KvM Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 w 4maxcool są niedostępne. A przy okazji co myślice o kaskadowym łączeniu (jeden na drugim) takich peltków? Wychodzi taniej niż jeden duży, ale co z wydajnością? Co myślicie o chłodzeniu peltkami wody tuż przed prockiem zamiast samego procka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 a co odprowadzi cieplo od tego peltka ... drugie WC ??? a od czego odbierze to ciepło od chlodnicy ??? jak zamontujesz peltka 4x4 na chlodnicy o nierownej powierzchni ??? to takie pare pyta jakie nalezy sobie zadac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 a co odprowadzi cieplo od tego peltka ... drugie WC ??? a od czego odbierze to ciepło od chlodnicy ??? jak zamontujesz peltka 4x4 na chlodnicy o nierownej powierzchni ??? to takie pare pyta jakie nalezy sobie zadac EEE oczywiście blok będzie na peltierku (peltierkach) zarówno od strony zimnej jak i ciepłej. Od strony zimnej woda będzie szła na blok chłodząc procka, a powracając z bloku chłodzącego procka przejdzie przez blok odprowadzający ciepło z peltiera do chłodnicy. Tak więc trzy bloki i po sprawie. Zastanawiam się jednak, czy na początek jeden peltier 74 W nie wystarczy. (Niekoniecznie muszę mieć procka poniżej 0C) Procek to początkowo będzie Duron 650 - nie wiem na ile podkręcony, bo dostanę go jutro (kupiłem przez Allegro za 63 zeta) i nie wiem na co będzie go stać. Na razie procek będzie na 1,85V - potem może do 2V go dam jeśli znajdę opis moda do K7VTA3 i będzie to coś dawało. Przy okazji - zobaczymy co jest wart ta zasiłka z komputronika bedzie musiała wydolić z dwoma peltkami - jeden chipsecie @5V drugi dla Prcka 74W@12V (jak go w końcu gdzieś znajdę) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Kaskadowe laczenie jest niestety trudne bo peltek ktory chlodzi peltka zeby to bylo wydajne musi byc 2x wiekszej mocy. Czyli musialbys zlozyc taka kanapke: proc - shim - cold plate-pelt 120W- pelt 74W - WB Wtedy zyskasz pare stopni w dol ale za prad to chyba nie wyrobisz :lol: Lepiej jest "rownolegle" dwa identyczne peltki. Wtedy potrzebujesz wiekszego WB i cold plate ale temp beda niskie a pobor pradu mniejszy. To jest wersja oszczednosciowa bo lepiej kupic jeden pelt o wiekszej mocy ale gdy taki jest trudno dostepny lub drogi to wlasnie mozna probowac tak jak napisalem. Z Duronem i peltkiem 74 powinienes schodzic z temp w granice 5-10C. Gdzies czytalem ze gosciu na swoim XP zalozyl peltka 170W i najnizsza temp jaka uzyskal to 28C 8) Te proce mocno podkrecone wydzielaja odgroma ciepla. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Dexter pomyśl gdzie ten koleś podłączał takiego pelta i daj linka. Bo o czymś takim właśnie myśle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Prosze bardzo: http://www.overclockers.com/articles620/ Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Z Duronem i peltkiem 74 powinienes schodzic z temp w granice 5-10C. Gdzies czytalem ze gosciu na swoim XP zalozyl peltka 170W i najnizsza temp jaka uzyskal to 28C 8) Te proce mocno podkrecone wydzielaja odgroma ciepla. Pozdro Dexter Mysle, ze troche przesadziles z 5-10C. Duron 650 wydziela jakies 25W ciepla, wiec niepodkrecony owszem, pewnie kolo 5-10C. Podkrecony zalozmy do 850 natomiast, przy 1.85v wydzieli 50W, a wtedy temp bedzie raczej bliska otoczeniu, tak gdzies ze 25-30C. Przy 2v i powiedzmy 1000Mhz, wydzieli on kolo 68W, wtedy temp z 74W Teciem bedzie wyzsza niz bez niego! Zakladajac oczywiscie, ze TEC pojdzie na max napieciu, czyli 14,7. Bo przy 12V bedzie mogl odprowadzic jedynie 57.6W, a to juz jest za malo jak na podkreconego(1.85, 850Mhz) Durona! Gdzies czytalem ze gosciu na swoim XP zalozyl peltka 170W i najnizsza temp jaka uzyskal to 28C 8) Te proce mocno podkrecone wydzielaja odgroma ciepla. Pozdro Dexter No wlasnie, procesor teog kolesia wydzielal w przyblizeniu 130W ciepla i na 170W TECu zjechal 'zaledwie' do 28C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 No wlasnie, procesor teog kolesia wydzielal w przyblizeniu 130W ciepla i na 170W TECu zjechal 'zaledwie' do 28C. Procka będę kręcił jak się da to na 1083 (166x6,5) pewnie na 2- 2,15V. Tyle, że ja nie mam zamiaru kłaść peltiera na procka! Użyje go do schładzania wody. tuż przed prockiem peltier będzie w sandwiczu z dwoma blokami wodnymi. zawsze mogę dołożyć drugi taki sandwicz. Koszt jednego sandwicza to 120 PLN (dwa bloki+ peltier) DZięki temu sposobowi mocowania ZAWSZE będę miał niższą temeperaturę wody bez względu na to czy procek wydzieli 25, czy 150 W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Procka będę kręcił jak się da to na 1083 (166x6,5) pewnie na 2- 2,15V. Tyle, że ja nie mam zamiaru kłaść peltiera na procka! Użyje go do schładzania wody. tuż przed prockiem peltier będzie w sandwiczu z dwoma blokami wodnymi. zawsze mogę dołożyć drugi taki sandwicz. Koszt jednego sandwicza to 120 PLN (dwa bloki+ peltier) DZięki temu sposobowi mocowania ZAWSZE będę miał niższą temeperaturę wody bez względu na to czy procek wydzieli 25, czy 150 WNo nie za bardzo będziesz miał niższą temperature wody. Jak proc wydziela większą moc to sie woda szybciej nagrzewa. Oczywiście nie liniowo. Możesz mi powiedzieć jak chcesz chłodzić ten peltier. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Woda ma duza "mase" wiec ciezko jest z niej odebrac cieplo. IMHO pomysl z peltierem jest niezly tylko ze woda w takiej kanapce powinna przebywac maksymalnie dlugo zeby cokolwiek schlodzic ta wode czyli trzeba zmniejszyc przeplyw co negatywnie odbije sie na odbieraniu ciepla z WB. Podalem wczesniej linka do artykulu gdzie gosciu zastosowal lodowke. I musial czekac dwa dni az woda w obiegu osiagnie minimalna temperature. Z peltierem moze to trwac wieki lub kiepska izolacja od otoczenia moze uniewmozliwic osiagniecie jakis rozsadnych wartosci temp. Procesor wedlug wyliczen ma wydzielac okolo 68W ciepla tak? Dodac do tego moc cieplna jaka wydziela pompka do wody to jest okolo 10W (srednia pompka 1000l/h) Jak dobrze nie zaizolujesz wezy to i z otoczenia tez bedzie pochlaniane cieplo. No i sie okaze ze taki uklad ma gorsza wydajnosc (dlugoterminowo) od ukladu z nagrzewnica bo nagrzewnica samochodowa przewaznie moze wydalic od 500W mocy cieplnej wzwyz a Twoj peltier "tylko" 74W. Chyba ze obieg wody wraz z peltierem bedziesz mial caly czas wlaczony wtedy wode schlodzisz do rozsadnych temp i przez godzine od wlaczenia kompa bedziesz mial spoko temp ale po tym czasie moga one wzrosnac do wartosci dosc sporych powyzej otoczenia. IMHO zastosowanie peltiera najlepsze rezultaty daje na procku. ALe jezeli chcesz sie sam przekonac jak to jest to zrob takie cos, sam jestem ciekaw bo w sieci nie ma wiele na temat takiego chlodzenia widac koszty poniesione na takie chlodzenie sa nieadekwatne do uzyskanych wynikow. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 To nie w tym topicu podawalem linka. Podaje tu do lodowkowego chlodzenia wody: http://www.overclockers.com/tips798/ Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Woda ma duza "mase" (...)Dexter Mój pomysł jest inny. Za chłodnicę będą mi służyły węże (ok 40m) schowane w murze (w szczelinie powietrznej - nic nie trzeba będzie kuć). Tak więc woda w padająca do peltiera będzie miała temp. pokojową (a zimą może nawet niższą, bo ściana od strony pokoju ma 2-3 stopnie mniej niż powietrze w pokoju, a im dalej w mur tym chłodniej) Peltier będzie więc dodatkowo chłodził tą wodę. Siłą rzeczy musi to ciepło z wody odebrać. Nie jest to w sumie takie strasznie drogie całość kosztów kanapki to ok 100 PLN bloki po 30 zł peltiera dostanę używanego za 41,2 (z przesyłką), kupowane za normalną cenę wychodzi 120zł. Zwróć uwagę, że można łatwo zrobić taką kaskadę kanapek jedna za drugą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Zgadza sie mozna, tylko koszty pradu Cie zjedza. Ja nie twierdze ze pomysl jest zly tylko poniesione koszty mnie by przerazily. Nie tylko jednorazowy wydatek na sprzet, ale rowniez koszty biezace na prad. No coz moze dlatego ze juz jestem w takim wieku ze musze pracowac sam na siebie i licze sie z kazdym wydatkiem. Jak dla mnie stosunek wydajnosc/cena takiego rozwiazania jest slaby. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Zgadza sie mozna, tylko koszty pradu Cie zjedza. Ja nie twierdze ze pomysl jest zly tylko poniesione koszty mnie by przerazily. Nie tylko jednorazowy wydatek na sprzet, ale rowniez koszty biezace na prad. No coz moze dlatego ze juz jestem w takim wieku ze musze pracowac sam na siebie i licze sie z kazdym wydatkiem. Jak dla mnie stosunek wydajnosc/cena takiego rozwiazania jest slaby. Pozdro Dexter Nie przesadzaj te sześćdziesiąt parę WAT z peltiera to nie jest jakaś niewiarygodna ilość kasy. można to łątwo policzyć 10hx0,06kWx0,25złx30dni 4,5 zł miesięcznie x12 miesięcyto ok 50 zł rocznie - nie ma co przesadzać chyba z tymi kosztami. A ja nie tylko muszę zarobić na siebie, ale jeszcze na żonę i dójkę dzieci. na 50zł rocznie jednak mnie stać... Poza tym zestaw kanapkowy pozwala swobodnie decydować o tym, czy chłodzić, czy nie peltierem. Można go włączać tylko do benchamrków i jakiejś grubszej roboty typu kodownie do mpeg2-4, kompresja ZIP/mp3 etc. ( no i oczywiście podkręcając przy okzaji bardziej procka). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Ale napisales o kilku takich kanapkach polaczonych razem w razie gdyby nie wyrabialo. Wiec koszty od razu ida w gore X razy. Pomysl zalaczania tymczasowego jest jak najbardziej najlepszy i najlepiej jakby byl zautoamtyzowany, ale ja sie ciagle bede upieral ze peltier 74W to jednak za malo do tego zadania. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 w 4maxcool są niedostępne. A przy okazji co myślice o kaskadowym łączeniu (jeden na drugim) takich peltków? Wychodzi taniej niż jeden duży, ale co z wydajnością? Co myślicie o chłodzeniu peltkami wody tuż przed prockiem zamiast samego procka? Moze ten ? : TM?127-1.4-8.5MS (Moduł Peltiera) Wymiary 40x40x3.4 mm Napięcie 15.5 V Prąd 8.5 A Max. różnica temperatur 71 °C Max. moc chłodzenia 72 W Cena brutto: 140 zł TEC 2 (Moduł Peltiera) Wymiary 40x40x3.3 mm Napięcie 15.4 V Prąd 8.5 A Max. różnica temperatur 67 °C Max. moc chłodzenia 68.8 W Cena brutto: 59 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 Ale napisales o kilku takich kanapkach polaczonych razem w razie gdyby nie wyrabialo. Wiec koszty od razu ida w gore X razy. Pomysl zalaczania tymczasowego jest jak najbardziej najlepszy i najlepiej jakby byl zautoamtyzowany, ale ja sie ciagle bede upieral ze peltier 74W to jednak za malo do tego zadania. Pozdro Dexter Już niedługo się przekonam. Peltier zamówiony. Bloki też - powinny być koło środy. W zasadzie nie ma alternatywy - można jeszcze freonem, ale to jeszcze więcej prądu (tyle, że efekt lepszy) w sumie zimą to i tak się tego prądu nie traci, bo idzie na ogrzewanie mieszkania ( i tak mam elektryczne). W moim wypadku jest trochę inaczej bo wywalam to ciepło w ścianę, wiec co najmniej połowa jak nie więcej pójdzie na zewnątrz. A co do kosztów - to jest 2x więcej max, bo trzy kanapki to już by była przesada, ale kto wie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 14 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2002 No widze ze "maniaka" nie przekonam 8) Ja niestety mieszkam w bloku, ale moze by tak wykorzystac energie geotermiczna ziemii. Czytalem gdzies o tym ze w zime mozna tym niezle grzac domek a w lato chlodzic. Tylko trzeba sie mocno wbic w ziemie a najlepiej w jakas zyle wodna 8). Oczywiscie zartuje, zycze powodzenie i czekamy na rezultaty. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 No widze ze "maniaka" nie przekonam 8) Ja niestety mieszkam w bloku, ale moze by tak wykorzystac energie geotermiczna ziemii. Czytalem gdzies o tym ze w zime mozna tym niezle grzac domek a w lato chlodzic. Tylko trzeba sie mocno wbic w ziemie a najlepiej w jakas zyle wodna 8). Oczywiscie zartuje, zycze powodzenie i czekamy na rezultaty. Pozdro Dexter Żarty żartami - poczytaj tu: http://www.community.tomshardware.pl/commu...=collapsed&sb=5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...