NooN Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Witam mam kompa z konfiguracja jak w temacie czyli: ABIT BX133 RAID i bios wersja 72 czyli ostatni dostepny Celeron 633 o symbolu Q044A100-0479 Malay SL3VS Cooler noname duzy od bodajrze Athlona Praca normalna temp 30-34*C Torture test w Prime95 temp 34-37*C Zasilacz od P4 400W Windows XP Pro SP1 Probowalem roznych ustawien w biosie, zmiana ustawien FSB i napiec w zakresie od default czyli 1,65V do 1,90V bo wiecej nie ma mozliwosci. Najczestszym objawem jest to ze bios nie wstaje albo system sie nie laduje. Trafilem na jedno ustawienie to bylo FSB 92, mnoznik 9,5 i napiecie 1,80V ale po odpaleniu Windows pochodzi jakies 30 min i wywala niebieski ekran z komunikatem: *** Hardware Malfunction *** Call your hardware vendor for support *** The system has halted *** Mialem jeszcze inne ustawienie bylo wyzsze ale po 3 min tez bylo to samo. Probowalem rowniez nizsze ustawienia ale najczesciej sie nie odpala albo bios albo system. :? Normalnie mam juz dosyc :evil: jak czytam ze prawie wiekszosci on na 950MHz dziala stabilnie a u mnie nie da rady. Nie wiem co jest przyczyna ze tak sie dzieje. Bardzo prosze posiadaczy takiej konfiguracji o informacje jakie macie ustawienia i jaka wersje biosu. PS. Mozliwe ze jeszcze inne parametry biosy mam zle usatione i dlatego cos nie tak dziala? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Na początek rada: nie ustawiaj FSB wyższego niż 80MHz zaczynając od 66MHz, bo spalisz dysk poprzez zbyt duże taktowanie PCI. Jak już, to daj 100MHz, wtedy zmienią się dzielniki i wszytskoz dyskiem będzie ok. Sprawdź stan kondensatorów na płycie... BX133 ma z nimi sporo problemów... jeśli będą napuchnięte, to niepowodzenia są spowodowane przez płytę. W tej sytuacji najlepiej byłoby je wymienić lub zmienić płytę. Jeśli mimo to nie uda ci się osiągnąć stabilnej pracy na FSB100, to po prostu masz taki egzemplarz i tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Ja miałem kiedyś podobny problem z podkręcaniem w sumie nadal go mam bo gdy włoże w to mobo celka 633 to nie daje rady na 950 a jest to SL4NY czyli najlepszy 633 do podkręcania. Tu jest mój stary topic z podobnym problemem poszukaj może znajdziesz odpowiedź na twoje pytania: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=611...er=asc&&start=0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...