Skocz do zawartości
ShArK79

Copper Shim vs. Aerogate II

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Wiem, że sprawa copper shim'ów była już dużo razy poruszana na tym forum, ale mam problem. Zastanawiam się jak rozwiązać problem z czujnikami temperatury od Aerogate II. Mianowicie chodzi mi o to, że chcę wmieścić czyjnik od temperatury koło procka, a według producenta powinno to wyglądać tak :

Dołączona grafika

a ja chcę jeszcze założyć copper shima.

Więc chodzi o to, że gdybym założył ten czujnik, następnie na niego położył copper shim'a to on by odstawał i blok mógłby źle przylegać do procka :(

Co myślicie o tym żeby w miejscu, gdzie będzie czujnik poprostu wyciąć kawałek copper shima'a z jednej strony i w tej szczelince umieścić ten czujnik ?? :) Tak jak na zdięciu poniżej ;)

Dołączona grafika

Czy też lepiej zamontować czujnik gdzieś z boku bloku... Tylko, że chodzi mi o jak najbardziej dokładny odczyt temperatury :D

Aha i jeszcze jedna sprawa. Jak zamontować czujnik na grafike ? Czy poprostu wsunąć go pomiędzy karte a radiator ? :wink:

Z góry dziękuje za pomoc :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym w danym miejscu tylko odrobinke spilowal copper shima - malenki pilniczek i zrob taki rowek - czujnik jest cienutki i powienien sie zmiescic, co do grafiki no to nie polecam izolowania gpu wlasnie czujnikiem - moze sie punktowo zbutnio podniesc tempi i jakies male uszkodzenia w krzemie moga byc - ja uzywam pomiaru z 2 strony laminatu - na srodku rdzenia, miedzy elementami smd - tam jest w maire goraco, i po prostustaraj sie utrzymywac tam temp do np 70(w prawktyce moja stara rivka by stb dobijala do 66 po kreceniu do 130MHz :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpiłowania copper shim'a nie brałem pod uwage, gdyż jeszcze nie mam Aerogeta bo dopiero dzisiaj po niego pojade ;) Ale skoro ten czujniczek jest cienki więc będzie to najlepszym rozwiązaniem :D

Jeśłi chodzi o grafe to żeczywiście nie będzie sie tam dało za bardzo wsunąć czujnika, gdyż w około radiatota (pod nim) są jeszcze inne elementy więc chyba umieszcze go z drugiej strony. Tylko się zastanawiam czy wentylatorki w obudowie nie będą w dużym stopniu wpływać na odczyt tej temperatury :roll: ale mam nadzieje, że nie :wink:

Zastanawiam się jeszcze nad pomiarem temp. w pojemiku z woda od mojego WC :D ale wydaje mi się, że nie jest wskazane umieszczanie czujnika w wodzie więc chyba poprostu przykleje go do pojemnika na zewnątrz :wink:

Dzięki za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj ew ociupinke(mowiac to naprawde mam na mysli malutka drobinke) pasty zwyczajnej silikonowej miedzy czujke a laminat nad gpu, przyklej tasma izolacyjna(taka nieco grubsza czarna, wyglada na troche gumowa taka) i powinno byc w miare obiektywnie(bo tasma zaizoluje troszke z zewnatrz) - ma to ngatywny wplyw na chlodzenie konwekcyjne z gory chipa - ale chyba minimalny(no wystarczy malo, nie musisz babrac wszsytkiego w pascie i tasmie :)) .czujnik jezeli nei jest uszkodzony mechanicznie to powinien dzialac bez klopotu w wodzie - on z natury jest w takim wodoszczelnym laminacie/zywicy/plastiku czy czymstam, jezeli nie masz zaufania do laczenia czujnik-drucik(czasami jakies luzy tam moga byc), to po prostu uszczelnij gestym silikonem(uszczelka silikonowa czy jakos tak w realu widzialem, brat takim akwarium uszczelnial i nie cieknie, jako klej slabe ale dobrze uszczelnia), ew mala, naprawde mala ilosc poxiliny(utwardzi troche czujnik co moze byc wada lub zaleta), tak rozciagnietej na szorstko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do ciecia shima

to wlasnie tak mam zamiar zrobic .. tylko ze ja chce wyciac po prostu 1cm dziurke .. zebym mogl go tam wkladac i wyciagac .. gdyz mam Hardcano9 a ono niestety ma tylko jedne czujnik

tzn mam jeszcze jedne plan ..

myslalem o dokupieniu paru czujnikow podłaczeniu ich przez jaksi przlacznik to h9.. a potem przełączenia z ktorego ma czytac temperaturke :)

pytanie brzmi...

mozna gdzies kupic same czujniki ?

p.s

tam na focie jest palomino .. wez pod uwage z AXP i durony maja jeszcze takie "dżingielki" (kondensatort albo rezystory :)) wokol jadra .. wiec dziura musi byc z boku

Dołączona grafika

wiec czujnik trzeba doprowadzic od boku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi