Skocz do zawartości
LECHWOS

czy moge cos wiecej wycisnac

Rekomendowane odpowiedzi

oto moje parametry

ści procesora:

Typ procesora AMD Athlon XP 1800+

Nazwa kodowa Thoroughbred-B

Seria B0

CPUID: nazwa procesora AMD Athlon XP 1800+

CPUID: nr wydania 0681h

Szybkość procesora:

Częstotliwość taktowania procesora 1533.55 MHz

Mnożnik procesora 11.5x

CPU FSB 133.35 MHz

Magistrala pamięci 133.35 MHz

Pamięć podręczna procesora:

Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB

Pamięć podręczna L1 danych 64 KB

Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Właściwości płyty głównej:

ID płyty głównej 62-L138-001368-00101111-040201-VIA_K7$K7VT2138K7VT2 BIOS L1.38.3

Nazwa płyty głównej ASRock K7VT2 (5 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)

Właściwości mikroukładu płyty głównej:

Mikroukład płyty głównej VIA VT8366A Apollo KT266A

In-Order Queue Depth 4

CAS Latency (CL) 2.5T

RAS To CAS Delay (tRCD) 3T

RAS Precharge (tRP) 3T

RAS Active Time (tRAS) 6T

Moduły pamięci SPD:

SpecTek (512 MB PC2100 DDR SDRAM) 512 MB PC2100 DDR SDRAM (CL 2.5 @ 133 MHz) (CL 2.0 @ 100 MHz)

Właściwości BIOS'u:

Data BIOS'u systemowego 11/10/03

Data BIOS'u wideo 10/24/02

DMI: numer wersji BIOS'u L1.38

prosze o odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt - na tej płycie nie kręci się najlepiej. Za to dobre efekty daje zaostrzenie timingów pamięci. Zmniejsz te parametry w biosie:

CAS Latency (CL) 2.5T

RAS Precharge (tRP) 3T

i testuj stabilność np. 3dmarkiem. Powinno to dać zauważalny przyrost wydajności (u mnie taki sam jak po zmianie fsb na 157MHz, więc nie warto męczyć całego kompa i zwiększać fsb, bo wtedy rośnie również taktowanie szyn pci i agp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt - na tej płycie nie kręci się najlepiej. Za to dobre efekty daje zaostrzenie timingów pamięci. Zmniejsz te parametry w biosie:

CAS Latency (CL) 2.5T

RAS Precharge (tRP) 3T

i testuj stabilność np. 3dmarkiem. Powinno to dać zauważalny przyrost wydajności (u mnie taki sam jak po zmianie fsb na 157MHz, więc nie warto męczyć całego kompa i zwiększać fsb, bo wtedy rośnie również taktowanie szyn pci i agp).

a jakie parametry tam wpisac zeby bylo ok

i gdzie to bezdie w biosie sory za lamerskie pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ jaan - całkiem fajnie. :D Jeśli chodzi o timingi to chodzą sobie na 2-2-2-5, ale wtedy fsb max to jakieś 140MHz (bez zwiększania napięcia). Na standardowych timingach poszły na 166MHz bez zwiększania napięcia, ale tylko przez 5 minut (testowo, bo mam płytę na kt266a i nie ma odpowiednich dzielników dla pci i agp), więc nie wiem, czy na dłuższą metę byłoby stabilnie. Widziałem test w chip'ie i tam na nforce chodziły max na 180MHz (jak dobrze pamiętam), ale nie pisali na jakim napięciu i timingach.

@ LECHWOS - u mnie, jak dobrze pamiętam, to "advanced chipset features"->"dram timing control". Zmniejszaj po koleji te wartości, które podałem i testuj stabilność.

Aaa, nie zauważyłem, że masz asrocka. Tam może nie być takich opcji. Jak nie ma, to trzeba wgrać overclockerski bios. Musisz poszukać, ktoś już o to pytał (tzn. jaki konkretnie i skąd go <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>), ale nie wiem, czy taki bios istnieje dla twojego konkretnego modelu płyty głównej.

Mój procek to też thoroughbred B0 - ma duży potencjał, ale niestety nie da się go w pełni wykorzystać na płytach opartych na chipsecie kt266a. Jeżeli masz trochę wolnej gotówki i chcesz mocno podkręcić procka to musisz zmienić płytę główną (tak jak i ja :) ), być może również zasilacz.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi