Grzesioo Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zakupiłem ostatnio kartę jak w temacie. Jadę na płycie Merury KOB KT 400 FDSX i Catalystach 4.8. Płyta główna ma najnowsze stery. Uruchomiłem ją bez najmniejszych problemów, ale cuda zaczęły się dopiero w grach. Zacznijmy od tego, że GTA3 uruchomiło się dopiero po zainstalowaniu patcha, PES3 po uruchomieniu w trybie okienkowym, a demko FarCry? Demko FC tak sypie artefaktami (!), że aż się przestraszyłem jak zobaczyłem. 8O Myślałęm, że to przez to, że to demko no i może się sypać, ale uruchomiłęm smarka 01 i rozwiał moje wątpliwości (niestety). W ostatnich testach też pojawiały się artefakty, a karty nawet nie próbowałem podkręcać! Z ciekawości zainstalowałem DS vs AK (taki RTS w 3d) i tam też pojawiały się drobne artefakty. Jaki z tego wniosek? Im bardziej wymagająca gra, karta bardziej wali artami. :? Myślałem, że może się przegrzewa? Zainstalowałem oprogramowanie od Gigabayte'a (do kręcenia i monitorowania karty) i temperatura rdzenia cały czas wahałą się w okolicach 38 stopni. Pamięci dotykałem osobiście i wcale gorące nie były. Myślałem, że wyłączenie AGP fast writes pomoże, ale okazało się że jest WYłączone. No to włączyłem i wtedy co jakiś czas w Windowsie zamiast normalnej czcionki pojawiały się jakieś niezidentyfikowane znaczki i wywalało VPU Recover. :? No to wyłączyłem z powrotem AGD f. w. i wtedy karta była stabilna... Ale mam pewną poszlakę. :) Może to wina jakiegoś złego napięcia i słabej płyty głównej? Gdy włączam ten program monitorujący m.in. napięcia w polu informacji na migającym żółtym tle (coś jak ostrzeżenie) pisze po kolei: VCORE: 1.29 v VCC18: 1,50 v VDDQ: 2.62 v Zasilacz mam niezły (Chieftec 360W z dwoma wentylkami <lol>) Może te napięcia są za małe albo za wysokie??? Może pomyśleć o wymianie płyty, jeżeli tak, to na jaką??? Proszę o jakieś konkretne rady, bo jestem trochę... zirytowany. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Wywal z systemu v-tunera on robi takie zmyłki. Proponuje tez wyczyścić system całkowicie z sterów do grafy (driver cleaner) i install ponowny sterów. Ja polecam omegi 2.5.58 bo takich używam choć słyszałem pochlebne opinie o 4.9b. Napięcia masz w porządku choć nie patrzył bym na wskazania v-tunera. A najlepiej zaglądnij do topicu o 9600pro od gigabyte. Ludziska wiele wiedza i wiele przeszli. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesioo Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 No dobra, tylko tematów o tej karcie jest 'nie wiadomo ile'. Fachowcy z tamtych tematów mogliby się wypowiedzieć tutaj. ;) No ale skąd mi się te artefakty biorą??? Przecież to jest bardziej niż dziwne. 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Słyszałem że ktoś z powodu sterów miał arty. Po wymianie wszystko śmiga. Ale powiedz jeszcze jakiego masz proca i czy jest kręcony. Najlepiej wsadź tą kartę do innego kompa i zobaczysz czy to przypadkiem nie ona jest uwalona. A co do wątków to na pierwszej stronie jest chyba tylko jeden http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=82081 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesioo Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Mam Athlona 2000+ na jądrze T-bred nie kręconego. Sprawdzę jutro albo pojutrze u kumpla, to się przekonam (ale znając moje szczęście, to u niego wszystko będzie śmigało ;)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Niech moc będzie z tobą Luc ...ehm... Grzesioo. Grunt to pozytywne myślenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesioo Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Taa, ja z natury jestem pesymistą. ;) Ale jak se z tym cholerstwem nie poradzę, to kurde nie wiem. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...