Skocz do zawartości
leszcz_u

pamięć 256 /400 i problem....

Rekomendowane odpowiedzi

Problem polega na tym że mam pamięci (no name) 256 Mb ram pracujące na szynie 400 Mhz, jednak gdy takową ustawie w biosie to mam tz. nagłe restarty, czyli ni z tąd ni z owąd reset podczas pracy. procka mam jak po niżej na szynie 133 (15*133). I co tu począć? Nie zmieniałem napięcia czy to pomoże? Do ilu można zwiększać napięcie bez radiatorów na kościach?

No i jeszcze jedno pytanko 8) odnośnie podkręcania.... :wink:

Przeczytałem ten przyklejony post:> wszystko pięknie ale gdzie te timingi można zmieniać? i na ile to się opłaca? Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym że mam pamięci (no name) 256 Mb ram pracujące na szynie 400 Mhz, jednak gdy takową ustawie w biosie to mam tz. nagłe restarty, czyli ni z tąd ni z owąd reset podczas pracy. procka mam jak po niżej na szynie 133 (15*133). I co tu począć? Nie zmieniałem napięcia czy to pomoże? Do ilu można zwiększać napięcie bez radiatorów na kościach?

No i jeszcze jedno pytanko 8)  odnośnie podkręcania.... :wink: 

Przeczytałem ten przyklejony post:> wszystko pięknie ale gdzie te timingi można zmieniać? i na ile to się opłaca? Z góry dzięki za pomoc.

czy masz płytę na KT 400 ? ;)

jeśli tak - to:

1. są szanse, że pamięć DDR400 na niej ci nie pójdzie

2. napięcie ... to zależy od pamięci, ale 2,7 - 2,8 powinno być ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez radiatorków możesz spokojnie nawet 2.9V dać, ale myśle ze powinieneś stropniowo zwiększac napięci do uzyskania stabilności.

tylko nie dawaj asynchro :!: bo stracisz sporo na wydajności

jesli masz odblokowany mnożnik to mnożnik w dół a fsb w góre - wtedy zyskasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi