Sadzior Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 przed chwilą zainstalowłem slackware 10.0. zgodnie z radami w innym temacie usunąłem partycje z mandrake 9.2 i jego swap, a nastepnie przystąpiłem do instalacji slacka 10. doszedłem do instalki lilo, miał sie zainstalować w MBR i błąd: pisze że bede musiał sie bootowac z dyskietki którą szczęśliwie utworzyłem... mówi by edytować chyba lilo.conf co ciekawe lilo zosatł z mandrake i widzi windowsa i mandrake, którego usunąłem czy ktos mi może powiedziec jak sprawić by wszystko działalo? tzn. by widział slacka i windowsa :?: :?: :?: :?: :?: spróbowałem uruchomić z dyskietki, ładuje sie i w końcu: kernel panic:VFS:unable to mount root fs on 00:00 teraz to już nie mam pojęcia co robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomj7 Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Uruchom kompa z płytki i zamontuj partycję na której zainstalowałeś Slacka, przy starcie: boot root=/dev/hdXY - XY to numer partycji np. hda1 itp. Ja już się zalogujesz to znajdź plik /etc/lilo.conf i tam będzie wpis boot=/dev/hdaX usuwasz tylko cyfrę X(numer partycji), zapisujesz i wpisujesz polecenie: lilo -v, a później uruchamiasz kompa z dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...