microfon19 Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Witam. Nie jest do końca tak jak pisze Niemiec, otóż: Warunkiem do zmiany prędkości obrotowej wentylów jest czujnik obrotów. Każdy z wentylatorów, który masz podpięty musi mieć taki czujnik: ma gdy są 3 kabelki :-) Ja nie używam speed fana, lepszy jest chuba cpu cool Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 a najlepszy.. jest elektroniczny układ sterowania wentylami :lol: (zobacz dział modyfikacje) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 poglo mi sie. myslalem, ze chodzi o obnizenie miezenie predkosci obrotowej :oops: ale polowe powiedzialem dobrze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelson Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Mam Abita IC7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microfon19 Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 poglo mi sie. myslalem, ze chodzi o obnizenie miezenie predkosci obrotowej :oops:Ano ooops - ale problem jest jeszcze bardziej skomplikowany. 1) Nie każda płyta główna umożliwia pomiar prędkości na wszystkich gniazdach do których można podłączyć wiatraki (w zasadzie tylko CPU Cooler zawsze jest monitorowany) Jeżeli gniazdo na płycie na coolery posiada 3 piny i wepniemy coolera z kontrolką obrotów to nie ma mocnych zeby nie dalo sie zobaczyc jak szybko się kręcą coolery, co do regulacji to fakt, nie wszystkie płyty mająów coś takiego. Moja nie ma :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 ---- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microfon19 Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Jeżeli gniazdo na płycie na coolery posiada 3 piny i wepniemy coolera z kontrolką obrotów to nie ma mocnych zeby nie dalo sie zobaczyc jak szybko się kręcą coolery, co do regulacji to fakt, nie wszystkie płyty mająów coś takiego. Moja nie ma :(Mylisz się, jest wiele płyt których układ Multi I/O ma tylko dwa wejścia zliczające obroty. Producent płyty głównej może zamontować dowolną ilość gniazdek, ale niektóre z nich będą tylko gniazdami zasilania dla wiatraków. Tak jest na płytach Asus, Abit, ECS, Gigabyte ... Soltek - nie chce mi się teraz szukać modeli, jak koniecznie chcesz to posprawdzam (na serwis przynoszą mi różne kompy). W temacie wątku: Abit najczęściej daje regulatory napięcia tylko na dwa wiatraki (nawet jeśli jest więcej gniazdek), jak jest w tym konkretnym przypadku musiał bym sprawdzić. Opis płyty nic nie daje, po prostu muszę zobaczyć czy są zamontowane takie małe czarne w odpowiednim miejscu na płycie (podobno to tranzystory?). Ja mam ECS-a i do każdego gniazda do którego podłączę wentylek z kontrolką obrotów to je pokazuje, jezeli gniazdo ma 2 wejscia to moge sie zalozyc ze nie zmierzy ilosci obrotow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microfon19 Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Nie będę sie kłócił. Kiedyś u kumpla przerabialiśmy obudowe: mial nową płytę z ASUS-a pod p4 i miał bodajże 6 czy 7 wejśc na coolery 3 pinowych i po zamontowaniu do każdego gniazda coolera 3 żyłowehgo mierzyła płytka wszystkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek86 Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 Witam Podczepie się do tematu mam płyte głowną Abit KX7-333 i speed fan nie działa jest moze progam ktry obniżył by prędkosci wiatraków. Dzięki z apomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...