dars00n Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Ja na twoim miejscu popracowałbym nad obniżeniem temperatury w samej obudowie. U siebie mam temp. 29-30 stopni. Wtedy na bartku jest w idle ok. 45-47. Byłoby napewno mniej ale pozbyłem się wiatraków na grafice i mostku północnym więc temp trochę wzrosła. Jezeli jeszcze tego nie zrobiłeś to pospinaj wszystkie kable, żeby powietrze lepiej krążyło i wstaw wentyle np. ZM-F1 (koszt ok. 20pln za szt) po jednym z przodu i z tyłu budy. Jak to nic nie da to spróbuj może instalacji tunelu powietrznego: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...z&id_towaru=359 Przyczyną może oczywiście być zbyt słaby cooler na procu: Prędkość obrotowa: 1700[obr/min] Poziom hałasu: 19[dBA] Moc chłodzenia: 25,20[CFM] Radiator: stop aluminium Wymiary radiatora (w x d x h)[mm]: 64x76x66 Wymiary wentylatora (w x d x h)[mm]: 80x80x25 1700rpm na aluminiowym radiatorze... troszkę chyba za wolno się to kręci jak na Bartona. Miałem wcześniej radiator (aluminium) ze Spire Whisper Rock III z nałozonym na niego wiatrakiem ZM-F1 (ok. 3500 rpm) temperatura proca wynosiła 59-62 stopni. Po zamianie na Silent Boost-a wynosi 45-47 (miedziany radiator i śmigło 2600rpm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriannn87 Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Też mam Barthona 2500+ i temp w obudowie (nawet przy wyłączonych wiatrakach w budzie) nie przekroczyła 30'. Z temp. proca to już gorzej - jeszcze wczoraj przekraczała 60' przy graniu w głupiego CS'a, ae dzisiaj wyszlifowałem na lustro mojego WhisperRocka IV (800/1200/2000/2500, żadnej tam pasty polerskiej, czy innego shitu) i posmarowałem proca Arctic Ceramique'iem i mam temp. po podkręceniu z 2500+ na 3200+ nie przekraczającą w stresie 53' !! Dołożyłem też dwa wiatraki Hornet TC (jeden wciąga, drugi wyciąga). Wydaje mi się, że 40' w budzie to trochę za dużo ... A próbowałeś z otwartą obudową? - Jakie temperatury? Jeżeli masz rzeczywiście 37' w budzie to jak włożysz tam rękę to powinieneś wyraźnie odczuwać, że jest goręcej niż w pokoju. Acha i nie stawiaj kompa przy kaloryferze / przy samej ścianie / pod małym biurkiem. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ex Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 hmmm jutro jade na gielde kupic grilla, i Pentagram QC 80 CU. Jak sie uporam z nowym wentylatorem, napisze czy nastapila jakas poprawa (mam nadzieje ze tak 8) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winchester Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Z temp. proca to już gorzej - jeszcze wczoraj przekraczała 60' przy graniu w głupiego CS'a CS nie jest glupi ;). hmmm jutro jade na gielde kupic grilla, i Pentagram QC 80 CU. Jak sie uporam z nowym wentylatorem, napisze czy nastapila jakas poprawa (mam nadzieje ze tak ) Pewien koles z forum mial w windowsie temp 60 a w stresie 75. Kupil wlasnie tego pentagrama ktorego Ty zamierzasz kupic i teraz w windwsie temperature ma 40 a wstresie 55. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Tym kolesiem jestem ja hehe :) i powiem jeszcze że po zamontowaniu wentyla na przeciwko procka w boku obudowy temp w stresie spadła do 47 stopni ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ex Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Kupilem sobie dzis tego pentagrama i temp. jest okolo 48-50, ale jeszcze nie wycialem z tylu miejsca na grilla. Jednak nie warto kupowac "super cichych" wentow bo jak widac nie nadaja sie na szybsze procki;f pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xior Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 ale jednak temperatura ci spadła a jakiej pasty uzyłeś pod radiator :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 A ja mam Pentagrama qc 80 cu Arctic Ceramique Coppershima wiatrak wycigajcy powetrze,i wcigajacy procka 2500+@2310 mhz i tmep mam 37-43 :)To jest dopero cos;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Kupilem sobie dzis tego pentagrama i temp. jest okolo 48-50, ale jeszcze nie wycialem z tylu miejsca na grilla. Jednak nie warto kupowac "super cichych" wentow bo jak widac nie nadaja sie na szybsze procki;f pozdro nie zgodze sie z ta wypowiedzia ja mam radiatorze YS Tech http://www.csklep.pl/product_info.php?cPat...products_id=446 jest cichy i dobry oraz wydajny a procek jak w opisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Kupilem sobie dzis tego pentagrama i temp. jest okolo 48-50, ale jeszcze nie wycialem z tylu miejsca na grilla. Jednak nie warto kupowac "super cichych" wentow bo jak widac nie nadaja sie na szybsze procki;f pozdro nie zgodze sie z ta wypowiedzia ja mam radiatorze YS Tech http://www.csklep.pl/product_info.php?cPat...products_id=446 jest cichy i dobry oraz wydajny a procek jak w opisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek_Dobra_Rada Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 a jakie macie napicia na procku po przekręceniu na 3200 ?? czy na 3200 działa wam zawsze stabilnie, nie ma np: żadnego wychodzenia z 3dmarka ?? pd: Gosu te temperatury masz przy jakich obrotach procka i przy jakim napięciu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ex Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 ale jednak temperatura ci spadła a jakiej pasty uzyłeś pod radiator :?: Arctic Ceramique. Calkiem, calkiem ta pasta ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swis Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 witam czy ktos wie o co chodzi jak mam plyte asusa a7n8x-x, w biosie pokazuje mi temp CPU 50 i MB 27 stopni, a w programie PC Probe z asusa mam CPU 43 i MB tak samo 27 stopni, z kad ta roznica 7 stopni?? ktore jest wiarygodne? dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swis Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 witam czy ktos wie o co chodzi jak mam plyte asusa a7n8x-x, w biosie pokazuje mi temp CPU 50 i MB 27 stopni, a w programie PC Probe z asusa mam CPU 43 i MB tak samo 27 stopni, z kad ta roznica 7 stopni?? ktore jest wiarygodne? dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 @Wujek_Dobra_Rada ja mam na swoim procku napiecie standardowe i chodzi mi super stabilnie, nie wychodzi mi z rzadnego 3dmarka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xior Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 @Wujek_Dobra_Rada ja mam na swoim procku napiecie standardowe i chodzi mi super stabilnie, nie wychodzi mi z rzadnego 3dmarka. a tak przy okazji co ma wspólnego ten post z tematem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...