SACZI Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Szukam płyty głównej, która miałaby kontroler RAID na dyski ATA (te z tradycyjnym złączem). Przeglądnąłem w zasadzie całą ofertę i wszystkie płyty mają kontroler RAID, ale dla dysków SATA. Interesuja mnie płyty A7N8X (DX), A7V600, Abit AN7, MSI, Epox; modele raczej z górnej półki z bogatym wyposażeniem. Założenia: stabilna, brak aktywnego chłodzenia chipsetu, umożliwiająca umiarkowany overclocking Chce płyte z RAID pod ATA, ponieważ mam nowy i szybki dysk z tym, złączem. Przy zakupie kompa, kupie drugi taki sam i mam mozliwość skonfigurowania macierzy. Szykuję zmiane platformy i jest mi wszystko jedno na jaką - byle stabilna. Mozecie podawać również płyty pod PIV. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Abit miał (ma?) w swojej ofercie przelotki pozwalające na podłączenie dysku PATA do złącza SATA. Może coś takiego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Ale jaki konkretnie RAID 0, 1, 0+1 (na SATA z 4 złączami) :?: Abit dorzuca do NF7-S przejściówkę Serillel 2, która pozwala na podpięcie pod SATA dowolnego dysku z UltraATA 100 wzwyż, a także napędów ATAPI. RAID na NF7-S pracuje w trybach albo 0, albo 1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Przelotki raczej nie wchodzą w grę. Czyżby nie było takich płyt ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Przelotki raczej nie wchodzą w grę. Czyżby nie było takich płyt ?? Dlaczego :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Grimlock, a w Asusie nie ma takich przelotek ?? Zależy mi na mozliwości bezproblemowego montowania Zalmana 7000 Cu/AlCu. Jednak, chciałbym podpinać dysk bez żadnych przelotek. Nie wierze takim udziwnieniom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 A może jakieś płyty pod PIV ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 zobacz plyty gigabyte - tam jest raid na zwykle ata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 No jednak źle szukałem :D Poniżej podaję kilka linków do płyt, które obsługuja RADI dla dysków ATA. Gigzbyte jednak ma nieciekawe opinie i to ogrniczenie do 13 MB/s ... Ja na WD800JB i Maxtorze podpiętymi na osobnych tasmach wyciagam bez RAID prędkości rzedu 19 - 22 MB/s. Który płyty sa warte polecenia ?? Dlaczego nie można znaleźć takiej płyty na KT600 ?? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8289 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4978 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6210 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voltar Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 KT600 ma juz SATA i pewnie nie chcą się "uwsteczniać"... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Gigzbyte jednak ma nieciekawe opinie i to ogrniczenie do 13 MB/s ... Ja na WD800JB i Maxtorze podpiętymi na osobnych tasmach wyciagam bez RAID prędkości rzedu 19 - 22 MB/s.Jakoś wolno te Twoje dyski działaja. Ja czasem na moim prawie 4 letnim WD ATA66 mam 15-20MB/s. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...