Skocz do zawartości
=mis=

Do ilu można bezpiecznie podnieść mnożnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o procek Thoroughbreda.

Do ilu można mu bezpiecznie podnieść mnożnik żeby go nieuszkodzić ?

Bo podejrzewam że po ustawieniu mnożnika na 17 lub wyżej (i obniżenie fsb) i tak spowoduje że procek będzie mógł tylko służyć jako bryloczek...

Więc jeżeli ktoś przekroczył tą granicę i mógł by się podzielić info to był bym wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba cos Ci się pokreciło. Problemy to były, ale przy przekroczeniu

mnoznika 12,5x o czym mowa w oddzielnym topicu. Nie ma

czegoś takiego jak uszkodzenie procka od manipulowania

mnożnikiem. Dokąłdnie tak jak przedmówca - najwyzej pojawi

się black screen :) Jak chłodzenie jest odpowiednio zalożone

a napiecia bez zmian to procesor MUSI działać. Pomijam już

fakt, ze zasilacz, Ram i pozostałe komponenty również musza

wykazywać stabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wogole, jezeli trafie juz na odblokowany egzemplarz to korzystam z tego jadac W DOL. W tedy moge FSB podniesc, co korzystniej wplywa na wydajnosc niz takie samo taktowanie uzyskane mnoznikiem. Np. w moim przypadku, kupilem Athlona XP 3000+ na standardowym FSB 200Mhz (200x10,5). Bez zmiany niczego moglem zrobic z niego 3200+ dajac po prostu mnoznik na 11. Niestety, maksymalne stabilne FSB wtedy to bylo jakies 203. Teraz, jak pojechalem z mnoznikiem w dol do 10, to jade na FSB 218. 3DMarki potwierdzaja moja teze - lepsze jest odrobine mniejsze taktowanie uzyskane przez podniesienie FSB (zwieksza sie przepustowosc Pamieci itp) niż wyższe taktowanie uzyskane przez mnoznik. Po prostu FSB podkreca CALY SYSTEM a mnożnik tylko proca. Tylko wtedy, kiedy RAM, NB czy cokolwiek nie pozwala na wyzsze FSB, mozna sie bawic mnoznikiem...

Podsumowanie:

Procka uszkodzisz (zanadto) Podnoszac napiecie a nie FSB czy mnoznik. Przy za duzym podniesieniu dwoch ostatnich, po prostu nie uruchomi ci sie komp i pozostaje ci reset BIOS-u. Wszystko wtedy wroci do normy i bedziesz musiał znalezc inny breloczek... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz.

Moje pytanie było dlatego że mogę docisnąć mojego procka na mnożniku x22.

I zastanwiałem się poprostu czy nielepiej zmniejszyć fsb w przypadku gdy ram lub grafika niewyrabia tak żeby były stabilne a docisnąć procka mnożnikiem.

Bo jak fsb mam na 100 MHz i mnożnik zarzucę na 22 to i tak mi wychodzi 3200+ - ale oczywiście reszta bardzie spowalnia, jednak to były tylko testy do ilu można podkręcić procka a nie jak wszystko ma być wydajne - to był tylko test dla cyferek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli jakims cudem (to po prostu nie jest mozliwe) dasz mnoznik 22 i FSB na 100, to bedziesz mial 2500+. Gdyby to byl barton to by bylo 2800+. Pamietaj - taktowanie nie przelicza sie na wydajnosc procka. Jest taki programik (uAMDTool), w ktorym wybiera sie rodzaj procka, FSB, mnożnik, a on ci wywala czy to jest 2500+ 2800+ czy moze 6000+. Jezeli dasz na przykład 11x200 (identyczne taktowanie co 22x100) to wtedy bedziesz mial 3200+. Jak widzisz wyszlo ze jest o 400 wiecej przy identycznym taktowaniu...Powiedz mi jaki jest defaultowy mnoznik w twoim procu, jakie FSB i jaki ma ten AMD-kowski przelicznik (2400+ czy co?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi