Adam_TVS Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 No właśnie, czym ciąć żeby było łatwo, równo i przyjemnie ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 nacinasz nozykiem do tapet, kladziesz na krawedzi stolu i lamiesz.. szybko, bezstresowo (nie liczac halasu :D ) i skutecznie ;] a jak chcesz dotrzec w trudno dostepne miejsca to brzeszczot do metalu co do wiercenia dziurek w pleksie to wiertlo do METALU przydaje sie tez czasem pilka wlosowa lub otwornica do wiekszych otworow no i pilniczki lub papier scierny zeby dopiescic wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 nacinasz nozykiem do tapet, kladziesz na krawedzi stolu i lamiesz.. szybko, bezstresowo (nie liczac halasu :D ) i skutecznie ;] a jak chcesz dotrzec w trudno dostepne miejsca to brzeszczot do metalu co do wiercenia dziurek w pleksie to wiertlo do METALU przydaje sie tez czasem pilka wlosowa lub otwornica do wiekszych otworow no i pilniczki lub papier scierny zeby dopiescic wszystko No to się spraedza przy cie nkiej plexi ciekawe czy tak zrobisz z plexą 10mm lub 20mm :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 a ja mam pytanko czy kleicie plexe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 a ja mam pytanko czy kleicie plexe ?klejem uhu all plast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 nacinasz nozykiem do tapet, kladziesz na krawedzi stolu i lamiesz.. szybko, bezstresowo (nie liczac halasu :D ) i skutecznie ;] a jak chcesz dotrzec w trudno dostepne miejsca to brzeszczot do metalu co do wiercenia dziurek w pleksie to wiertlo do METALU przydaje sie tez czasem pilka wlosowa lub otwornica do wiekszych otworow no i pilniczki lub papier scierny zeby dopiescic wszystko No to się spraedza przy cie nkiej plexi ciekawe czy tak zrobisz z plexą 10mm lub 20mm :Dmysle ze troszke lepszy nozyk (ostrzejsze cat-y) i wiecej naciec daloby rade, ale zawsze pozostaje brzeszczot lub wyzynarka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Ja mam wyżynarke ale czy to czasem nie rozwali pleksy ? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Ja mam wyżynarke ale czy to czasem nie rozwali pleksy ? :?Nie rozwali ale musisz sobie deske przystawić żeby uciąć prosto bo ta ciołem bez destki to krzywo wychodzi :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Ja mam wyżynarke ale czy to czasem nie rozwali pleksy ? :?Nie rozwali ale musisz sobie deske przystawić żeby uciąć prosto bo ta ciołem bez destki to krzywo wychodzi :?Tylko że mam nie za gęste ostrze :/ Chyba nie bedzie sie nadawać do cięcia :) Szlifierka kątowa nei wchodzi w gre co nie? Chyba by się topiło :) A tym nożykiem to mocno trzeba nacinać? PS Ile może kosztowac nakładka do wiertarki do szlifowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Wyrzynarką na wolnych obrotach, wygładzać pilnikiem, glancpapierem i naskórkiem. Ciąłem jakimi nożykami popadło, duże zęby, małe, wyłamane, zalepione aluminium ... No, bez przesady. Tak czy inaczej nie ma większej różnicy, przy większych zębach trochę bardziej brzegi chlasta i trzeba z większym wyczuciem. I rzecz jasna powoli, pierwszy lub drugi bieg w wyrzynarce (działałem na jakimś modelu Boscha z sześcioma biegami). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość add_ek Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 nożyk do np.tapet ;rozgrzewasz nad palnikiem , przykładasz "coś" aby Ci nie objechał (nożyk)...i jazda. troszkę_smrodku nikomu nie zaszkodziło :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Dremel Power :) jak ktos posiada takowe urzadzenie :) polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_TVS Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 No i kupa coś nei wychodzi a jak już to krzywo :D Probowalem tym nożykiem do tapet na ciepło i kupa to po chwili znowu trza grzać :D I do tego nożyk sie wygjoł i sobie kilkucentymetrowe nacięcie małe na pleksie zrobiłem :/ Dobrze że nie potrzebuje jej tak dużo :) Macie jakieś inne pomysły?:) Jutro spróbuję tego patentu z wyżynarką najprawdopodobniej, chyba że randka mi się przedłuży za bardzo :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 No i kupa coś nei wychodzi a jak już to krzywo :D Probowalem tym nożykiem do tapet na ciepło i kupa to po chwili znowu trza grzać :D I do tego nożyk sie wygjoł i sobie kilkucentymetrowe nacięcie małe na pleksie zrobiłem :/ Dobrze że nie potrzebuje jej tak dużo :) Macie jakieś inne pomysły?:) Jutro spróbuję tego patentu z wyżynarką najprawdopodobniej, chyba że randka mi się przedłuży za bardzo :P muszisz mieć coś przyłożone bo inaczej ci prosto nie wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Starsznie kombinujecie , powiem tak brzeszczot ( o jak najmniejszych zabkach ) i delikatnie z wyczucie , najpierw zrobic kreske coby wiedziec gdzie ciac ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 wyszodzi krywo sam tak robiłem według mnie najgorszy sposób Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Kilka razy już ciąłem brzeszczotem. Nigdy mi nic nie zjechało,nic nie wyszło krzywo. Z wyczuciem i idzie gładko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Dremel Power :) jak ktos posiada takowe urzadzenie :) polecam To ciekawe - na jakich obrotach ?? Jak przy 600 obrotach wiertła plexa swobotnie się topi i trza uważać (nie wiercić za wolno) ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Dremel Power :) jak ktos posiada takowe urzadzenie :) polecam To ciekawe - na jakich obrotach ?? Jak przy 600 obrotach wiertła plexa swobotnie się topi i trza uważać (nie wiercić za wolno) ... właśnie jak się wierci za wolno to przy końcu może odpaćś taki wielko kawałek plexi od spodu wiecie o co mi chodzi. Tak miałem przy plexi 10mm. Więc polezm wolne obroty do 3/4 wierconej pow. a potem szybsze i gitezik :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Dremel Power :) jak ktos posiada takowe urzadzenie :) polecam To ciekawe - na jakich obrotach ?? Jak przy 600 obrotach wiertła plexa swobotnie się topi i trza uważać (nie wiercić za wolno) ... właśnie jak się wierci za wolno to przy końcu może odpaćś taki wielko kawałek plexi od spodu wiecie o co mi chodzi. Tak miałem przy plexi 10mm. Więc polezm wolne obroty do 3/4 wierconej pow. a potem szybsze i gitezik :D pod plexe powinno się podkładać drewienko ... Na pewno nie polecam wiertarek z udarem -mają duży luz i wiertło potrafi wciągnąć w materiał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4RkX Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 PS Ile może kosztowac nakładka do wiertarki do szlifowania? chodzi o takie coś: jeśli tak to 11zł ale papier do tego troszke drogi coś prawie dyche za "krążek" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Dyche czyli zlotówke ?? Bo ja kupowałem po 90gr za krążek. Nie wiecie gdzie kupić filcowe krązki ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D4RkX Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 ... jak zwykle coś musiałem poje... :lol: co to są filcowe krążki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 najwygodniej wyrzynarka, brzeszczot do aluminium/twardych plastikow 05h,04h //rozne oznaczenia-zalezy od firmy najwolniejsze obroty pozatym to nie jest pleksa/pleksę/pleksjego ;] tylko jesli juz po polsku to pleksi, bo jest to skrot od pleksiglas..... to by bylo na tyle madrzenia sie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 ... jak zwykle coś musiałem poje... :lol: co to są filcowe krążki :P Filcowe tarcze sluza do polerowania, ale metalu moi drodzy, pleksy chyba nie bardzo, lepiej papierek wodny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 ja tam uważam że jakość wykonania cięcia :D.. zalezy w równym stopniu, a być może i wiekszym nie od narzędzia, lecz od umiejętności manualnych operatora :lol: Jedni potrafią uciąć prosto wyrzynarką, inni nie, brzeszczotem.. PROSTA sprawa... Ale jezeli ktos zadaje pytane czym uciąć.. to moge sie załozyc ze prosto nie wyjdzie.. tu trezba mieć jednak troche wprawy... moze poćwiczyć z różnym sprzętem najpierw i samemu dojść do tego, który "sprzęt" na co pozwala i jak nam się widzi operowanie nim... no.. mysle ze odpowiedz satysfakcjonująca :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 najwygodniej wyrzynarka, brzeszczot do aluminium/twardych plastikow 05h,04h //rozne oznaczenia-zalezy od firmy najwolniejsze obroty pozatym to nie jest pleksa/pleksę/pleksjego ;] tylko jesli juz po polsku to pleksi, bo jest to skrot od pleksiglas..... to by bylo na tyle madrzenia sie ;] A ja tne (i tu was pewnie zaskocze :lol:)wyzynarka z brzeszczotem do DREWNA. Naprawde. Kupowalem zawsze docieta pleksi ale kilka razy cos tam nie pasowalo i musialem podocinac i takie tam. Spytalem sie gostka w firmie w ktorej kupuje ta pleksi czym to ciac i wlasnie on mi powiedzial ze najlepiej ciac brzeszczotem do drewna. Dal mi kilka kawalkow do wyprobowania i DZIALA. Od tamtego czasu tne brzeszczotem do drewna. A zeby wyciac rowno to na imaki stolarskie dajesz listwe kolo wyzynarki tak aby listwa opierala stopke wyzynarki i tniesz rowno. Brzeszczot do drewna tnie idealnie, nie ma wcale postrzepionego brzegu i pleksi sie nie topi jak to ma miejsce z brzeszczotem do metalu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Ja również ciąlem wyżynarką i wszystko pięknie i równo. Najpierw ciąłem brzeszczotem do metalu i było ok, choć wolno. Z ciekawośi zmieniłem na brzeszczot do drewna i poszło dużo szybciej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostrry Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Ja również ciąlem wyżynarką i wszystko pięknie i równo. Najpierw ciąłem brzeszczotem do metalu i było ok, choć wolno. Z ciekawośi zmieniłem na brzeszczot do drewna i poszło dużo szybciej :D Ja jak cialem brzeszcztem do drewna to sie przy cieciu male pekniecia pojawialy i kijowo wygladalo, choc staralem sie wolno,staralem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ex3qtor Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Ja ciąłem plexe szlifierką i nie nażekałem. Wyciąłem m.in. dwa otwory 80mm na wentyle. Wystarczy mieć pewną i delikatną rękę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...