morgholm Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Witam Od razu pragne zaznaczyc ze problem dotyczy rzeczy w sumie "zbednej" ale zachcialo mi sie ja miec :-) Otoz zainstalowalem sobie program wmnetload, taki maly applet wyswietlajacy obciazenie interfejsow sieciowych - niby bajer ale przydatny. Ale nie moge go odpalic z poziomu zwyklego uzytkownika bo nie mam praw dostepu do pliku /proc/net/dev : bash-2.05b$ wmnetload -i ppp0wmnetload: cannot open /proc/net/dev; no stats will be availablewmnetload: fatal: cannot initialize interface statistics: Permission denied Zmiana uprawnien do tego pliku nic nie dala bo ten plik znika gdy wylaczam modem - system plikow proc jest dynamicznie tworzony. Nadanie atrybutu SUID programowi wmnetload tez nie pomoglo. Jak to rozwiazac? Bo odpalanie konsoli w trybie su zeby uruchomic ten program jest meczace, chcialbym zeby startowal mi automatycznie przy starcie X, po to dodalem go do .Xsession .... Z gory dzieki za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Prawdopodobnie masz nalozonego patcha OpenWall na kernel (tak wynika z podpisu) ktory troche bardziej chroni /proc'a. Mozesz to rozwiazac np w ten sposob: dodajesz grupe proc (np) do /etc/group z jakims gid'em, dodajesz do tej grupy uzytkownika z ktorego chcesz odpalac wmnetload, zmieniasz wpis w /etc/fstab dodajac opcje gid="nr. gid dodanej grupy" przy mount'owaniu /proc, dajesz remount na /proc, przelogowujesz sie aby zalapalo zmiany w /etc/group i powinno cykac. _Powinno_, ale reki sobie uciac nie dam ;) pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgholm Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Owszem, mam patcha OpenWall na kernelu. utworzylem nowa grupe, dodalem usera do nej, a co do wpisu w fstab mam tak: proc /proc proc gid=60 0 0 No i jedo mnie zastanawia - poprzednio byly tam ustawienia defaults. Wyzej jest wpis odnosnie devpts i oprocz gid jest tam jeszcze wpis mode=620. Czy jest on potrzebny przy proc? Czy mozna go pominac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Wydaje mi sie ze mozna smialo pominac i to co masz teraz powinno starczyc. Nie mam niestety zadnej maszyny z OW pod reka zeby samemu przetestowac, ale z tego co pamietam gdy sam sie tym zajmowalem powinno byc ok. Pamietaj tylko zeby "przelogowac" sie tym uzytkownikiem ktorego dodales do grupy proc. Sam sie na tym nacialem i glowilem czemu to cholerstwo nie chce dzialac ;), taka glupotka.. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgholm Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Ok, dziala :-) Dzieki. Myslalem ze cos o linuxie wiem a okazuje sie ze ciemna masa ze mnie LOL Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgholm Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 oo jeszcze tylko 1 pytanie w group mam taki wpis: proc:x:60:lama Wszystko kumam ale co znaczy to x ? Wiem ze pytanie lamerskie ale nie moglem w man znalezc nic o tym a jestem ciekaw.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 man group i google ;-) Group password — If set, this allows users who are not part of the group to join the group by using the newgrp command and typing the password stored here. If a lower case x is in this field, then shadow group passwords are being used. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morgholm Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 To ja chyba okularow nie wzialem jak to czytalem... Life is life LOOL Dzieki i pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...