mar_cin Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 oczywiscie ze "samorob" jest lepsiejszy - bo taki jak chcemy ja pytalem w sumie o ew. materialy jakich ludzie uzywaja do mocowania itd - jakies pomysly sugestie - do tego akurat modelu ;] no i Tonic napisal wlasnie to co chcialem.. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_yzerman_ Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Jeszcze jedna zaleta "samoróba" jest taka że można zrobić naprawdę duuże chlodzenie i to w dodatku tanim kosztem. Można jeszcze zamocować radiator na klej termoprzewodzący ale moim zdaniem na śrubkach jest lepszy docisk GPU/Radiator. Wszyscy piszą że zakładając na GPU radiator z procka gwintują otwory i wkręcają w niego śrubki. To rozwiązanie jes dobre (może i najlepsze) ale ja zrobiłem tak: -Radiator obciołem żeby nie był za duży (brzeszczot) -Spód wyszlifowałem na lustereczko (papierem 240>600>1000>1500>2000) -Suwmiarką zmierzyłem rozstaw otworów na karcie przez które będą przechodzić śrubki. -Wywierciłem otwory (to było najtrudniejsze bo ciężko było wywiercić otworki idealnie tak żeby można to było równo przykręcić) -I nie gwintowałem tych otworów w radiatorze ,tylko wyłamałem kilka żeberek i przełożyłem śrubki przez radiator i karte i tak skręcilem całość. Niestety mam narazie niewyszlifowany GPU ,ale to dlatego że mam jescze gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Hm.. czy sprawdzałeś gładkość powierzchni radiatora? Można to zrobić kładąc np. gilotynkę na powierzchni i patrząc czy nie ma prześwituHm.. czy sprawdzałeś gładkość powierzchni radiatora? Można to zrobić kładąc np. gilotynkę na powierzchni i patrząc czy nie ma prześwitu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PACO Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 witam jam tam zrobilem tak orginalny zbytnio ostatnio chalasowal zastapilem go CoolerMaster DP5-6I11A koszt nowego to23 zl ale ja mialem stary w szafie , tylko bylo trzeba go troche przerobis nawiercic otwory i byl troche za szeroki wiec go przyciolem ale teraz lezy jak ulal problem byl z zalozeniem wiatraczka ale i z tym sobie poradzilem teraz moge go wykrecic na 255 i smyka ale max nie sprawdzalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_yzerman_ Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Hm.. czy sprawdzałeś gładkość powierzchni radiatora? Można to zrobić kładąc np. gilotynkę na powierzchni i patrząc czy nie ma prześwituHm.. czy sprawdzałeś gładkość powierzchni radiatora? Można to zrobić kładąc np. gilotynkę na powierzchni i patrząc czy nie ma prześwitu Czy to do mnie? Mój rdzeń jest wklęsły widać to gołym okiem, tam gdzie jest to białe kółko jest wklęśnięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Ja wypowiem sie tak: Napewno za slaby jest ten zalman ZM80C-HP jest odpowiedni jeslinie bawimy sie w podkrecanie wyzej niz 260 i nie bawimy sie z napieciami zbyt mocno. Oczywiscie polecam bardzo zrobic szlif na rdzeniu. Ja sie przyznaje bez bicia ze zrobilem go troszke ryzykownie gdyz zaczelem od papieru 200 a skonczylem na z woda na 800. Duzy wplyw na chlodzenie ma odpowiednia pasta. Moje wyniki po zmianie pasty na lepsza poprawily sie o 5mhz rdzeni 30mhz pamiec. Przydalo by sie takze zalozyc miedziana blaszke nad gpu na pcb wzrost o jakies 2-3 mhz:) Standardowe chlodzenie na pomiatkach wystarcza mi na jakies 550mhz po zmianie na paste i vmodzie doszedlem do 580. i musle ze mozna wiecej ale jesli zmieni sie je na jakies miedziane. Swoja droga kiedys widzialem na forum uczestnika ktoru mial zalozonego zalmana 7000alcu i chwalil sie 334mhz na gpa ale screna nie zapodal:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...