Skocz do zawartości
Arkady

wymiary podstawki socket A - szukam

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś pomoże mi znaleźć wymiary podstawki socket A? chodzi o wymiary tej plastikowej części. to napewno standard, gdzieś napewno jest dokładna specyfikacja, tylko sami wiecie co się pojawia w wyszukiwarkach gdy się wpisze socket A...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś pomoże mi znaleźć wymiary podstawki socket A? chodzi o wymiary tej plastikowej części. to napewno standard, gdzieś napewno jest dokładna specyfikacja, tylko sami wiecie co się pojawia w wyszukiwarkach gdy się wpisze socket A...

A na stronie AMD patrzałeś? :)

AMD Thermal, Mechanical, and Chassis Cooling Design Guide (strona 3):

http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty..._docs/23794.pdf

BTW. Płytę projektujesz? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktos wie jaki rozstaw maja te otwory przy gniezdzie socketA. Robie blok bo dorwalem kawalek pucka miedzianego 180x70x25 i nie wiem jaki kawalek z tego uciac i gdzie dziury robic. Zapinka odpada bo to za ciezkie bedzie a pozatym wlot wody bede mial na srodku. Nie bede kupowal suwmiarki zeby zmierzyc pare dziur.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LUDZIE ale macie problemy :!:

nalatwiej taka zapinke (jak sie ma otwory w MoBo kolo Socketu) zrobic z PLEXI

wycinamy prostokat, robimy otwory na takim samym rozstawie jak na MoBo, jak ktos ma wlot wody po srodku to jeszcze lepiej bo zrobi otwor na ten wlot w PLEXI i bedzie mial pewnosc ze blok sie nie obsunie tylko bedzie w wybranym miejscu, kupujemy w markecie budowlanym gwintowany "pret" z metra i nakretki,...

po prostu robimu "kanapke" - blok bedzie przycisniety PLEXI, dla bezpieczenstwa 2 taki sam kawalek PLEXI mozemy dac od spodu MoBo (cos jak w plytach pod PIV zeby sie plytan ie wyginala)...

zeby miec pewnosc ze blok sie nie obsunie w dol mozna jeszcze dokleic do PLEXI jakis ogranicznik ktory podtrzymywalby blok - np cieniutki paseczek PLEXI...

BTW zeby PLEXI nie byla na sztywno ale zeby dobrze trzymala mozemy od gory (miedzy nakretki a PLEXI) dac na te gwinetowane prety (ktore u nas robia za sruby) sprezyny dociskajace...

mozna zrozumiec o co mi chodzi czy musze gdzes szukac obrazkow :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze mi sie zdaje, ale i tak bedziesz musial poszukac obrazkow :D :lol:

BTW, bardzo obrazowo i konkretnie opisales, normalny majsterkowicz z palcem w d 8O pie powinien to zrobic w 30 min (i to tak na "blysk" :) )

Chyba ze ktos chce "gotowca" :)

Dołączona grafika Kliknij fotke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LUDZIE ale macie problemy :!:

nalatwiej taka zapinke (jak sie ma otwory w MoBo kolo Socketu) zrobic z PLEXI

wycinamy prostokat, robimy otwory na takim samym rozstawie jak na MoBo, jak ktos ma wlot wody po srodku to jeszcze lepiej bo zrobi otwor na ten wlot w PLEXI i bedzie mial pewnosc ze blok sie nie obsunie tylko bedzie w wybranym miejscu, kupujemy w markecie budowlanym gwintowany "pret" z metra i nakretki,...

po prostu robimu "kanapke" - blok bedzie przycisniety PLEXI, dla bezpieczenstwa 2 taki sam kawalek PLEXI mozemy dac od spodu MoBo (cos jak w plytach pod PIV zeby sie plytan ie wyginala)...

zeby miec pewnosc ze blok sie nie obsunie w dol mozna jeszcze dokleic do PLEXI jakis ogranicznik ktory podtrzymywalby blok - np cieniutki paseczek PLEXI...

BTW zeby PLEXI nie byla na sztywno ale zeby dobrze trzymala mozemy od gory (miedzy nakretki a PLEXI) dac na te gwinetowane prety (ktore u nas robia za sruby) sprezyny dociskajace...

mozna zrozumiec o co mi chodzi czy musze gdzes szukac obrazkow :?:

myślałem o tym ale boję się że nacisk na proca będzie w ten sposób nierównomiernie rozłożony nawet mimo zastosowania cs-a. poz tym będę miał tak zrobiony blok że będę mogł zmieniać głowice, zrobie sobie pewnie i taką i taką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

myślałem o tym ale boję się że nacisk na proca będzie w ten sposób nierównomiernie rozłożony nawet mimo zastosowania cs-a. poz tym będę miał tak zrobiony blok że będę mogł zmieniać głowice, zrobie sobie pewnie i taką i taką.

ktos z zalogi ModedKompz wrzucal fotki swojego zapiecia na Athlonka (na grupe dyskusyjna Tweak'a) ale po zmianie serwera "cos" pokasowalo duzo watkow - a nie mam Hamstera zeby sciagnac baze ze starymi postami do OE - jednym slowem bylo to takie zapiecie jakie opisywalem i nic sie nie dzieje wiec tu nie widze problemu - z tym nierownowmiernym naciskiem :)

PS dzikim fartem znalazem odnosniki w katalogu wyslanych wiadomosci w OE

http://bsd.ae.wroc.pl/~purchawa/images/image_01.jpg

http://bsd.ae.wroc.pl/~purchawa/images/image_02.jpg

jakosc zdjec nie najlepsza ale ten kto chce zobaczy co ma zobaczyc - od razu powiem (bo pytalem o to gostka) - to biale/srebrne to aluminowa blacha - ogranicznik (przeciwko obsunieciu) o ktorym pisalem, to zolte to pozostalosci po peltierach czy cus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

ktos z zalogi ModedKompz wrzucal fotki swojego zapiecia na Athlonka ...

PS 2 - :oops: chyba to jednak siedzi na PIV - bo z Socket A nie bardzo sie zgadza rozstaw "srubek", ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie zeby to zrobic na Athlonie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś dziwne. Ja mierzyłem ekierką ( :D :D :D ) i mi coś innego wyszło.

To miejsce "niższe" czyli to gdzie osadzamy procesor ma wymiary ok.

~48x48 mm.

Więc nie wiem skąd wziołeś ten rysunek...

A w sumie mogę to na jutro sprawdzić bo mam płytę luzem...(ach te pamięci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś dziwne. Ja mierzyłem ekierką ( :D  :D  :D ) i mi coś innego wyszło.

~48x48 mm. 

Więc nie wiem skąd wziołeś ten rysunek...

ALE :!: w miedzyczasie duskusja przeniosla sie na inny poziom - otworow w MoBo i ten rysunek IMHO przedstawia rozstaw otoworw w zaleznosci od platformy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~48x48 mm. [...]

tomasir, widać ledwo co wstałeś, zaraz dzień się skończy... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~48x48 mm. [...]

tomasir, widać ledwo co wstałeś, zaraz dzień się skończy... :wink:
Jakoś dziś taki zakręcony chodzę. sorki :? :? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha rozumiem ze te wymiary to sa odleglosci od srodkow otworow bo rysunek jest nieco mylacy. Co do konstrukcji zapinki to juz mam wszystko obcykane. Co ciekawe bede mial wlot wody na srodku bloku i docisk rowniez na srodku tak jak zaleca AMD w tej dokumentacji co tu wczesniej byl link do niej. Juz moj jeden Duron stracil zycie spowodu zlego dociskania WB.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...