Skocz do zawartości
Hipo

Zasilacz stabilizowany 3,3 - 5V

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuje pomocy kogoś kto potrafi zaprojektować ideowo i wskazać elementy do wykonania urządzenia jak w tytule.

Podstawowe wymagania dla urządzenia:

- napięcie wyjściowe rock stabilne

- obiążenie w granicach 5-8A ( moze byś więcej jednak nie mniej)

- zasilanie z 5 lub 12V ( molex)

- płynna regulacja potencjometrem

- napiecie wyjsciowe w przedziale 3,5 -4V koniecznie

- budowa z ogólnie dostępnych elementów

- nie drogi

Sprawą priorytetową jest niemal idealna stablizacja napiecia, dopuszczam pewnien spadek jednak zeby nie było sinusoidalnych przebiegów.

Wyglada może skomplikowanie ale to raczej nic trudnego, prosze o pomoc bo jestem laikiem w tych sprawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukasrz !!!

1. Do czego to ma być zasilacz?

elementy:

-wydajne trafo

-uklad prostowniczy

-uklad filtrujacy

-stabilizator napiecia

-regulator napiecia

-potenciometr

w 100zł sie zmieścisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtam.

Hipo mam do Ciebie małe pytanko. Znalazłem na tym forum iż miałeś kiedyś uszkodzonego radka którego dałeś do naprawy. Ja mam uszkodzonego Radka 9700pro który wyświetla wadliwy obraz (czarne prostokąty, rózne figury, krzaki itp.) Chodzi mi o to czy nie mógłbyś udostępnić mi jakiś namiarw na ten serwis, bo też chciałbym spróbować naprawić mój sprzęt.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo mam do Ciebie małe pytanko. Znalazłem na tym forum iż miałeś kiedyś uszkodzonego radka którego dałeś do naprawy.  

www.pccenter.pl

Jednak firma nie zajmuje sie już zleceniami detalicznymi, poza tym nie naprawili niestety mojej grafy.

Hipo jak ci na tym az tak zalezy to moge wpasc do elektronicznego w poniedzialek i popytac cos, polutowac i zrobic tez moge od biedy, od razu sztuke dla siebie bym zrobil

Jeśli byś mógł to będe stokrotnie wdzięczny, mieszkam na zadupiu na którym nie wiedzą co to potencjometr wieloobrotowy więc nie mam nawet co liczyć na pomoc przy wyborze scalaków i przy zaprojektowaniu tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukasrz !!!

nie no ja czegos nie rozumiem ! kup poprostu lepszy zasialcz do kompa i już ! to nie wyda w ten sposób ! to jest wogole bezsensu !

zasilacz zasilany zasialczem no bez przesady ! poza tym musialbys miec te 8A zapasu na lini 5V CZY 12v ,wogole jak caly ten uklad podłączylbys pod zasilke to by t owszystko odrazu explodowalo i juz :D to jes tzasilacz impulsowy a nie taki o zwykly !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo lepiej przerob obwod sprzezenia zwrotnego stabilizatora zasilacza. to wyglada jak spadek napiecia na kablu za wyjsciem zasilacza pod wplywem zmiany obciazenia. przeniesienie miejsca gdzie obwod sprzezenia zwrotnego pobiera napiecie z wnetrza zasilacza na wtyczke ATX powinien zdecydowanie poprawic sytuacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, tu chodzi o vmod w ktorym pamieci ciagna zasilanie prosto z linii 3,3v. Jesli zwiekszycie w zasilce to zasilanie do 3,95v co bedzie prawie kresem zasilacza bo wiekszosc przy 4v sie wylacza to to napiecie nie jest stabilne dosc. To chodzi poprostu o to zeby zasilac pamieci z maxymalnie stabilizowanej linii 5v i nie bac sie o zasilacz i zaklucenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy z całym szacunkiem ale wasze odpowiedzi są chybione ( szczególnie łukasz!!!)

Chodzi o to co napisał RaVeN155, po prostu ostre podkręcenie linii 3,3 powowduje to co widać na wykresie. Do 3,6V napięcia linia 3,3 trzyma sie stabilnie, dalej zaczynają się już schody a ze ta linia zasila bezpośrednio pamięci to przekłada sie to bezpośrednio na zachowanie kompa.

Jeśli wykorzystam zasilanie z 5 lub z 12V to napewno nie będzie takich wahań jak widać na wykresie, poza tym linia 5V u mnie ma wakacje odkąd kupiłem Abita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukasrz !!!

kurde ;] to sie pisze do czego to ma słuzyc bo ja myslałem co innego :lol:

no ot jakis stabilizatorek napiecia + potenciometr i juz ;] ale nie mam kompeltnie pojecia w tym momencei jaki stabilizator mozna zastosowac do zasialcza impulsowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile sie nie myle.... to potrzebujesz tego:

http://www.xbitlabs.com/articles/memory/di...cz-booster.html

tak?

No nie do końca, po pierwsze ma być to przylutowane do płyty a po drugie OCZ ma za mały zakres regulacji jak dla mnie.

lukasz !!! czytaj uważniej, napisałem w moim drugim poscie tego topicu do czego ma być zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem w elektroniku dzisiaj i niestety nic z tego nie wyniklo, bo byla tylko starsza babka ktora powiedziala ze tego drugiego co sie zna na tym nie ma, ale kupilem kilka zeczy do symulatora jaja proca i zostaly mi rezystory wiec w czwartek jeszcze pojade tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukasrz !!!

lukasz !!! czytaj uważniej, napisałem w moim drugim poscie tego topicu do czego ma być zasilacz

sorqi, fakt pisales ;/

no to teraz skolowac odpowiedni stabilizator ale jak pisalem nie wiem jaki :) bo to zasilka impulsowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukasrz !!!
lukasz !!! czytaj uważniej' date=' napisałem w moim drugim poscie tego topicu do czego ma być zasilacz[/quote']

sorqi, fakt pisales ;/

ej :!: :!: :!: a jakby dac zwykły dużej mocy rezystor ??? i go dac pod 5V ? przeciez to tosamo ! rezystor ze zmiennym oporem(suwakowy) i gitara !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jakbym był zmuszony z braku innych rozwiązań to by możnabyło ale:

- problem z dokładną regulacją napięcia

- linia 5V też wcale nie daje idealnego napięcia

Myslałem wcześniej żeby załadowac rezystor watowy ale to troche sie mija z celem, niepotrzebnie obciążamy zasilacz tym rezystorem i niestety nadal stabilizacja zalezy tylko i wyłacznie od zasilacza, natomiast przy osobnym zasilaczu tak jak chce zrobić napiecie jest stabilizowane dwustopniowo, odpada praktycznie problem z długością kabla bo wszystko jest przy płycie wiec nie ma zakłóceń itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo ale wiesz co mi sie wydaje? ze mozliwe ze trzebaby doprowadzic napiecie na wszystkie piny za to odpowiedzialne, z tego wzgledu ze wtedy cale napiecie rozprowadzi sie jednakowo, to znaczy nie bedzie strat na cienkich sciezkach. Tzn widzialem chyba na xs ze ktos tak robil i mial chyba lepsze efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz !!!: z tym rezystorem nastawnym to D.O.J.E.B.A.L.E.S - co za bzdura!

Hipo: co to ten rezystor watowy? ani w technikum ani na studiach nie spotkalem sie z takim pojeciem. jesli miales na mysli rezystor o duzej mocy to nawet o tym nie mysl - efektem tego bedzie tylko i wylacznie pogorszenie stabilizacji.

moze jeszcze raz: moim zdaniem trzeba przeniesc obwod sprzezenia zwrotnego na wtyczke ATX - wymaga to przeciecia jednej sciezki i dodania jednego kabelka.

drugim wyjsciem jest zrobienie zasilacza ze stabilizacja ciagla, ale moc tracona w elemencie czynnym bedzie dosc spora ( (5V-3.3V)x8A = 13.6W - chlodzenie na pewno nie pasywne). zrobienie akiego goowienka nie jest trudne ale musialbys odciac calkowicie szyne 3.3V z zasilacza do RAMu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rapra nie koniecznie, produkt ocz ciagnie zasilanie nie tylko z 3,3v do ramu wiem moze nie bedzie problemu. A jak by byl to mozna odciac zasilanie na plycie przez wywalenie np mosfeta wydaje mi sie. zawsze mozna by go przylutowac jakby co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi