Skocz do zawartości
MeHow

Dziwny problem przy wlaczaniu kompa - naprawde interesujace.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Oto i on:

Podczas wlaczania komputera od czasu do czasu pojawia sie taka informacja:

(NIEBIESKI EKRAN)

Pojawił się problem i system windows został zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME (potem sa zapisane porady - sprawdz sprzet itd.)

Dodam, ze mam winXp i ostatnio sobie kupilem dysk Baracude IV 40gb, ktory sobie przygotowalem do pracy FDISKIEM.

Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc wiele przyczyn

1-Podkrecasz fsb

2- uzywales xp i pod nim utworzyles partycje. Niby gra a jednak fdisk rules

3-Dysk umiera ( zadża sie)

4- Masz stare stery do kontrolera ide ( zwłaszcza via )

5-Na jednej taśmie masz dysk rozruchowy i cdrw cd lub cos innego co umiera ! Pamitaj ze w Ide 80 wazne jest zeby master byl pierwszy a slave 2

6- W biosie masz ustawione udma dla cd ( który nie radzi sobie z udma) i na tej samej tasmie dysk rozruchowy

7- Masz uszkodzone( jedno lub kilka) kable ide, gniazda ide, stabilizator plyty, zasilacz nie trzyma napiecia, kontroler ide

8- Za słaby zasilacz

i 100 innych zeczy

Niestety musisz kobinowac i wykluczac poszczególne elemnty jako przyczyne

Aha najlepiej podłacz sam dysk i zobaczac czy to sie powtarza

recznie ustaw PIO4 dla cdr i wylacz udma ( najlepej zeby na jednej tasme byly dyski a na drugej cd )

Mialem podobny problem 3 miesiace ( plyta mi padla ale zlosliwie bo raz dzialal najczesciej jak do serwisu zanosilem he he,a raz byla zombie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten blad oznacza, ze masz padniete pliki systemowe.

Jeszcze jest mozliwosc, ze w BIOS ustawiles cosik nie tak zwiazanego z UDMA (zrestartuj BIOS).

Jeszcze jest jedna mozliwosc. Mianowicie masz szmate 40 zylowa napowinna byc 80.

Jak to nic nie da to jeszcze z poziomu dosa uzyj komendy chkdsk /r, a w niej w 5 kroku uzyj fixboot. Jezeli nie pomoze to ja Ci juz nie doradze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten blad oznacza, ze masz padniete pliki systemowe.

Jeszcze jest mozliwosc, ze w BIOS ustawiles cosik nie tak zwiazanego z UDMA (zrestartuj BIOS).

Jeszcze jest jedna mozliwosc. Mianowicie masz szmate 40 zylowa napowinna byc 80.

Jak to nic nie da to jeszcze z poziomu dosa uzyj komendy chkdsk /r, a w niej w 5 kroku uzyj fixboot. Jezeli nie pomoze to ja Ci juz nie doradze.

Dzieki chlopaki... mam nadzieje, ze pomoze ;( Nowa B-cuda i juz kwiatki q...rcze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...