Skocz do zawartości
lukstel

TOPOWER 400W NICKELED PLATING czy NeoTEC V4200 No-Noise Seri

Ktory wybrac :?:  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktory wybrac :?:

• TOPOWER 400W NICKELED PLATING
      57
    • NeoTEC V4200 No-Noise Series
      34

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze sie zastanawiasz ? z TOPOWEREM naprawde jest malo firm ktore moga konkurowac - a tu jakis neoTec ?? - co to wogole jest ??? 8O

moja rada : bierz TOPOWERA - dlaczego ? wytlumacze :

sprzet : barton 2500+ @2,4Ghz , 2x512 400mhz, radzio x800 , 4xSata Maxtor 200gb, nagrywara DVD, 4 katody, 8 wentyli, SB Extigy i pare innych bajerow - w FULL LOAD napiecia sa jak beton - zero wachan jakichkowiek

robilem pomiary nawet multimetrem na molexie : +5V - napiecie na multimetrze (cyfrowy) - 5,09V , 12V - 12,11V

zastanawialem sie miedzy topowerem a chiefteciem Delta - wybralem topowera - ten wlasnie model co masz w dylemacie - hehe i ma fajny wyglad- i jeszcze jedna wazna rzecz: NIC GO NIE SŁYCHAĆ !!!

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NeoTec wyglada przy Topowerze, Taganie czy BeQuiet jak zabiedzona krowa zza Buga :]

Flaki Neoteca X3800:

http://www.pccom.pl/content.php?article.15.3

Flaki TSP420:

http://www.hartware.net/review_347_6.html

a tu porownanie najlepszych:

http://www.hartware.net/review_362_1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze sie zastanawiasz ? z TOPOWEREM naprawde jest malo firm ktore moga konkurowac - a tu jakis neoTec ?? - co to wogole jest ???  8O 

sprzet : barton 2500+ @2,4Ghz , 2x512 400mhz, radzio x800 , 4xSata Maxtor 200gb, nagrywara DVD, 4 katody, 8 wentyli, SB Extigy  i pare innych bajerow - w FULL LOAD napiecia sa jak beton - zero wachan jakichkowiek 

robilem pomiary nawet multimetrem na molexie : +5V - napiecie na multimetrze (cyfrowy) - 5,09V , 12V - 12,11V

zastanawialem sie miedzy topowerem a chiefteciem Delta - wybralem topowera - ten wlasnie model co masz w  dylemacie - hehe i ma fajny wyglad- i jeszcze jedna wazna rzecz: NIC GO NIE SŁYCHAĆ !!! 

pozdro.

heh zaraz mnie zje...cie, ale u mnie na neotecu, na podobnym sprzęcie napięcia też mam dobre: 5.12, 12.03V, 3.38V Sprzęt:

Barton 2500+ Mobile @ 2600Mhz, ABIT NF7-S, ThermalRight SP-97 + wentylator YS-Tech 92mm, 2 x Hynix D43 512MB, 2x WD 80GB Sata (RAID 1), Radeon 9700, CD-RW + DVD Dałem za niego 269pln i jestem happy :lol: Owszem topwer ma super zasiłki, ale nie miałem tyle kasy i zostało na neotecu, przerobiłem w nim wentyl na 7V bez utraty gwarki i jest teraz praktycznie nie słyszalny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze sie zastanawiasz ? z TOPOWEREM naprawde jest malo firm ktore moga konkurowac - a tu jakis neoTec ?? - co to wogole jest ???  8O 

Neotec Lamo to HuntKey. Jak się nie znasz to gęba w kubeł

wiadomo ze huntkey wiec chlopak ma racje ze maja bo radiatory sa jakby wyciete z puszki na konserwy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz,zdecydowalem sie glodowac przez najblizszy miesiac,ale wziac Topowera 450W. Wlasciwie bylem juz zdecydowany na cos tanszego,ale jak zobaczylem te 28A na linii 12V,to szczeka mi opadla. Za tydzien powinien juz byc u mnie,wiec zdam krotka relacje czy bylo warto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam posiadam NeoTec'a V4202. Zasilacz jest pierwsza klasa. Napiecia trzyma bardzo stabilnie (mierzone miernikiem). Moze ma i male radiatory, ale... ma wentyl 120mm. Zasilacz jest letni, wiec o przegrzewaniu nie ma mowy. Sam sie wahalem pomiedzy Neo, a Chiefem, a Taganem. Wybralem Neo i nie zaluje zni jednego centa wydanego na ten zasilacz. Gorąco polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i Salomon z pustego nie naleje zwlaszcza w naszym kraju :)

Nagle okazalo sie, ze ktos w Polsce (jakis dobry wujek spod budki z piwem) chce "uchronic" polskich uzytkownikow przed zalewem badziewnych zasilaczy wypuszczajac zasilacze Neotec (ex Huntkey).

Nie wiem kto ma w tym interes i jest glownym udzialowcem firmy, ale wydaje mi sie to mocno naciagane i ma przy tym pelny ubaw :)

Podobno Proline jest udzialowcem i kreuje te marke ;)

Tyle, ze pewnie te zasilacze to skladaki z chinskich podzespolow a w Polsce zmieniane sa tylko wentylatory na cichsze w trosce o uszy klienta.

Trzeba miec doswiadczenie w dziedzinie energoelektroniki dosyc spore, zeby sie zabrac za cos takiego :]

Zasilacze pewnie zle nie sa, ale przereklamowane napewno a i cena moim zdaniem za wysoka. Dodac do tego pare "iskier zapalnych" w postaci kilku rozentuzjazmowanych dzialaniem owych produktow prowodyrow na kilku glownych polskich forum i sznureczek sie ciagnie ;)

Chca walczyc z produktami Chieftec a maja wyzsze ceny - bez sensu :/ No chyba, ze aspiracje siegaja Enermaxa ;)

P.S. "Mala uwaga do layoutu PCB zasilacza NeoTEC X3800 :)

Ja wiem, ze dzis autorouter w Protelu wyrecza projektanta, ale mozna go poprawic i ruszyc troche czacha. Montaz kondensatorow elektrolitycznych tak blisko radiatora przyczynia sie do ich wyzylowanej pracy w wysokiej temperaturze i wysychania elektrolitu - powinny byc zamocowane na skraju PCB. Poza tym co to za oszczednosc uciecie finow jednego radiatora - co oni z nich beda kolczyki robic? Mostek prostowniczy warto wlutowac blizej PCB a nie - konstrukcja wiszaca na nozkach.

Na marginesie dodam, ze Enlight 230W ma wiecej elementow i gesciej upakowane PSB, niz ten Neotec i nie ma tak durnie obcietych finow radiatora. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagle okazalo sie, ze ktos w Polsce chce  uchronic polskich uzytkownikow wypuszczajac zasilacze Neotec (ex Huntkey).

Nie wiem kto ma w tym interes i jest glownym udzialowcem firmy, ale wydaje mi sie to mocno naciagane i ma przy tym pelny ubaw :)

Trzeba miec doswiadczenie w dziedzinie energoelektroniki dosyc spore, zeby sie zabrac za cos takiego :]

Zasilacze pewnie zle nie sa, ale przereklamowane napewno  a i cena moim zdaniem za wysoka. Dodac do tego pare "iskier zapalnych" w postaci kilku rozentuzjazmowanych dzialaniem owych produktow prowodyrow na kilku glownych polskich forum i sznureczek sie ciagnie ;)

Chca walczyc z produktami Chieftec a maja wyzsze ceny - bez sensu :/ No chyba, ze aspiracje siegaja Enermaxa ;)

dobre dobre zgadzam sie z taba w 100% :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagle okazalo sie, ze ktos w Polsce (jakis dobry wujek spod budki z piwem) chce  "uchronic" polskich uzytkownikow przed zalewem badziewnych zasilaczy wypuszczajac zasilacze Neotec (ex Huntkey).

Podobno Proline jest udzialowcem i kreuje te marke ;)

Tyle, ze pewnie te zasilacze to skladaki z chinskich podzespolow a w Polsce zmieniane sa tylko wentylatory na cichsze w trosce o uszy klienta.

Zasilacze pewnie zle nie sa, ale przereklamowane napewno  a i cena moim zdaniem za wysoka. Dodac do tego pare "iskier zapalnych" w postaci kilku rozentuzjazmowanych dzialaniem owych produktow prowodyrow na kilku glownych polskich forum i sznureczek sie ciagnie ;)

Jeśli chodzi o branding - to nie odkrywamy ameryki - taką samą strategię ma wiele szanowanych firm - np.: Tagan, czy BeQuiet są reklamowane jako High Quality z Niemiec - chociaż składane są "w Azjii" przez Topowera - i nie widzę w tym żadnej zdrożności.

My też nie składamy tych zasilaczy w garażu, a w jednej z największych fabryk zasilaczy w Azji, pracuje w niej na 105000 metrach kw., ponad 2800 osób, w tym 70% ma wykształcenie wyższe, więc nie są to "dobrzy wujkowie spod budki z piwem" - głównym udziałowcem NeoTEC jest oczywiście HuntKey.

Jeśli chodzi o ceny, to nie sądzę aby były wyższe, niż u szanownej konkurencji. Do tego dokładamy 3 lata gwarancji door 2 door ;-)

Na pewno jest jeszcze wiele do zrobienia i nowa marka jaką jest niewątpliwie NeoTEC musi się "wykazać" na rynku - to chcemy zrobić. A chociażby dzięki temu forum, możemy zbierać informacje o tym, co MUSIMY jeszcze udoskonalić, a co jeszcze dodać. Limerro - dzięki za konstruktywną krytykę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze..............to już od jakiegoś czasu dyskutuję z Zenfistem o zmianach w projekcie NeoTECów.

Mam nadzieję, że ktoś wreszcie uwzględni moje poprawki.

Z resztą widzicie, że wymontowałem FSP 300-60 BT(12V) i na co przesiadłem się po zlocie. No i w opisie macie, co trzyma ta zasiłka. Dodam że napięcia w stressie są kamiennie stabilne, jedynie 12stka leciutko się waha.

Wszystkie NeoTeki zobaczycie w mojej recenzji, która według Liska ma się ukazać w poniedziałek 6 września na Tweaku.

BTW

FSP powędrował na allegro, aukcja jeszcze trwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swojego NeoTECa wygrałem w konkursie na zlocie. Używam do tej pory i absolutnie zero problemów. Tez podoba mi się TOPOWER i na pewno ma lepszą budowę. Z drugiej strony po co przepłacać za droższy zasilacz skoro w NeoTECu są podobne zabezpieczenia, które działają (sam sprawdzałem) w przeciwieństwie do niektórych produktów topowera, w których odmawiają posłuszeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze sie zastanawiasz ? z TOPOWEREM naprawde jest malo firm ktore moga konkurowac - a tu jakis neoTec ?? - co to wogole jest ???  8O  

sprzet : barton 2500+ @2,4Ghz , 2x512 400mhz, radzio x800 , 4xSata Maxtor 200gb, nagrywara DVD, 4 katody, 8 wentyli, SB Extigy  i pare innych bajerow - w FULL LOAD napiecia sa jak beton - zero wachan jakichkowiek  

zastanawialem sie miedzy topowerem a chiefteciem Delta - wybralem topowera - ten wlasnie model co masz w  dylemacie - hehe i ma fajny wyglad- i jeszcze jedna wazna rzecz: NIC GO NIE SŁYCHAĆ !!!  

pozdro.

hehe - ale mnie rozbawiłeś :lol: :lol: :lol:

każdy zasilacz 400W powinien spokojnie poradzić sobie z takim konfigiem od FSP, poprzez NeoTECa, Tagana, Chiefa itd.. a Ty - bierz Topowera bo mi taki super confg ciągnie - no po prostu super :lol: a radzio X800 mniej prądu bierze niż stare dobre 9800XT :wink:

Co do napięć to sa po prostu w normie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabezpieczenia działają. Natomiast NeoTEC niestety ma 1 poważną wadę, mianowicie brak stabilizacji linii +5v. Obecnie balansuje mi na krawędzi 5,2-5,25v

Dla porównania zmierzyłem na taganie 330W (można uznać go za topowera 350): 5,18-5,21v

Też żadnych rewelacji, chociaż napięcia lepsze.

Napięcia mierzone pod primem95. Na durniu 1,4@2330 1,9v

Czyżby wszyscy szli na łatwiznę i usuwali z piątki stabilizatory? Ehh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem wczoraj Revolteca Chromusa i kupiłem wczoraj Topwera 450W i zaliczyłem kolejny zgon :/

Napięcie +12V trzyma gorzej niż Codeshit 400W, a komp nie kręci się już tak wyskoko - jedyną pociechą jest ładny wygląd zasilacza i bardziej cicha praca (chociaż super cichą jak to reklamują bym go nie nazwał).

Topower:

płyta 11.89V-11.63V

miernik12.26V-11.91V

Jak na linie 12V 26A to lipa, bo na codegenie najnisze jakie zaoberwowałem:

miernik 12.11V - 11.98V

Chcecie mi powiedzieć, że codegen m lepszą stabilizacje +12V :/ Kurna kupe kasy mnie ta przesiadka kosztowała i jak to mówią qpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem Topowera TOP-400P5 i powiem że jestem zawiedzony - napięcia skacza jak szalone (+12 mam momentami 11.58 a max 12.14!!! miernikiem mierzone) i jedyna zaleta jak dotąd to to że jest ciszej.

Dodatkowo rozwaliła mnie ilość molexów i krótkie kable, normalnie żenada - ten zasilacz kosztuje 350 moich ciężko zarobionych polskich złotych :evil:

Jeszcze jedno - gniazdo zasilacza tandetne, jak kablem przypadkiem ruszyłem to "strzeliło" i komp sie resetował - sprawdziłem jeszcze raz - i jest to samo.

No to co? Pomaszerowałem reklamować - sprzedaca wymienił mi od ręki na drugi egzemplaż i chociaż gniazdko nie restuje kompa za to coś w nim "piszczy" :? Z napięciami niemal nadal identycznie +12 jest w tym modelu strasznie słaba :( tych amper co na naklejce ma to on chyba na oczy nie widzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem  Topowera TOP-400P5 i powiem że jestem zawiedzony - napięcia skacza jak szalone (+12 mam momentami 11.58 a max 12.14!!! miernikiem mierzone) i jedyna zaleta jak dotąd to to że jest ciszej.

Dodatkowo rozwaliła mnie ilość molexów i krótkie kable, normalnie żenada - ten zasilacz kosztuje 350 moich ciężko zarobionych polskich złotych :evil:

Jeszcze jedno - gniazdo zasilacza tandetne, jak kablem przypadkiem ruszyłem to "strzeliło" i komp sie resetował - sprawdziłem jeszcze raz - i jest to samo.

No to co? Pomaszerowałem reklamować - sprzedaca wymienił mi od ręki na drugi egzemplaż i chociaż gniazdko nie restuje kompa za to coś w nim "piszczy" :? Z napięciami niemal nadal identycznie +12 jest w tym modelu strasznie słaba :( tych amper co na naklejce ma to on chyba na oczy nie widzał.

Cos mi to straszeni przypomina fragment recenzji z Dzikie.net. Faktycznie otrzymali oni uszkodzony egrzemplarz po testach :( Nie sprawdzilismy czy dziala jak wrocil z recenzji. Dziwne ze ani jedna firm sprzedajacych zasilacze Topower nie zglaszala takiej usterki a jak sam pisales zasilacz zostal wymieniony. Mozesz podac mi numer seryjny tego zasilacza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za chęci, ale sprzedałem już tego tp. Kupiłem Anteca NeoPower i jestem w niebie 8)

Bardzo mnie to zainteresowalo wiec jesli mozesz to podaj mi ten numer. Chcialbym go po prostu sparawdzi jak to w koncu jest. Bo nie mielismy reklamacji na 400W wiec chce ja dokladniej zglebic. Chyba ze firma w ktorej wymieniles zasilacz stwierdzila ze go u nas nie wymienia na nowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem wczoraj Revolteca Chromusa i kupiłem wczoraj Topwera 450W i zaliczyłem kolejny zgon :/

Napięcie +12V trzyma gorzej niż Codeshit 400W, a komp nie kręci się już tak wyskoko - jedyną pociechą jest ładny wygląd zasilacza i bardziej cicha praca (chociaż super cichą jak to reklamują bym go nie nazwał).

Topower:

płyta 11.89V-11.63V

miernik12.26V-11.91V

Jak na linie 12V 26A to lipa, bo na codegenie najnisze jakie zaoberwowałem:

miernik 12.11V - 11.98V

Chcecie mi powiedzieć, że codegen m lepszą stabilizacje +12V :/ Kurna kupe kasy mnie ta przesiadka kosztowała i jak to mówią qpa.

Nie wiem dlaczego masz taka linie 12V. Jest to naprawde dziwne. Nie raz widzialem napiecia na tych modelach zasilaczy i to na mocnym sprzecie nigdy nie bylo problemow, zobacz np. test na dzikie.net Topowera 450W, co prawda byl tam model 400W ktory dostali uszkodzony po wczesniejszej recenzji ale 450W byla nowiutka. Ja osobiscie nie widzialem

nigdy na tych zasilaczach na lini 12V wyniku <12V, zwykle jest okolo 12,08-12,24 zaleznie od partii zasilaczy. Jaki dokladnie masz model tego zasilacza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi