Skocz do zawartości
IRZYN

Aluminium (czym???)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam all po wakacjach!!

Tak się zdarzyło ze zaopatrzyłem się w nagrzewnicę od passata ale jest z nią jeden problem jest cholernie brudna i zasniedziała.

Brud już wytępiłem kilkoma porcjami wrzątku ale dalej został ten swego rodzaju osad.

Wiec się pytam czym i wjaki sposób to załatwic????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kostka do czyszczenia kibla nie bedzie dobra ? ....

przy okazji jak sia all zanuzy nagrzewnice to i w srodku porozpuszcza...

Ja po takiej kuracji wlalbym jeszcze do nagrzewnicy rozpuszcoznego KRETA co by porzarlo na max...

(stosowalem tylko motyw z kostka rozpuszczalna.... pienilo sie jak dzikie dzieki czemu moja nagrzewnica zyskala 2 mlodosc... choc wczesniej byla tez w ladnym stanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zdarzyło ze zaopatrzyłem się w nagrzewnicę od passata ale jest z nią jeden problem jest cholernie brudna i zasniedziała.

Brud już wytępiłem kilkoma porcjami wrzątku ale dalej został ten swego rodzaju osad.

jezeli sie Tobie rozchodzi o kamien to sprobuj:

- goraca woda + ocet ale spirytusowy a nie winny (taki to sobie mozesz dodac do jakiejs salatki) :lol: - 1/2 wody i 1/2 octu albo nawet sam ocet (uwaga smierdzi jak diabli)

- goraca woda + kwasek cytrynowy

najlepiej jakbys tego nalal do srodka i gotowal w tej nagrzewnicy np na gazie czy cus - przy metalowych czajnikach pomaga wiec przy chlodnicy tez powinno :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli sie Tobie rozchodzi o kamien to sprobuj:

- goraca woda + ocet ale spirytusowy a nie winny (taki to sobie mozesz dodac do jakiejs salatki) :lol: - 1/2 wody i 1/2 octu albo nawet sam ocet (uwaga smierdzi jak diabli)

- goraca woda + kwasek cytrynowy

najlepiej jakbys tego nalal do srodka i gotowal w tej nagrzewnicy np na gazie czy cus - przy metalowych czajnikach pomaga wiec przy chlodnicy tez powinno :!:

To chyba nie zda egzaminu. Przynajmniej u mnie nie zdało. Choć muszę przyznać że nie gotowałem, ale lałem wrzątek prosto z czajnika. To Dlatego ja proponuję kreta (żre wszystko :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki środek w skelpach motoryzacyjnych.

A poza tym to ja bym polecał kreta później cilit a na końcu gorąca woda.

Podłączyłem sobie rurke do kranu i póściłame na max gorącąwode :))

do chlodnicy aluminiowej lepiej nie zapodawac kreta

on wygryzie i oslabi alu, potem gdy przyjdzie cisnienie, po poskladaniu WC, to moze zaczac przeciekac, trzeba stosowac srodki troche lagodniejsze, mniej inwazyjne, w koncu chlodnice sa dosc cienkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie:

Co to jest "kret" domyślam się z kontekstu że w tym przypadku nie ma to wiele wspólnego z zoologią.

Co do usuwania kamienia z wewnątrz to polecam http://www.poch.com.pl/nowosci-kamisol.html

jeżeli o usuwanie warstwy tlenków z zewnątrz to polecam zanurzyć taką nagrzewnicę w roztworze o składzie:

- woda destylowana (może być taka od akumulatorów jeżeli juz wkroczyliśmy na tematy samochodowe) 0,5l

- kwas azotowy 40% 0,5l.

Kompiel nagrzewnicy powinna trwać 10-30s.

Następnie można tak wyczyszczoną nagrzewnicę wytrawić w roztworze 1l Wody w której rozpuszczono 100g wodorotlenku sodu.

A zapomniałem. Wykompanie nagrzewnicy Coca-Coli też powinno dać jakiś efekt :wink: :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie: 

Co to jest "kret" domyślam się z kontekstu że w tym przypadku nie ma to wiele wspólnego z zoologią.

Takie granulki... Niestety zawiera jakiś aktywator aluminiowy i wg. instrukcji nie można używać na aluminium :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kret w granulkach to wodorotlenek sodu inaczej soda kaustyczna - coś takiego sypią na jezdnie w zimie! A do aluminium radziej się nie nadaje - chyba nie próbowałem ale jak nalejesz (nasypiesz) do zlewu to wylatują cuchnące opary w związu z reakcją z metalowymi elementami zlewu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...