Skocz do zawartości
Lizardus

Kingmax Hardcore 500mhz-warto?

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety często bywa tak że z dualem, 1GB i 1T bywa problem. Sprawdzałeś czy obydwa moduły są na tych samych kościach?? Chyba wiesz że te Kingmaxy są produkowane w dwóch wersjach (Tiny BGA i na tradycyjnych Hynixach D5). Jeśli masz możliwość to zdejmij radiatorki i porównaj. Może to wyjasni twój problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.... mam kingmaxy ddr466 i muszę ja przyznać ze te pamięci są niezłe. podaje stablitne timingy:

166mhz - 2-2-2-11

200mhz - 2,5-2-2-11

224mhz - 2,5-2-2-11;)

228mhz - 2,5-2-2-11 (więcej nie mogę ponieważ mam athlon 1700+ "JUICB", spróboje załatwic "JUHIB" i ciekawe czy pójdzie przy 250mhz przy timingach 2,5-2-2-11 ;)

areszta mój konfig jest na moim podpisie. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety często bywa tak że z dualem, 1GB i 1T bywa problem. Sprawdzałeś czy obydwa moduły są na tych samych kościach?? Chyba wiesz że te Kingmaxy są produkowane w dwóch wersjach (Tiny BGA i na tradycyjnych Hynixach D5). Jeśli masz możliwość to zdejmij radiatorki i porównaj. Może to wyjasni twój problem.

1575081[/snapback]

Obie kosci sa na HY D5 :) A czy moze tutaj chodzic o zbyt maly vcore?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1575130[/snapback]

Nie wydaje mi się, że napięcie jest za małe. Przecież możesz zmniejszyć częstotliwość lub timingi i spróbować czy pójdzie 1T.

Spróbuj zamienić pamięci miejscami lub zmienić sloty. Nie znam twojej płyty.

U mnie na DFI bez problemu idą 2x512MB na 1T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skladalem calego kompa z czesci w internetowym sklepie www.ptr.pl i okazalo sie , ze moje zamowienie lezy bo czekaja na pamieci kingmaxa dla mnie.....w ramach rekompensaty za czekanie prawie 9 dni zaproponowali mi Geile value 3200 w cenie hurtowej :-) wiec lyknalem 2 x 512 i na moim konfigu bez bledow 490 mhz przy 2,85 V 1T fsb proca 245 x9 :-) jak dla mnie rewelacja

pozdro

Edytowane przez Patrick Bateman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skladalem calego kompa z czesci w internetowym sklepie www.ptr.pl  i okazalo sie , ze moje zamowienie lezy bo czekaja na pamieci  kingmaxa dla mnie.....w ramach rekompensaty za czekanie prawie 9 dni zaproponowali mi Geile value 3200 w cenie hurtowej  :-)  wiec lyknalem 2 x 512 i na moim konfigu bez bledow  490 mhz przy 2,85 V 1T fsb proca 245 x9 :-) jak dla mnie rewelacja

pozdro

1580419[/snapback]

Jaka to rewelacja? Podaj wyniki Sandra. U mnie

7028/6947

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto najnowsze wyniki z placu boju

Dołączona grafika

Spójrzcie na obrazek (a zwłaszcza na obszary zaznaczone na czerwono) i sami ocencie. Chyba całkiem nieżle.... :)

Może cos jeszcze wycisne ale to jutro.

Aha timingi główne to 2,5-3-3-7 1T

Edytowane przez KazMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładne timingi są następujące:

div166-2,5-3-3-3-7-12-1-2-1-A-4128-A-E-IS-0-L7-L2-A-F-A-016-A-16x-07x-D

KazMax,

Przy takich ustawieniach timingów nie mogę uzyskać Twojej przepustowości. Mam wg Sandry 7032/6961.

Bardzo proszę zamieść screna z A64 Tweaker.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę oto screen:

Dołączona grafika

Magistralę mam na 316 a mnoznik standard (9).

Hmmm w sumie jeśli masz tak samo ustawione to róznica jest spora.

A jakie wyniki masz w Evereście??

Moje: odczyt-6921 zapis-3161 czas ozekiwania-40.0 ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę oto screen:

Musiałem coś żle wcześniej ustawić.

Teraz w Sandra mam 7340/7252. Procek 317 MHz mnożnik 9.

Trtw zmniejszyłem do 3. Reszta jak u ciebie. Everest 6893/3229/40,2 Version

2.01.347. Muszę sprawdzić czy jest to stabilne. Pamięci 3,2V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka to rewelacja? Podaj wyniki Sandra. U mnie

7028/6947

1582592[/snapback]

Moje pamieci na mnozniku 166 wytrzymuja do 255 fsb (nie wiem czemu) dlatego jak zwykle kosci 400 mhz leca na 490mhz dla 1:1 z fsb 245 to jest to dla mnie rewelacja.

Pozdro

Edytowane przez Patrick Bateman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę jaki ładny wyniczek  :-)

Z napięciem 3,2V śmigasz na codzień czy tylko do testów?? Bo jak na codzień to ja chyba bym sie bał....

1584482[/snapback]

Próbowałem już 3,4V a także 3,5V z linii 5V. Nie widać raczej przyrostu wydajności.

Napięcie 3,2V używam ciągle odkąd mam płytę tj. ponad 4 miesiące. Nie grzeją się specjalnie. Uważam że mogą z tym pracować.

Ustawiłem magistralę na 318 MHz przy mnożniku 9. Dzielnik to 166. Wtedy taktowanie pamięci to 260,2 MHz. Wyniki ewerest to 6919/3248/40,0.

Ustawienia są stabilne - testowane SP2004 przy stress RAM i stress CPU. Bios to 704-3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ściagam ten bios i biore sie za dalsze podkręcanie. Nie omieszkam poinformować o wynikach.

Podkręcałeś moze z CPC off?? Sporo lepiej ida ale strata wydajności jest nieadekwatna do wzrostu MHz...niestety.

Aaa i jeszcze jedno....zapodaj linka do tego biosu 704-3 bo na http://www.techpowerup.com/articles/other/114

widze że najnowszy to 702

Edytowane przez KazMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX :) jutro potestuję

A nie wydaje ci się że 704-1 może byc lepszy ??

1585838[/snapback]

Nie sądzę, żeby biosy serii 7xx-x były najbardziej wydajne - może są tylko stabilniejsze?. Wgrałem jeszcze teraz 510-3, wróciłem na magistralę 316 z napięciem procesora 1,475V i mam w Everest lekko lepszy odczt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość =H2o=Destroyer[PL]

Witam!

Ja tam widze ze w tym topiku straszne zroznicowanie tych harcorow jest,jedni maja dobre sztuki(tak jak ja :D ) a inni jakies padaki.Moje spokojnie leca na 280(ddr 560) przy 3 3 3 8 przy 2.85v(na plycie mam niby max 2.7 ale tyle podaje:D ).Zakupie ocz ddr booster to moze na wyzszym napieci dobija do 300(600).Czytalem na Xtremesystems.org ze jakis kolo tez mial te pamiatki i dobijal na 3.1v do 305 czy tam 308. :D Dla mnie pamiatki rewelka ( a pomyslec ze chcialem je zmieniac pare dni temu :lol: )

POzdro

Screen

Edytowane przez =H2o=Destroyer[PL]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm

to jakie proponujecie memki w cenie do 500zl za 2x512mb

mam w tej chwili d43 ale slabo sie kreca (2 3 3 5 1T 2,8V 220mhz) i to nie zawsez stabilne na 2,5 ida do 230. jak mielem bartona, to smigaly 240 przy 3 3 3 7 1T a tu na venice zmiana V czy timingow nic nie daje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam małe pytanko.Chce kupić te pamiątki,ale z dostępnych sklepów komputerowych we wrocku są tylko kości 512mb a interesują mnie w dualu po 512.I tu pytanie,czy dwie osobno zakupione kostki w jednym sklepie beda chodzic w dual chanel.Sprzedaż wysylkowa jakoś mnie nie interesuje.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1575130[/snapback]

Tu nie chodzi o vcore ta płyta jest poprostu kaszaniasta(bios) ja też mam te pamięci i 1t w życiu nie osiągnie wcześniej miałem hyperxy i było jeszcze gorzej te chodzą max do 266-8 dalej to już absolutna padaczka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi