Skocz do zawartości
Gość

wymiana palomina na Thortona?? warto?

Rekomendowane odpowiedzi

wiem że lepiej sie podkręca ale:

nie wiem jak pokręce na swojej płytce

ile maxymalnie można wycisnąć z tego thortona.

i czy to thortona można zbartonować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest na kt333, ale brak jej podzielnika na 166Mhz, jak miałem tą płytkę to max bezpieczną magistralą było 149Mhz, potem zaczynały się schody. A tego procka warto brać, bo jak odblokujesz to masz bartona, a jak nie to i tak się mniej grzeje i możesz spróbować kręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem w łapkach kilka thortonów 2000+ i praktycznie każdy szedł na 2600+ bez zwiększania vcore, a co do płyty to nawet jak nie wykręcisz za mocno to lepiej mieć procka, który gdy zakupisz mocneijsza płyte pokaże pozurki niż taki grzejnik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leborg, przecież wiesz, że warto. Pytasz się dla formalności? :)

pytam sie bo nie wiem jak to będzie wyglądać po kupnie. przecież jest możliwość że nic nie wykręce na tej płytce i w sumie 30ziko pójdzie w błoto. co do temperatu i hałasu to nie zależy mi na tym. 2 zasilacze i 4 śmigła w budzie robią swoje. już sie przyzwyczaiłem na wode nie zmienie bo mnie nie stać , a mój system śmigieł jest nawet wydajny :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wskakiwał Ci dzielnik 1/5 dla pci jak testowałeś bartona, bo już nie pamiętam? Jak tak, to śmiało można brać, chociaż z drugiej strony może potrzebować większego napięcia na fsb 166MHz niż pozwala ustawić bios i trzeba będzie drutować. Wiadomo, że bardziej się wykręci niż palomino. U mnie max stabilne fsb to 157MHz, a na tyle chyba nie podciągniesz swojego palomino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego Thortona 2000+ na kt333 wykręciłem na 2.3Ghz @ 1.725V FSB 184.

Mysle że warto.

Pozdrawiam

dzięki. właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem[tzn posiadacza tego procyka, a że i płyta podobna to jeszcze lepiej] :D

@Złoty własnie na bartku wskakiwał dzielnik więc nie jest źle

BTWsorki za lamerski pytanko czy blokada dzielnika jest zależna od biosu płyty? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz na myśli to, czy jest bios dla Twojej płyty z zablokowanymi dzielnikami (tak jak na nforce), to nie. To zależy od chipsetu płyty. Zdarza się tylko czasem, że niektóre biosy odblokowują wyższe dzielniki na niektórych płytach (konkretnie czytałem o epox'ach na kt266a).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi