Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 a czy ten AMD Sempron 2300+ (1583MHz) jest wydajniejszy od AXP 2000+ (1666MHz) ?? imo te oznaczenie przekombinowane... ten sempron to to samo co t-bred tylko z innym PR :!: to samo jadro , tyle samo cache , semprek 2300+ to bardzo zblizona wydajnosc t-breda 2000+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yasiu22 Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 a czy ten AMD Sempron 2300+ (1583MHz) jest wydajniejszy od AXP 2000+ (1666MHz) ?? imo te oznaczenie przekombinowane... Nie przekombinowane tylko OK. Wcześniej wartosc z "+" podawała przybliżona wydajnosc w porównaniu do P4 a w Sempronie mamy podana wydajnosc w porównaniu do Celiny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 /me doda tylko swoje 0,03 PLN informujac ze zarowno wersje na Socket A jak i Socket 754 sa dostepne w sklep.tweak.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StempeLek Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 No to tak... Kupujac Durona 1800 (jest tylko 8 zl drozszy od 1600 :-)) mamy: - FSB266 @ 333 MHz - max 2241MHz in real - cache L2=64kb Dla Semprona 2200+ (1500) mamy: - FSB333 @ 400 MHz - max 1800 in real (~2500+) - cache L2=256kb Biorac pod uwage wykorzystanie tego procka w zestawie niskobudzetowym (Epox 8RDA3I + zwykly DDR400 Twinmosa) bardziej kuszacy jest Sempron. Ma wiecej cache, bedzie pracowal na FSB400. Zegar 1800 - tyle co nominalnie Duron, ale trzeba pamietac o PR. Tak wiec jesli chodzi o tani zestaw, wyglada na to, ze Sempron jest dobrym wyborem. Przy szybszych Sempronach lepiej, jak juz zauwazono, kupic Bartona - cena podobna, natomiast wydajnosc nieporownywalna :-) . To tyle moich przemyslen. Chyba juz wybralem - Sempron i tyle :-). Offtopicowy problem, ktory RAM wybrac tez juz rozwiazany - biore Twinmosy, bo podobno NF2 woli CL2.5 niz CL3 . Pozdrawiam StempeL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zablokowany Sempron :| (nie należy do mnie) 32 tydzień : http://www.xtremesystems.org/forums/showth...&threadid=41060 Swoją drogą fajny ten Sempron, niby ma zablokowany mnożnik (9) i ma FSB230.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zablokowany Sempron :| (nie należy do mnie) 32 tydzień : http://www.xtremesystems.org/forums/showth...&threadid=41060 Swoją drogą fajny ten Sempron, niby ma zablokowany mnożnik (9) i ma FSB230.. niby fsb wysokie ale taktowanie proca i tak nie jakies super :| myslalem o wymianie proca ale widze ze semperon przy moim 1700xp+ to pikus :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Na razie na to wygląda, ale i tak musimy czekać, aż się rozpowszechną, zakupią go przynajmniej 20 forumowiczów i czytać ich opinie. Teraz tutajsze gdybanie, czy będzie nowym królem O/C, czy będzie gorszy i tak dalej jest zupełnie pozbawione sensu. Za wcześnie na to Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Tutaj AMD Sempron 2300+ http://sklep.gral.pl/ jest według mnie w bardzo dobrej w cenie 229zł .Zastanawiam się czy skoro ma on tą samą ilość pamięci L1i L2 jak XP ,a szynę 166 x9,5=1583Mhz co niby daje XP2300 [ wydajność XP2300jak dobrze rozumię to do Celerona 2300].Już wiem iż pracuje na FSB 200 X 9,5=1900Mhz co daje nam wydajność [na 100%nie jestem pewien- przypuszczenia wywnioskowane na podstawie przeglądu kilkudziesięciu różnych stron i porównywanie wyników] ale chyba coś ok XP2700.Więc jeżeli faktycznie tak jest, to ta cena do tej wydajności jest chyba poprawna i zaletą jest też szyna FSB.Proszę o testy tego procka lub innych z tej serii, jak chodzą , na jakiej szynie ,jakim napięciu i jaką wreście mają wydajność w stosunku do XP .Interesuje mnie to bo zamierzam nabyć dla znajomego procek ale taki który będzie działał na FSB 200, więc dobrze jest też znać jego wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Semptrony do 3000 są na socket A, ale moim zdaniem niema sie czym zachwycać, przecież to poprostu Bartony :), ale cena kusi :). Ciekawe czy mają odblokowane mnożniki??, a może jakiś modzik na odblokowanie mnożnika.Nie bartony lecz throughbready :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Semptrony do 3000 są na socket A, ale moim zdaniem niema sie czym zachwycać, przecież to poprostu Bartony :), ale cena kusi :). Ciekawe czy mają odblokowane mnożniki??, a może jakiś modzik na odblokowanie mnożnika.Nie bartony lecz throughbready :P jakbys czytal uwaznie to juz to bylo powiedziane nie przez jedna lecz kilka osob :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Semptrony do 3000 są na socket A, ale moim zdaniem niema sie czym zachwycać, przecież to poprostu Bartony :), ale cena kusi :). Ciekawe czy mają odblokowane mnożniki??, a może jakiś modzik na odblokowanie mnożnika.Nie bartony lecz throughbready :P jakbys czytal uwaznie to juz to bylo powiedziane nie przez jedna lecz kilka osob :) Nie czytalem calosci, tylko to co mi sie rzucilo w oczy :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Nie bartony lecz throughbready :Pnie throughbready lecz Thoroughbredy - sie jenzykow nie zna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 :P :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Tutaj AMD Sempron 2300+ http://sklep.gral.pl/ jest według mnie w bardzo dobrej w cenie 229zł... Niestety musze Cie rozczarowac :P Zobacz tutaj... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 jak mi ktos powie co ma procesor do FSB to go ozloce! FSB ma sie tyle do proca co taktowanie proca do plyty glownej... Ciekawe dlaczego moje TB co niby ma 133 smigalo na 238 i teraz barton tez mi tak smiga - a jakby plyta i memki pozwalaly na 300 to i TB by chodzilo na 300 bo FSB to TAKTOWANIE PLYTY GLOWNEJ. Tylko teraz blokuja mnoznik i sie robi kibiel :( Moim zdaniem najlepszym budzetowym zakupem jest 1700+ JIUHB DLT3C z allegro... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 @YoShi masz 100% racje co do najlepszego zakupu to bedzie 1700 xp ale takze dobrym wyborem bedzie athlon 2000 z dobrej serii :) czy troche drozszym barton 2500@YoShi masz 100% racje co do najlepszego zakupu to bedzie 1700 xp ale takze dobrym wyborem bedzie athlon 2000 z dobrej serii :) czy troche drozszym barton 2500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 @YoShi masz 100% racje co do najlepszego zakupu to bedzie 1700 xp ale takze dobrym wyborem bedzie athlon 2000 z dobrej serii :) czy troche drozszym barton 2500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 dzis dorwalem u znajomego bartona 2500+ za 300 zl :) nowke sztuke ale ostatnia i to z takiej seri KQYHA 0420EPMW 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 a czy ten AMD Sempron 2300+ (1583MHz) jest wydajniejszy od AXP 2000+ (1666MHz) ?? imo te oznaczenie przekombinowane... nikt ci nie odpowie jednoznacznie bo malo osob je posiada ale moim zdaniem nie jest lepszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Jednym slowem te Semprony to kiszka :( Zeby chociaz rdzen Bartona. A tutaj stary Thoroughbred. :cry: Wyniki oc takie same pewnie. Wedlug nowej numeracji mam Semprona 2800+ ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Wszystko co tu piszecie to by się zgadzało ten nowy Sempron to nic innego jak stary T-bred w nowym opakowaniu odpowiedz AMD na nowego Celka więc będzie on zastępował raczej popularnego Duronka i pozostaną w sprzedaży AMD 64 i Sempron-y (chodzące w starej podstawce) tak więc niedługo znikną z rynku całkowicie Durnie, T-bredy i Bartony a stanie się to pewnie definitywnie wtedy gdy AMD wyprodukuje Sempron-y w nowym mniejszym wymiarze technologicznym :?: i wtedy stanie się ten procek z pewnością królem o.c. dla posiadaczy starszej podstawki i wszyscy będą chcieli sprzedawać swoje T-bredy i Bartony żeby sobie pokręcić grubo ponad 3GHz !!! ale na dzisiaj można ten procek traktować jako zwykłego T-breda i to droższego przy tym samym realnym zegarze więc zakup nie opłacalny !!! :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 generalnie to tak se mysle ze jak wydadza nowy biosik do plyty (np do Abitka) ze bedzie rozpoznwala semprona w biosie to jako ze od Tbreda rozni sie ino magistrala to jak sie ma L12 moda to bios bedzie pokazywał Semprona :)) chyba ze po cpuid pojadą :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 czytam, czytam i czytam i sie nie decyduje ;] wole poczekac na a64 w rozsadnej cenie na s939 a puki co viva la duron ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Dokładnie. Dla mnie już samo obcięcie cache je dyskwalifikuje. Czekam na S939 w dobrej cenie. IMHO nie jest to propozycja dla ludzi, którzy mają "fajne" Bartony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 W 2005r. beda procesory o kodzie 3000+, a ich taktowanie bedzie wynosilo 1GHz :D Jezeli wierzyyc w wiarygodnosci testow benchmark.pl to te procki to klapa. cool`n`quiet, a temp bez podkrecania 40`C ! Magistrala o 20MHz w gore i procek zalicza zwisy :) Mowie o Sempronie na 754 piny. Oczywiscie jego oznaczenie 3100+ jest klamliwe. AMD traci w moich oczach. Wystraszyli sie Celka D :D No i oczywiscie ceny z kosmosu. Wolniejsze procki na rynek LOW END, a drozsze od MEDIUM ENDowych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StempeLek Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Witam. Zamowilem, zaplacilem, zwatpilem... ADM Sempron jest dziwny. Po liczeniu 2h w primie temp. 53*C bez krecenia. Wnetrze - 35*C. Mam sredni tower, to tego baaardzo zapchany - wiec w srodku jest naprawde goraco. Moze dlatego. A moze on tak po prostu ma. Ale najgorsze jest to, ze ten moj 2200+ nie chce isc na FSB400! Mam Epoxa 8RDA3+ i Twinmosy CL2.5 ddr400 wlasnie. Wiec plyta i pamiec odpada - to wina procka. Ale nie sa to historie w stylu "winda sie nie odpala" albo "wiesza sie zaraz po poscie" - po prostu wywala mi blad "OC fail or CMOS checksum error" i ustawia mi bios na default i proca na UWAGA 9x100MHz!! No paranoja! Wychodzi na to, ze ustawiajac go na 166MHz to juz jest OC, wiec jak puszczam 200MHz to po prostu OC fail... Zmienilem oczywiscie biosa na najnowszego - na tym z lutego wogole nie moglem puscic tego ADM Shit (tak sie to powinno nazywac) na nominalnej czestotliwosci... Reasumujac: jesli kogos nie stac na Bartona i planowal zakup Durona, a teraz waha sie miedzy nim a Sempronem - NIECH KUPI DURONA! 1800 MHz "prawdziwe", nominalne - i wiadomo, ze sie bedzie dobrze krecil. Zaraz ide dreczyc tego Semprona, ale chyba nic z tego nie bedzie. Nie bardzo wiem czy ma to jakies znaczenie, ale mam 250W noname zasilacz. Moim jednak zdaniem procek powinien dac sie ustawic na wyzsze FSB, dopiero pozniej mogloby sie cos wieszac (np. windoza, albo prime). Poza tym napiecie trzyma mi tak: - Vcore 1.6V -> 1.568V real - Vdimm 2.5V -> 2.496V - +5V -> 4.919V - +12V -> 12.099V - Vagp 1.5V -> 1.520 real. Chyba nie jest wiec tragicznie. Poki co jeszcze sie nie zjaral, ale grzeje sie mocno. Jak na razie sempron mnie nie zachwycil i rozwazam wymiane go na Duronka 1800. Mam jeszcze 2 dni na to :-D. Pozdrawiam StempeL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 nie chce isc na fsb400? stary , to bylby chyba rekord swiata. ty mowisz o fsb 200. a to ze nie chce isc na fsb200 , moze znaczyc ze brakuje mu pradu. aha , procek moze isc nawet na 1ghz [szyna] ale hamuja go plyta , pamieci , chlodzenie i niedovoltowanie. a ten zasilacz... n/c. na twoim miejscu nawet bym go nie podlaczal , nawet jesli to cos lepszego niz codegen/linkword itp. a to jest noname :? a to ze z odczytow tak masz nie znaczy ze jest tak naprawde. miernik w prawice i lecisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StempeLek Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 A jednak poszedl... 9 x 210MHz, czyli poszedl na 1.9GHz. Temp idle to 51*C. Przy torture test osiaga 59-60*C. Jest stabilny - test 1h, bo wiecej mi sie nie chcialo czekac. Napiecie default - czyli chyba tak tragicznie nie jest. Dalej na razie nie probowalem, bo ta temperatura mnie przeraza. Zwlaszcza, ze dotychczas mialem konfig jak w sigu, a temp procka ni cholery nie chciala przeskoczyc powyzej 40*C. Druga sprawa: szkoda mi zasilacza, bo na razie nie mam kaski na nowy. Niby napiecia trzyma jw, ale w sandrze pokazalo mi ze na linii -12V jest -7V! Ile jeszcze wytrzyma? Procek i zasilacz? ;-) Nie wiem, sie zobaczy. Byc moze moje poprzednie sady byly pochopne... Pozdro StempeL P.S. Piszac FSB400 mialem na mysli efektywne, a nie nominalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 wiem o co chodzilo , tak sie czepilem . co do zasilki... im predzej zmienisz tym lepiej na tym wyjdziesz. dobrego psu mozna kupic calkiem niedrogo , ot , chieftek 360W 140zl. fortron 300W kolo 90. zasilacz to podstawa , na tym nie mozna oszczedzac. 1h testow w zadnym wypadku nei wystarczy do stwierdzenia stabilnosci badz jej braku. pusc prime 95 przyn. 6-10h , to powinno starczyc , ale inne testy tez by sie przydaly [3dmarki , cuda wianki itd] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Mnoznik, mnoznik ! Czy odblokowany ?:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...