LECHWOS Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 oto moje parametry ści procesora: Typ procesora AMD Athlon XP 1800+ Nazwa kodowa Thoroughbred-B Seria B0 CPUID: nazwa procesora AMD Athlon XP 1800+ CPUID: nr wydania 0681h Szybkość procesora: Częstotliwość taktowania procesora 1533.55 MHz Mnożnik procesora 11.5x CPU FSB 133.35 MHz Magistrala pamięci 133.35 MHz Pamięć podręczna procesora: Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB Pamięć podręczna L1 danych 64 KB Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed) Właściwości płyty głównej: ID płyty głównej 62-L138-001368-00101111-040201-VIA_K7$K7VT2138K7VT2 BIOS L1.38.3 Nazwa płyty głównej ASRock K7VT2 (5 PCI, 1 AGP, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio, LAN) Właściwości mikroukładu płyty głównej: Mikroukład płyty głównej VIA VT8366A Apollo KT266A In-Order Queue Depth 4 CAS Latency (CL) 2.5T RAS To CAS Delay (tRCD) 3T RAS Precharge (tRP) 3T RAS Active Time (tRAS) 6T Moduły pamięci SPD: SpecTek (512 MB PC2100 DDR SDRAM) 512 MB PC2100 DDR SDRAM (CL 2.5 @ 133 MHz) (CL 2.0 @ 100 MHz) Właściwości BIOS'u: Data BIOS'u systemowego 11/10/03 Data BIOS'u wideo 10/24/02 DMI: numer wersji BIOS'u L1.38 prosze o odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toki Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Proc powinien pojsc lepiej, ale plyta kiepska, no i to kt266, poprubuj, kto nie probuje, ten niema :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 To fakt - na tej płycie nie kręci się najlepiej. Za to dobre efekty daje zaostrzenie timingów pamięci. Zmniejsz te parametry w biosie: CAS Latency (CL) 2.5T RAS To CAS Delay (tRCD) 3T RAS Precharge (tRP) 3T RAS Active Time (tRAS) 6T i testuj stabilność np. 3dmarkiem. Powinno to dać zauważalny przyrost wydajności (u mnie taki sam jak po zmianie fsb na 157MHz, więc nie warto męczyć całego kompa i zwiększać fsb, bo wtedy rośnie również taktowanie szyn pci i agp). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaan Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 sorcias za OT :oops: Złoty -> jak Ci sie kreca te specteki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LECHWOS Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 To fakt - na tej płycie nie kręci się najlepiej. Za to dobre efekty daje zaostrzenie timingów pamięci. Zmniejsz te parametry w biosie: CAS Latency (CL) 2.5T RAS To CAS Delay (tRCD) 3T RAS Precharge (tRP) 3T RAS Active Time (tRAS) 6T i testuj stabilność np. 3dmarkiem. Powinno to dać zauważalny przyrost wydajności (u mnie taki sam jak po zmianie fsb na 157MHz, więc nie warto męczyć całego kompa i zwiększać fsb, bo wtedy rośnie również taktowanie szyn pci i agp). a jakie parametry tam wpisac zeby bylo ok i gdzie to bezdie w biosie sory za lamerskie pytanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 @ jaan - całkiem fajnie. :D Jeśli chodzi o timingi to chodzą sobie na 2-2-2-5, ale wtedy fsb max to jakieś 140MHz (bez zwiększania napięcia). Na standardowych timingach poszły na 166MHz bez zwiększania napięcia, ale tylko przez 5 minut (testowo, bo mam płytę na kt266a i nie ma odpowiednich dzielników dla pci i agp), więc nie wiem, czy na dłuższą metę byłoby stabilnie. Widziałem test w chip'ie i tam na nforce chodziły max na 180MHz (jak dobrze pamiętam), ale nie pisali na jakim napięciu i timingach. @ LECHWOS - u mnie, jak dobrze pamiętam, to "advanced chipset features"->"dram timing control". Zmniejszaj po koleji te wartości, które podałem i testuj stabilność. Aaa, nie zauważyłem, że masz asrocka. Tam może nie być takich opcji. Jak nie ma, to trzeba wgrać overclockerski bios. Musisz poszukać, ktoś już o to pytał (tzn. jaki konkretnie i skąd go <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>), ale nie wiem, czy taki bios istnieje dla twojego konkretnego modelu płyty głównej. Mój procek to też thoroughbred B0 - ma duży potencjał, ale niestety nie da się go w pełni wykorzystać na płytach opartych na chipsecie kt266a. Jeżeli masz trochę wolnej gotówki i chcesz mocno podkręcić procka to musisz zmienić płytę główną (tak jak i ja :) ), być może również zasilacz. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...