x256 HyperX3500 2-2-2-5, Chieftec 420W, no i oczywiście MSI NX6800GT 256MB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze wszystkich posiadaczy karty MSI 6800GT 256mb o wypianie swoich opini na temat jej chlodzenia(glośność u skuteczność) mozliwości OC(do ilu sie kreci na standard coolingu) ogolne spostrzezenia z pracy karty i tez zastrzezenia. Ta karta jest teraz jednym z najtanszych 6800GT na rynku znalazlem kilka sklepow gdzie karty sa ponizej 1400 i kilka poniżęj 1500.

EDIT. Chce przeprosic moderatorow bo okazalo sie ze jest jeden post mowiacy o tej karcie ale tematyka zupelnie sie niekojazy z nazwa karty. Wielkie przepraszam

Edytowane przez Suprboar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zdiołem plasitk z chłodzenia bo mam otwartą bude i po 2-3 miesiącach podskoczyła temp. (zapchało sie) i odgiołem te żeberka i na to wiatraczek ze starego radiatora .Podniosłem napięcie z 1.1,.1.3,1.4 na 1.1,1.4,1.5 co do wydajności to z ciekawości zrobiłem przed chwilką 3d05 i wynik 5985, 3d03 12764 430/1150 na sterach 75.90.

MSI 6800GT ja mam rev 1 a jaką wy macie ? Bo na zdjęciach na stronach MSI jest z dwoma molexami jak można sie domyślać pewnie rev 2.

Edytowane przez eclip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kupiłem sobie WinFast A400 GT TDH. Do tej pory udało mi się z niej wycisnąć 410/1118 Mhz

3DMark 2003 : 11465

forceware : VXG.win2kxp.71.20b

Co myślicie o tym wyniku?

Czy wartość Vcore ma wpływ na podatność na podkręcanie się kart graficznych (obecnie działam na 1.7v)?

Edytowane przez Zielonyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielonyman jak sie mozna domyślać 1.7v to dałeś w biosie płyty głownej a to nic nie daje żeby podnieść napięcie trzeba zmienić w biosie karty graficznej.Sam początek tego tematu, chyba że dałeś w biosie karty to gratuluje bo z tego co czytałem to najwyższe napięcie to 1.6.v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak daję wartość pamięci powyżej 1118 to przy teście w Rivatuner wyskakuje mi taki komunikat : "The driver failed to pass internal test with the clock frequencies you are about to set..." Może coś się da jeszcze z rdzeniem zrobić. Tak czy siak wszystko mi na niej chodzi płynniutko na maxa, tak że wole nie podejmować zbyt dużego ryzyka. Czy jest jakiś sposób (poza panelem Nvidii) by sprawdzić temp. karty. Wiem, że to głupio zabrzmi ale moja karta ma coś podejrzanie niskie temperatury :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...