Skocz do zawartości
zuli007

Sempron 2200 czy Duron 1600

Rekomendowane odpowiedzi

Byc moze i tak ze karty maja cos do powiedzenia (w doom) ale co powiesz na to za na tej samej plycie z tym samym ramem i karta (9000 pro) tylko ze z bartkiem 2500 w 640x480 na low sie tnie???

a na sempron na 800 na med nie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byc moze i tak ze karty maja cos do powiedzenia (w doom) ale co powiesz na to za na tej samej plycie z tym samym ramem i karta (9000 pro) tylko ze z bartkiem 2500 w 640x480 na low sie tnie???

a na sempron na 800 na med nie....

czyzby był zawaliscie wydajny?? w sumie nowa technologia jezeli lepsiejszy od bartka hmm cos mi sie nie chce wierzyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak: JA bym kupił Semptrona, choćby z ciekawości. Są stosunkowo wydajne, mają 166 szynę, niski mnoznik (to dobrze jeśli chodzi o oc) i BARDZO SŁABO SIĘ GRZEJĄ.

Natomiast jeśli chodzi o wydajność: wszystko zależy od tego, do czego procka używamy. Cache potrzebny jest do operacji prowadzonych na procku właśnie, W grach ponad 70% obróbki grafiki przejmuje karta graficzna i ona decyduje o jakośći i szybkości wyswietlanego obrazu. Lepeij mieć durka 1400 i 9800PRO niż bartka 2500 i radka 9500....oczywiście jeśli gramy np. z dooma 3, a nie champonship managera... :)

Podsumowując: ogólnie lepiej jest kupić słabszy procek i dołożyć do pamięci czy grafy... procek jest ważny, ale dawno sracił swoją wiodocą pozycjęjeśli chodzi o wydajnośc kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica w cenie jest mala, gdyby sepron mial odblokowany mnoznik to bym go napewno wzia

Ale za to sempron ma 256 KB cache, czego nie ma duron. Niższy mnożnik sprawia, że powinien wyżej na FSB polecieć

Zawsze można odblokować cache, a nóż będzie działał.

W nowych prockach nie ma szans, w większości starych też nie - w 39 tyg. 2003 roku skończyła się ta możliwość

ja sie tak późno dołącze ale zawsze coś :). No i w 100% nie zgadzam sie z tym co jest wyżej napisane. Ja mam duona 1600 z serii MIXIB 0447 i nie dość że odblokował sie Cache L2 to jeszcze ma mnożnik odblokowany. Kto nie wierzy - zapraszam do siebie

pozdraiwam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi