HigBee Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 . sprzęt jak w temacie : EPoX 8K3A+ Ath. XP 1800+ Titan TTC-D5TB(4) TEMP : winda w spoczynku ~53*C winda w spoczynku + programik CPU-Idle ~33*C pod obciążeniem przekracza 60*C :( :x :( wg mnnie troche dużo ale PROBLEM to wentyl na chłodnicy wg opisów w Interku powinien dawać 3500 obr./min. a mi BIOS i pod windą odczytuje 2800 ~ 2900 :evil: :evil: :evil: są jakieś programy do przyspieszania wentyla ? czy poprostu kupić Volcano 7+ ??? :?: :?: :?: pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Poprostu kup Volcano7+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Proste, masz Titana z kontrolą obrotów według temperatury? Ten sam problem co z CoolerMasterami i Volcano 7. Termistor jest zbyt daleko od procka i zamiast mierzyć temperature na nim, mierzy przy nim, co daje zaniżone efekty. Nie kupuj Volcano 7+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 . a mi BIOS i pod windą odczytuje 2800 ~ 2900 :evil: :evil: :evil: ja tez mam takie obroty... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 POwiem tak na starym zasilaczu ktory mi zrobil mala ryfe w kompie mialem 3000 a nawet mniej , po zmianie zasilki na parzadna mam 3300 a nawet wiecej . Tylko ze ja i tak spowalniam bo przy 3300 to mnie ten szum dobija . BTW skoro masz tak duze roznice jak wlaczysz CPU-Idle to ciekaw jestem jak ty paste na proca nalozyles a konkretnie ile !!! Aha moze daj wentyla co wyciaga powietrze lub wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e , bo rozumiem ze wyniki jakie podales sa na zamknietej obudowie ? . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 :D ja też ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HigBee Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Proste, masz Titana z kontrolą obrotów według temperatury? Ten sam problem co z CoolerMasterami i Volcano 7. Termistor jest zbyt daleko od procka i zamiast mierzyć temperature na nim, mierzy przy nim, co daje zaniżone efekty.a gdzie jest ten czujnik ??? może da się go jakoś na właściwe miejsce nastawić ... BTW skoro masz tak duze roznice jak wlaczysz CPU-Idle to ciekaw jestem jak ty paste na proca nalozyles a konkretnie ile !!! Aha moze daj wentyla co wyciaga powietrze lub wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e , bo rozumiem ze wyniki jakie podales sa na zamknietej obudowie ? .pastem na srebrze - była w komplecie z titanem nałożyłem jak najmniej, było prawie widać napisy na jądrze procka czy to jeszcze za dużo czy już za mało ??? obudowa jest otwarta i to z obu stron a czujnik na płycie pokazuje, że w budzie jest 35*C nie mieszkam w saunie więc chyba trochę za dużo czy można wierzyć tym czujnikom ??????????? pozdro HigBee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Jezeli chodzi o odczytu czujnikow to roznie bywa z poprawnascia ( w Asusie wyszedl bios poprawiajacy ten blad ) . A paste nalozyles dobrze, bo niewolno jedynie jej za duzo nawalic . Temperatury tez nie sa jakies ogromne , jednak powinny byc troche mniejsze . A jezeli chodzi o te 35 stopni co podales to jest to chyba temp z chipsetu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTD Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 TEMP : winda w spoczynku ~53*C winda w spoczynku + programik CPU-Idle ~33*C pod obciążeniem przekracza 60*C to ja podam swoje dla porownania, mam ten sam wiatrak, obroty circa 3000 proc 1700+ na asus a7v333 dla spoczynku 42(dioda podaje 52) stres do 49(dioda 60) , wszystko przy zamknietej obudowie, przy otwartej spoczynek 39-40(dioda 49-50) stres 47(57) pasty nalozylem minimalna ilosc, cieniutenka warstwa, dodatkowo CS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 To nie jest wina chlodzenia tylko EpoX'a. Dlaczego???Bo zawyrza on temperature o nawet 10C!!!! Zobacz test na tweak Athlona XP2200+ wedlug EpoXa athlon Xp2200+ ma wyzsza temo niz AXP2100+!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 To nie jest wina chlodzenia tylko EpoX'a. Dlaczego???Bo zawyrza on temperature o nawet 10C!!!! Zobacz test na tweak Athlona XP2200+ wedlug EpoXa athlon Xp2200+ ma wyzsza temo niz AXP2100+!!! Hmm, przeciez 8K3A+ odczytuje temp. z diody wew. procka, wiec przeklaman raczej byc nie powinno :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Piter- a wiesz dlaczego? Bo powierzchnia athlona jest proporcnjonanie mniejsza niz na palomino Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 moj 8k3a+ podaje temp. 99% czasu jako 32C :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Hmm, przeciez 8K3A+ odczytuje temp. z diody wew. procka, wiec przeklaman raczej byc nie powinno Jak to :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Hmm, przeciez 8K3A+ odczytuje temp. z diody wew. procka, wiec przeklaman raczej byc nie powinno Jak to :?: :?: :?: Na stronach Epox'a sie chwala ze 8K3A+ ma odczyt z diodki w procu, na Anandtech'u potwierdzili, na Tom's Hardware napisane jest ze 8K3A+, tu i tu znowu napisane jest ze dziala ok. Na stronach Motherboard Monitor'a dla 8K3A+ jest "Winbond 2 - Diode", dla 8K3A natomiast jest "Winbond 2". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 A to ciekawe ze moj post o 8K3A+ sie dodal, bo mialem blad "Blad ogolny Could not insert new row." :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HigBee Opublikowano 16 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2002 . no, jest troche lepiej podączyłem wentyl do zasilania płyty głównej chodzi teraz na 17V i robi 3600 - 3700 obr/min ciekawe jak szybko zdechnie??? ale ważne że robi swoje - temperaturki spadły o około 10*C :-) szkoda tylko że ryczy przy tym jak mały odrzutowiec w związku z tym dalej zastanawiam się nad kupnem innego coolera kandydaci : miedziany TT Volcano 7+ 149,- PLN aluminiowy z miedzianym rdzeniem TT Volcano 9 125,- PLN oba przewidziane dla A.XP2600+, podobny przepływ powietrza mam chęci na Volcano 7+ ale nie wiem czy jest zabezpieczony przed śniedzieniem to wada miedzianych radiatorów, która bardzo obniża ich właściwości (ostatnio tak wyczytałem w Interku) pozatym Volcano 9 pracuje na niższych obrotach więc zapewne ciszej ???????? może Wasze sugestie pomogą mi w wyborze :wink: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 16 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2002 . no, jest troche lepiej podączyłem wentyl do zasilania płyty głównej chodzi teraz na 17V i robi 3600 - 3700 obr/min ciekawe jak szybko zdechnie??? ale ważne że robi swoje - temperaturki spadły o około 10*C :-) szkoda tylko że ryczy przy tym jak mały odrzutowiec w związku z tym dalej zastanawiam się nad kupnem innego coolera kandydaci : miedziany TT Volcano 7+ 149,- PLN aluminiowy z miedzianym rdzeniem TT Volcano 9 125,- PLN oba przewidziane dla A.XP2600+, podobny przepływ powietrza mam chęci na Volcano 7+ ale nie wiem czy jest zabezpieczony przed śniedzieniem to wada miedzianych radiatorów, która bardzo obniża ich właściwości (ostatnio tak wyczytałem w Interku) pozatym Volcano 9 pracuje na niższych obrotach więc zapewne ciszej ???????? może Wasze sugestie pomogą mi w wyborze :wink: . Volcano7+ śniedzieje :( ale można przejechać spód radiatora pasta polerska i jest jak nowy jednak co do reszty to..... nie wiem. Jednak Volcano+ i Fanmate lub regulator obrotów włąsnej roboty to świetna sprawa u mnie w windowsie 3000rpm coolera nie słychać a temp 37 stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HigBee Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Volcano7+ śniedzieje :( ale można przejechać spód radiatora pasta polerska i jest jak nowy jednak co do reszty to..... nie wiem. Jednak Volcano+ i Fanmate lub regulator obrotów włąsnej roboty to świetna sprawa u mnie w windowsie 3000rpm coolera nie słychać a temp 37 stopni. to że śniedzieje spód radiatora to chyba nie jest aż tak straszne jak to że mogą ześniedzieć żeberka bo to żeberka stanowią główną powieżchnię odprowadzającą ciepło jeśli tam nie jest pokryty jakąś substancją zobojętniającą chemicznie no to kicha :( więc skoro Volcano 9 jest przewidziany też dla XP2600+ ma regulator do płynnego ustawiania prędkości ma też termistorek który sam reguluje prędkość obrotową i jest tańszy i nie śniedzieje (jak na aluminium przystało) to może jednak ten Volcano 9 jest lepszy :?: :?: :?: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Aluminium też pokrywa się tlenkami tylko tego nie widać bo mają taki sam kolor co alu! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...