IRZYN Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Witam all po wakacjach!! Tak się zdarzyło ze zaopatrzyłem się w nagrzewnicę od passata ale jest z nią jeden problem jest cholernie brudna i zasniedziała. Brud już wytępiłem kilkoma porcjami wrzątku ale dalej został ten swego rodzaju osad. Wiec się pytam czym i wjaki sposób to załatwic???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Karczerem :twisted: (czy jakoś tak :P) byle na gorąco. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 może pomuc też środek do mycia silników .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 a kostka do czyszczenia kibla nie bedzie dobra ? .... przy okazji jak sia all zanuzy nagrzewnice to i w srodku porozpuszcza... Ja po takiej kuracji wlalbym jeszcze do nagrzewnicy rozpuszcoznego KRETA co by porzarlo na max... (stosowalem tylko motyw z kostka rozpuszczalna.... pienilo sie jak dzikie dzieki czemu moja nagrzewnica zyskala 2 mlodosc... choc wczesniej byla tez w ladnym stanie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Hmm.................. Moze CILIT kamien&rdza ? Sciaga rozne syfy, to moze i z chlodniczki sciagnie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 ale kostka ma wiekszy dynamizm :))))) dzialania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Tak się zdarzyło ze zaopatrzyłem się w nagrzewnicę od passata ale jest z nią jeden problem jest cholernie brudna i zasniedziała. Brud już wytępiłem kilkoma porcjami wrzątku ale dalej został ten swego rodzaju osad. Wiec się pytam czym i wjaki sposób to załatwic???? jezeli sie Tobie rozchodzi o kamien to sprobuj: - goraca woda + ocet ale spirytusowy a nie winny (taki to sobie mozesz dodac do jakiejs salatki) :lol: - 1/2 wody i 1/2 octu albo nawet sam ocet (uwaga smierdzi jak diabli) - goraca woda + kwasek cytrynowy najlepiej jakbys tego nalal do srodka i gotowal w tej nagrzewnicy np na gazie czy cus - przy metalowych czajnikach pomaga wiec przy chlodnicy tez powinno :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Jest taki środek w skelpach motoryzacyjnych. A poza tym to ja bym polecał kreta później cilit a na końcu gorąca woda. Podłączyłem sobie rurke do kranu i póściłame na max gorącąwode :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Tak się zdarzyło ze zaopatrzyłem się w nagrzewnicę od passata ale jest z nią jeden problem jest cholernie brudna i zasniedziała. Brud już wytępiłem kilkoma porcjami wrzątku ale dalej został ten swego rodzaju osad. Wiec się pytam czym i wjaki sposób to załatwic???? jezeli sie Tobie rozchodzi o kamien to sprobuj: - goraca woda + ocet ale spirytusowy a nie winny (taki to sobie mozesz dodac do jakiejs salatki) :lol: - 1/2 wody i 1/2 octu albo nawet sam ocet (uwaga smierdzi jak diabli) - goraca woda + kwasek cytrynowy najlepiej jakbys tego nalal do srodka i gotowal w tej nagrzewnicy np na gazie czy cus - przy metalowych czajnikach pomaga wiec przy chlodnicy tez powinno :!: To chyba nie zda egzaminu. Przynajmniej u mnie nie zdało. Choć muszę przyznać że nie gotowałem, ale lałem wrzątek prosto z czajnika. To Dlatego ja proponuję kreta (żre wszystko :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Jest taki środek w skelpach motoryzacyjnych. A poza tym to ja bym polecał kreta później cilit a na końcu gorąca woda. Podłączyłem sobie rurke do kranu i póściłame na max gorącąwode :)) do chlodnicy aluminiowej lepiej nie zapodawac kreta on wygryzie i oslabi alu, potem gdy przyjdzie cisnienie, po poskladaniu WC, to moze zaczac przeciekac, trzeba stosowac srodki troche lagodniejsze, mniej inwazyjne, w koncu chlodnice sa dosc cienkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 pytanie: Co to jest "kret" domyślam się z kontekstu że w tym przypadku nie ma to wiele wspólnego z zoologią. Co do usuwania kamienia z wewnątrz to polecam http://www.poch.com.pl/nowosci-kamisol.html jeżeli o usuwanie warstwy tlenków z zewnątrz to polecam zanurzyć taką nagrzewnicę w roztworze o składzie: - woda destylowana (może być taka od akumulatorów jeżeli juz wkroczyliśmy na tematy samochodowe) 0,5l - kwas azotowy 40% 0,5l. Kompiel nagrzewnicy powinna trwać 10-30s. Następnie można tak wyczyszczoną nagrzewnicę wytrawić w roztworze 1l Wody w której rozpuszczono 100g wodorotlenku sodu. A zapomniałem. Wykompanie nagrzewnicy Coca-Coli też powinno dać jakiś efekt :wink: :wink: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 pytanie: Co to jest "kret" domyślam się z kontekstu że w tym przypadku nie ma to wiele wspólnego z zoologią. Takie granulki... Niestety zawiera jakiś aktywator aluminiowy i wg. instrukcji nie można używać na aluminium :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Kret w granulkach to wodorotlenek sodu inaczej soda kaustyczna - coś takiego sypią na jezdnie w zimie! A do aluminium radziej się nie nadaje - chyba nie próbowałem ale jak nalejesz (nasypiesz) do zlewu to wylatują cuchnące opary w związu z reakcją z metalowymi elementami zlewu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Dzieki za pomoc ale najpierw to chyba zaczne od najsłabszych ""chemikali"" żeby potem osad nie zszedł razem z żeberkami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...