Skocz do zawartości
Gość tryfcio

jak uzyskać lustro na aluminium ??? pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem !! nie wiem jak uzyskać lustro na alumniowym radiatorze. prubowałem zestaw papierów ściernych co do miedzie(500,1000,1500,2000,2500) ale został chropaty mat :( papier był oczywiście wodny. Takim zestawem zawsze szedł mi szlif na lustro miedzi.

Na forum nie znalazłem takie go tematu a jak jest to prosze o link. dzienkuje !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz jakieś alu trefne ;) Nie wiem ja szlifowałem zarówno miedź jak i aluminium kolejno papierami:

280

600

1000

1500

2000

Ten 280 dlatego ,że miałem bardzo badziewiaste radiatory, z badziewiastymi spodami. Pozatym u mnie tym papierkiem 2000 (wodny oczywiście) osignąłem prawie idealne lustro!!! spokojnie sie w nim przejżałem.

Jeśli masz doświadczenie w "szlifowaniu" to moja rada bedzie raczej nic nie warta ,ale ja miałem cos takiego ,że po krótkim czasie szlifowania drobny (1500-2000) papier jakby się "zcierał" i aluminium było matowe ,ale po chwili otrzymywałem ładny połysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzienki za rady :D doświdczenia za dużego nie mam (wyszlifowałem 2 czy 3 radiatory miedziane) i został mi jeden aluminiowy titan. Zastosuje sie do waszych rad co do papieru i pasy do polerowania metalu i napisze co mi z tego wyszło :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wyszlifowałem ten radiator papierme 2000, mniejszych nie potrzebowałem ponieważ nie był takiej złej jakości. potem wypolerowałem radiator pastą do polerowania metalu TEMPO rok produkcji 83 ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi