Skocz do zawartości
CriXu

jakiego ABIT-a wybrac???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam problem z wyborem płyty głownej firmy ABIt poniewaz pokazały sie jakieś nowe modele i nie wiem czym sie roznią....

oto one:

Abit AN7 - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10978

Abit NF7-S2 - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13012

Abit NF7-S (v2.0) - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6439

Kto mi wyjasni jaka jest róznica miedzy nimi i która najlepiej kupic pod bartona 2600+...... z która bede miał mniej problemow ktora jest szybsza.... moze ktos ma jakies linki gdzie przeprowadzono porownanie tych plyt i wipisano jakie posiadaja wady oraz zalety.......

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym stanowczo odrzucil NF7-S2 i zastanawiał sie na pozostalymi dwoma. AN7 jest o tyle lepsze ze posiada rewelacyjne uGuru ma wyswietlacz na plycie i jest nowsza, ale zato NF7-S jest o wiele bardziej sprawdzona, wystarczy popatrzec na ilosc uzytkownikow na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o S2 zapomnij bo to tylko niby "nowsza, lepsza wersja" tej z S

w biosie okroili ustaiwanie vcore i takei tam sa proceny jak w gigabyte .. pomyłka ..

jak nie chcesz ostro krecic to nie ma roznicy czy an7 czy nf7 ..

do wysokeigo fsb jednak polecam NF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

an7..rewelacyjne u-guru..polemizowałbym..poczytaj...raczej nie widziałem pochlebnych komentarzy....pozatym płytka świetna..

ze swojej strony polecam nf-7SL v.2.0 to samo co na nf-7s tyle ze siakies 35 zł taniej (brak serielprzejsiowki...) co prawda nie chcą tego chętnie sprzedawac...ale mozna dostać...

jeszcze co do szybkości... i róznic miedzy nf-7 a nf-7s to...mimo ze to elektronika... to kazdy egzemplarz inny...a pozatym...przy testach z dzwiekiem...to soundstormik (nf-7s)...powinien być szybszy...od tego kodeca na nf7 bo o jakosci dzwieku nie napisze...są całe strony tego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wbrew temu o czym wszyscy pisza do ten kodec z mcp od ss sie nie rozni od SS jakoscia dzwieku mozliwą do uslyszenia przez zwyklego smiertelnika .. (ewentualnei dla audiofila)

chodiz bardziej o dodatkowe efekty

wiem o czym pisze bo testowalismy z kolega

moje nf7 ws jego epox z SS i kompy podlaczone do tego samoego wzmachola na tych samych głosnikach ..

zpauszczoan ta sama mp3 i przlączanie raz na jedne komp raz na drugi .. roznicy slychac nie bylo ..

wiec dajscie spokoj z "jakoscia" muzy ..

pozatmy uklad w NF7 nazywa sie ALC650 a w EPOXie 8RDA+ ALC650E .. wiec po samej nazwie widac ze duzo to to sie nie rozni .. jak dla mnie to chodiz tylko o efekty .. na głosnikach domowych tego nie uslyszysz ..

przy jakims HI-Endowym wzmacholu i glosnikach moze sie da ..

a w grach (nie wliczajac eax-a bo o jakisci mowimy) i w mp3 roznicy nie ma

a gadanie o jakosci to tylko podniecanie sie posiadaczy SS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o chaos has spoken:]

a moze po prostu z kumplem jestescie glusi jak slonie? albo jak ja:]

btw ostatnio zauwazylem ze jak w nf7 wylaczylem sieciowke a wlozylem starego kingstona to zyskalem 100 mega w aidzie w odzczycie. (wg moich testow roznca 5fsb) wiec czy czasem z takim wlaczonym soundstormem tez nie tracimy wydajnosci 5fsb? w testach ponoc taki ss wydajnosciowo bije rozwiazania z sblive ale czy live nie wymaga po prostu "pustych mhz"? bo tych to mamy pod dostatkiem a szybciej smigajaca pamiec chyba sie zawsze przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi