MietmaN Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Po pierwsze w temacie czujnika czyli jak stwierdzić, czy karta posiada monitoring : http://www.techpowerup.com/articles/overcl...king/vidcard/94 Po drugie udało mi się nareszcie dociec, jak to jest z różnicami w pomiarach między RivaTuner i ATITool, tym bardziej że najnowsza wersja tego drugiego programu (build 0.0.21) podaje dwie wersje - tzw. remote (GPU) i local (temp. chip) : http://forums.techpowerup.com/showthread.p...p?p=794#post794 Koleś chyba za bardzo wg mnie się cieszy : skoro temperatura "remote" to temp. diody pomiarowej pod GPU + 20C dla kompensacji faktu, iż pomiar nie pochodzi z samego procesora graficznego, to nie można tych 20C tak sobie po prostu odjąć i zacieszać, że ma się niskie temperaturki. ;) Poza tym on ma wybitnie gorąco w obudowie i sądzę, że karta prędzej czy później mu się przegrzeje : ja miałem na firmowym chłodzeniu ok. 70C, a z Silencerem na high 60-64C w zależności od temp otocznia (mowa o spoczynku). Pod obciążeniem mam obecnie max. 69-72C. Uważam, że RivaTuner albo nie uwzględnia w/w 20C kompensacji albo podaje po prostu temperaturę samego chipu LM63 czyli w/w "local". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 PCB XT R360 256 bit bios XT z taktowaniami od Pro 380/675 AtiTool 0.0.21 remote GPU 62 st local 44 st ============= Riva Tuner 2.0 RC15 Core temp. 42 st Ambient temp. 44 st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 wiecie co... pogubilem sie w tym :P czyli trzeba zwracać uwage na remote temp (w ATITool) lub do temp dodac 20C w RivaTuner jakoś cięzko mi sie dzisiaj myśli :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RinTinTin Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 wiecie co... pogubilem sie w tym :P czyli trzeba zwracać uwage na remote temp (w ATITool) lub do temp dodac 20C w RivaTuner jakoś cięzko mi sie dzisiaj myśli :/ Nie wiem jak Ci odpwiedziec ;) Poniewaz, gdybym chcial to zrobic to musialbym przepisac to co wyzej... Moze w punktach pomoze;) Narazie sprawa wyglada tak: Remote - niby temeratura samego rdzenia Local - temperatura chipu RivaTuner - podaje najprawdopodobniej tempeature chipu, wiec, zeby osiagnac temp. Remote trzeba dodac 20 stopni.... Zaraz poczytam sobie ww linki... moze bedzie cos wiecej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RinTinTin Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Koleś chyba za bardzo wg mnie się cieszy : skoro temperatura "remote" to temp. diody pomiarowej pod GPU + 20C dla kompensacji faktu, iż pomiar nie pochodzi z samego procesora graficznego, to nie można tych 20C tak sobie po prostu odjąć i zacieszać, że ma się niskie temperaturki. ;) . No chlopak cieszy sie, ze ma niska temperature sensora ;) Cos mu sie bardzo pomerdalo z tym odejmowaniem 20 stopni... Chyba, ze w manualu jest podana temp krytyczna dla sensora 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 RinTinTin --> nooo.... czyli tak jak myślałem... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuicets Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Te temperatury u was są na defaultowym chłodzeniu? U mnie po zalożeniu VGA Silencer, z bardzo szorstkim spodem (bede niedługo chwytał za papier scierny, więc tymczasowo) i z pastą sylikonową (tymczasowo) mam 34C/34C (bez krecenia) - oczywiście w Riva Tunerze i jestem swiadom, ze są to bardzo zaniżone temperatury... A tak wogóle, to gdzie w ATITool są te temperatury, bo ja jakoś nie moge znaleźć... Athlon 3000+(200x10.5)@218x10 + Thermaltake Silentboost, Sapphire Atlantis R9800pro@XT (445/780) + VGA SIlencer, ASUS A7N8X-E Deluxe, 2x 512 MB Corsair Value Select RAM (8 3 3 2,5), MAXTOR 120GB SATA, NEC ND-2500A DVD-RW, LiteON DVD-ROM, Samsung Syncmaster 173p LCD, PSU 420W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RinTinTin Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Te temperatury u was są na defaultowym chłodzeniu? U mnie po zalożeniu VGA Silencer, z bardzo szorstkim spodem (bede niedługo chwytał za papier scierny, więc tymczasowo) i z pastą sylikonową (tymczasowo) mam 34C/34C (bez krecenia) - oczywiście w Riva Tunerze i jestem swiadom, ze są to bardzo zaniżone temperatury... A tak wogóle, to gdzie w ATITool są te temperatury, bo ja jakoś nie moge znaleźć... Ciekawe ile stopni spadnie Ci temp po szlifowaniu... Napisz koniecznie. ATiTool - Settings, zakladka Temperature Monitoring :wink: A zagadka na dzisiaj to: Co to jest Ambient Temperature i skad to sie bierze ;) (oczywiscie w Riva Tuner)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuicets Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Szlifował bede za jakiś tydzień, kiedy dojdzie do mnie Arctic Silver 5... Wtedy napisze co i jak. Spodziewam sie 30/34 albo cos takiego... P.S. w ATITool nie mam takiej zakładki, może po prostu jest to starsza wersja (0.0.20), ale po wlaczeniu pewnej opcji (show card temperature in system tray), w systrayu pokazuje mi sie ze karta ma 55 stopni - chodzi pewnie o temperature z rdzenia.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 (...) P.S. w ATITool nie mam takiej zakładki, może po prostu jest to starsza wersja (0.0.20), ale po wlaczeniu pewnej opcji (show card temperature in system tray), w systrayu pokazuje mi sie ze karta ma 55 stopni - chodzi pewnie o temperature z rdzenia.... Zgadza się, starszą wersję miałem jeszcze dwa dni temu (miała qrcze lepszego loga, bo nie zapisywał wszytkiego i można go było łatwo przeglądać, a w tej nowszej jest ten log jakiś dziwny :?). ATITool 0.0.20 podaje tylko temp "remote" czyli GPU (pomiar z diody pod GPU plus 20C). Coś mi się wydaje, że RivaTuner podaje jednak nie temp. chipu LM63 ("local"), ale temp. diody pomiarowej pod GPU bez uwzględnienia w/w 20C, ponieważ dzwinym trafem zawsze jest o idelanie 20C niższa niż wg ATIToola. Różnice rzędu 1C (niekiedy) to wg mnie tylko błąd pomiarowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 hm :| mam radka sapphire 9800PRO zainstalowalem ATITool 0.0.21 biore settingst i nie widze Temperature Monitoring :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 hm :| mam radka sapphire 9800PRO zainstalowalem ATITool 0.0.21 biore settingst i nie widze Temperature Monitoring :| Czytać, proszę czytać, błagam :x ;) Do monitoringu temperatury potrzebne są : PCB od XT, ponieważ tylko na nim jest chip do pomiaru LM63 oraz zflashowany bios od XT. Bez tego nie bedziesz miał monitoringu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Achi thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuicets Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 A według mnie, różnice rzędu 1C to po prostu różnica w czasach odświerzania wyniku. Zauważ, że po 5 sekundach wszsytko sie wyrownuje. Po prostu, defaultowo, Riva odswierza co 1s (albo 2s - nie wiem dokladnie), a ATITool co 10s... Athlon 3000+(200x10.5)@218x10 + Thermaltake Silentboost, Sapphire Atlantis R9800pro@XT (445/780) + VGA SIlencer, ASUS A7N8X-E Deluxe, 2x 512 MB Corsair Value Select RAM (8 3 3 2,5), MAXTOR 120GB SATA, NEC ND-2500A DVD-RW, LiteON DVD-ROM, Samsung Syncmaster 173p LCD, PSU 420W... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RinTinTin Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Czyli kaskadowo? Dwa wiejące DO VGA Silencera? A jak je zamocowałes? Co do montowania to juz Twoja w tym glowa ;) Jeden wentylator wiwiewa poweietrze z zewnatrz do obudowy - pod silencera, ktry pobiera sobie chlodniejsze powietrze... Natomiast 2 chlodzic radiatory na pamieciach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...