metalo Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Witam Mam następujacy problem, w związku z tym że muszę wydawać masę kasy na ksero w bibliotekach przyszedł mi do głowy pomysł aby kupić aparat cyfrowy - zrobić zdjęcia tylu stron czasopism czy ksiązek (przy okazji wypadały by idiotyczne ograniczenia z prawa autorskiego...) na ile mam ochotę a później ewentualnie wydrukować lub dać zdjęcie do jakiegoś programu OCR. Pytanie brzmi czy efekt będzie zadawalający tzn. OCR z takiej fotki da się zrobić tak samo dobrze jak z zeskanowanej kserówki ? Robił ktoś z Was coś takiego, jeśli tak to poproszę o opinię czy w ogóle warto w to "wchodzić" ? I pytanie drugie - jaki aparat do tego celu by się nadaławał ? Zastrzegam że się na cyfrakach po prostu nie znam a po oglądnięciu oferty komputronika jestem "skołowany" :-) Chciałbym wydać powiedzmy max. 500-600 zł. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Do OCR'a sa potrzebne fotki w rozdzielczosci 300dpi jak sie nie myle wiec, trudno bedzie dostac taki aparat w tej cenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalo Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Ja główkuje w ten sposób - skan A4 300 DPI ma rozdzielczość około 1600 x 2500 pikseli - matryca 3,2 MP to jest 2048 x 1536 pikseli , czyli trochę mniej - więc taki OCR mógłby się udać ? (poprawcie mnie jeśli coś jest źle :-) ) Najważniejsza jest praktyka - moze ktoś z Was robił najpierw zdjęcie a później OCR ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Napisz mi maila to wysle ci zdjecie kartki zrobione canonem A60 (1600x1200). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalo Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Poprosze na ---@--- Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Fotki poszły. Jak juz zrobisz test, to napisz jakie efekty w programie OCR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalo Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Dzięki , już odebrałem zabieram się do finereadera :-) --- No i efekty: fotka 1 - finereader rozpoznał bezbłędnia ok. 70 % tekstu - zostawił jeden akapit i potraktował jako grafikę - zdjęcie jest bardziej kontrastowe niż 2 i przypuszczalnie rozpoznał je gorzej z tego powodu że "ksiązka była wypukła" podczas robienia fotki fotka 2 (ta z linijką ) - prawie idealnie - oceniam że 95 % prawidłowo - wymaga tylko niewielkiej korekty fotka 3 (dwie strony) - mniej niż 30 % rozpoznane Podsumowując - całkiem przyzwoity rezultat :-) Pozdrawiam ps. wrzuciłem te fotki na ftp - gdyby ktos jescze chciał spróbować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakumo0 Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 również się pobawiłem i fotka 1 - 50% fotka2 50% fotka3 10% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...