ThemBones Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Witam! Kumpel poprosił mnie o pomoc przy kupnie nowych części do kompa. Stanęło na tym że musi wymienić mobo, proca, ram, grafe i psu. Do dyspozycji mam 1000 zeta max i zakupy robimy w sklepie http://www.netservice.pl. Komputer ma być oparty na solidnych podzespołach i ma zapewnić stabilną pracę przez kilka lat. Służyć ma do raczej typowych zastosowań typu win, net, troche gry. Jak narazie wymyśliłem taki zestaw: -Chieftec ATX-1136H 360W - 145 PLN -Athlon XP 2000+ BOX - 264 PLN -Kingston 256MB PC400 - 177 PLN -Abit NF7-M - 375 PLN lub ASUS A7N8X-VM - 355 PLN Doszedłem do wniosku że nie ma sensu kupować grafy typu R9200SE, tylko lepiej żeby reszta komponentów była porządna, a jakąś grafe do gier zawsze można potem dokupić jak będzie kaska. Moje pytanie jest następujące. Jak sprawuje się taki GF4MX zintegrowany na płyce?? Czy nie ma jakichś zakłóceń bądź innych problemów?? Jak wygląda jego wydajność w porównaniu do tej samej karty na agp?? Czy taka płyta główna po dołożeniu grafy na agp a tej zintegrowanej wyłączeniu w biosie jest tak samo wydajna jak jej odpowiednik bez wbudowanej grafy?? Brać Abita czy Asusa?? Proszę o uwagi i komentarze do tego configu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 skoro bierzesz plyte z zintegrowana grafa to moim zdaniem nie ma sensu branie abita. skoro nie potrzebujesz super wydajnosci to po co wogole brac nf2? wez sobie asrocka costam g41 czy jakos tak (kolo 170 zlotych.) i bardzo mozliwe ze to bedzie wydajniejsze bo z moich obserwacji (opartych az na 1 asrocku i az na 1 abicie:]) wynika ze przy bardzo slabych kartach graf (typu gf4mx440 nie podkrecany) sis 746fx jest wydajniejszy od nf2 ale nie wiem jak to bedzie przy tym sisie 741 chociaz one z opisu sie tylko zintegrowana grafika roznia. z 2 strony skoro masz 370zl na tego abita/asusa to moze kup asrocka k7s8x za 129 i zostaje ci 240zl na grafike, dolozysz pare zlotch poszukasz i moze znajdziesz gf3ti na allegro a taki zestaw skopie dupsko ostro zintegrowanym rozwiazaniom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThemBones Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Dziękuje za sugestie, jednak chciał bym pare spraw wyjaśnić. Zestaw ten nie jest dla mnie, tylko dla kumpla, który w przeciwieństwie do mnie nie lubi ryzykowac :twisted: i sprzęt chce tylko nowy ze sklepu, na jak najdłuższej gwarancji. Dlatego niestety allegro odpada i dlatego też procek w wersji BOX (3 lata gw). Co do grafiki to ten zintegrowany mx ma byc tymczasowo i za jakis czas ma byc dokupiona jakas grafa z prawdziwego zdarzenia (np R9600pro). Dopłacenie ok 80 złotych do zintegrowanej grafy wydaje mi się na dzień dzisiejszy najrozsądniejszym rozwiązaniem, jednak bym chętnie poznał opinie użytkowników płyt tego typu, czy nie ma jakichś "efektów ubocznych" :) lub innych problemów z nimi związanych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...