Skocz do zawartości
dreamservice

LIVE CHAT

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się czy jest opcja wprowadzenia chata na żywo w serwisie tweak.pl???

To dość ciekawa sprawa, chociażby dlatego, że jeśli ktoś ma jakiś problem

to mółby się poradzić innych użytkowników online, a nie czekać czasem nawet tygodniami na odpowiedź do posta!!!

Czekam na wasze opinie!!!

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mysle ze "czekanie tygodniami" to gruba przesada.

Forum to forum, a nie infolinia.

Tu jest bardzo wielu obeznanych ludzi, mozna tez sprawdzic ile osob przeczytalo nasz temat, wiec jak po dlugim czasie nikt nie odpowiada to sa 2 mozliwosci:

-zle opisany problem

-raczej nikt nie zna odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I najpewniej posadzić tam moderatorów, którzy i tak nie mają nic do roboty i tylko zbijają gruchy jajami z nudów, bo bez nich wpadnie jakaś krew Tweaka z hashem (rysopis -> #) i znów będzie wojna pszeniczna :>

Pytanie do założyciela topicu - poświęciłbyś się i siedział tak całymi dniami na jakimś czacie, żeby po dziesięć razy na dzień odpowiadać, jak podłączyć diodki albo podkręcić klawiaturę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest bardzo wielu obeznanych ludzi, mozna tez sprawdzic ile osob przeczytalo nasz temat, wiec jak po dlugim czasie nikt nie odpowiada to sa 2 mozliwosci:

-zle opisany problem

-raczej nikt nie zna odpowiedzi

- nikomu się nie chce odpowiadać. ;)

Czat forumowy był, ale rzadko ktoś korzystał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I najpewniej posadzić tam moderatorów, którzy i tak nie mają nic do roboty i tylko zbijają gruchy jajami z nudów, bo bez nich wpadnie jakaś krew Tweaka z hashem (rysopis -> #) i znów będzie wojna pszeniczna :>

Pytanie do założyciela topicu - poświęciłbyś się i siedział tak całymi dniami na jakimś czacie, żeby po dziesięć razy na dzień odpowiadać, jak podłączyć diodki albo podkręcić klawiaturę?

Bez urazy za to co napisze!!!

Po 1. na forum zawsze jest kilkunastu lub kilkudziesieciu uzytkownikow. Na dana chwile jest ich 170. Niech chociaz 10% z nich wejdzie na czat chociazby z nudow. 17 osob juz sie moze podzielic problemami czy radami dla innych jesi bedzie akurat w temacie (jak Ci peka rura w domu to chyba Ty dzwonisz do wodociagow a nie czekasz az Twojemu sasiadowi z dolu zaleje mieszkanie i masz cichutka nadzieje ze ona laskawie to zglosi)

Po 2. A co by Ci sie stalo jakbys posiwecil raz w zyciu 5 minut na czacie pomagajac poczatkujacemu maniakowi pecetow, korona by Ci chyba nie spadla z glowy :D . I jeszcze jedno. Jak Ty podkrecasz klawiature i laczysz kolorowe swiatelka to ja Ci zycze zdrowia :wink: .

W necie jest sporo darmowego oprogramowania do stworzenia prostego czata. W koncu nie chodzi tu o forme tylko o cel jaki temu czat ma sluzyc.

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na niekszosc pytan odpowiedzi znajdziesz na forum. wystarczy tylko klinkac Dołączona grafikaSzukaj i odpowiedz sie znajdzie. mi osobiscie nie chce sie juz pisac poraz 125 odpowiedzi na pytanie jaki zasilacz kupic lub czy ta seria procka jest dobra i sadze, ze nei tylko mi sie nie chce a i calej reszcie stalych bywalcow takze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MIOPE odpowiedz widzialem. Zastanawiam sie tylko co rozumiesz przez pojecie czat forumowy, moglbys bardziej to sprecyzowac.

MARCO dzieki za zainteresowanie sie tematem :D

Do wszystkich ktorzy po mnie jada za ten topic:

Czat ozywi troszke serwis tweak.pl i zrobi go bardziej interaktywnym.

Ludzie, troszke wiecej optymizmu. Jesli czat nie bedzie mial zainteresowania, no coz, to trudno, a sprobowac napewno nie zaszkodzinie zaszkodzi.

Respect for all...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO to nie ma większego sensu. Niemiec ma rację. "Starym" nie chce się po raz n-ty pisać o banalnych problemach, których rozwiązania można znaleźć po kilku minutach szukania na forum. Kontrola na takim chatem wymagałaby kolejnego ( kolejnych) moderów, bo jak mamy liczne przykłady z forum, zostawianie czegoś samopas wywołuje tylko wielki bajzel. Chat zapchałyby dziesiątki ponawianych nieskończenie pytań niemogących doczekać się na odpowiedź spanikowanych userów. Normalnie "mamao zmień mi pieluchę" :evil: Od wielkiego dzwonu ktoś raczyłby się pofatygowac z radą. Jednym słowem - "pic na wodę, fotomontaż". Zrobiłoby się jak na jakimś podrzędnym chacie dla totalnie odmózgowionych blondynek. Jak dla mnie to takie pomysły kompletnie nie pasują do, jak by to ująć, poziomu forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MIOPE odpowiedz widzialem. Zastanawiam sie tylko co rozumiesz przez pojecie czat forumowy, moglbys bardziej to sprecyzowac.

Chodzi o rozwiązania tego typu: http://www.entomo.h4c.pl/forum/index.php, http://forum.fretki.org.pl/ (linki w górnym zestawie). Ty myślisz pewnie o takim forum, jak to pierwsze, z widocznym na dole strony shoutboxem. Nie pamiętam, jakie rozwiązanie było u nas, ale było to osobne okienko z rozmową widoczną tylko dla osób będących na czacie. I cieszyło się to bardzo małą popularnością. A zatem próbować - próbowaliśmy już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shoutbox to jeden z najgroszych pomysłów. Przykład (Wprawdzie chodzi tu o torrent, ale sorry - to jest ideal przykład). Na polskiej stronie z linkami właśnie jest system komentarzy - widać tam że np. 5 komentarzy jest na temat, a kolejne 10 "wrzućta ktoś tą gre/program bla bla bla".

To samo uświadczylibyśmy tutaj ale w o 100 razy gorszej formie, ponieważ do użycia tego shoutboxa potrzebny jest mózg. Wiadomo wielu go brakuje i prosze sobie wyobrazić taką rozmowe :

Lolek - Pomocy !!!! Komputer mi się zawiesił co mam zrobić ?!?!!?

Rotflek - Ja też potrzebuje pomocy help ! 

Glut - Ludzie zasilacz mi się jara na pomoc !

Cymbał - Halo !!?!?! Monitor mi się wyłączył co mam zrobić !???!?!!!???!

Lolek - Halo zna ktoś odp na pytanie help !?!??

Rotflek - Ja też potrzebuje pomocy !

Glut - ale ja też chce pomocy !

Cymbał - ja też chce kur** pomocy bo jak nie to w ry*

;]

i tak w koło... shoutbox według mnie odpada odrazu na starcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK mniejwiecej oficjalny statement administracji w mojej osobie ;)

Shoutbox - na 100 albo i wiecej procent nie. To nie bravo, ani serwis dla nastolatek na onecie ;)

Natomiast rozwazana jest conajwyzej wersja powrotu do chatroomu serwisu z stalymi cotygodniowymi spotkaniami i sporym nadzorem.

Bedziemy na ten temat dyskutowac w najblizszym czasie, ale jedyne rozwiazanie jakie wchodzi w rachube to serwer ircd i kanal #tweak wraz z apletem na stronie pozwalajacym sie bezproblemowo z tym laczyc

Zobaczymy jeszcze i sie zastanowimy jak by to moglo wygladac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedziemy na ten temat dyskutowac w najblizszym czasie, ale jedyne rozwiazanie jakie wchodzi w rachube to serwer ircd i kanal #tweak wraz z apletem na stronie pozwalajacym sie bezproblemowo z tym laczyc

hmmm, ale po co kombinować, skoro jeden #tweak już jest i chodzi bez żadnych appletów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, ale po co kombinować, skoro jeden #tweak już jest i chodzi bez żadnych appletów :D

Wiesz nie zupelnie o to chodzilo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi