Kosiarz Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zapełnione 4 banki to stanowczo za duże obciążenie dla płyty ??? To po co w ogole umieszczaja tyle na plycie ? No wiesz.... to już pytanie nie do mnie, jakaś tam ilość będzie chodziła, ale o kręceniu nie będzie mowy. Gigabyte w części swoich płyt umieszcza 6 banków, ale tego chyba już nikt nie testował. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 moim zdanie to niepowinno miec znaczenia dla oc ja mialem jeszcze z czasow p2 na aopen ax6bc wszystkie 3 banki i niema procek krecil sie tak samo co do gorszych wynikow oc w dualu i w singlu nic takiego nie zauwazylem @Vincent de Marco moze pozycz od kogos jakies ramy i zobacz jak bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zapełnione 4 banki to stanowczo za duże obciążenie dla płyty ??? To po co w ogole umieszczaja tyle na plycie ? No wiesz.... to już pytanie nie do mnie, jakaś tam ilość będzie chodziła, ale o kręceniu nie będzie mowy. No to ja sie z tym licze. Dlatego wole jednak dolozyc 2x512 nawet no-name i niech to sobie wszystko razem chodzi na pc-400 2.5-3-3-6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Ja widziałem test ok 30 kart graficznych... na płycie P4C800 z 4x256DDR i szło... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 256-stki to w ogole inna para kaloszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2004 a niby czemu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 875P teoretycznie obsługuje 4GB ramu - więc nie powinno być problemu z pracą przy 4 modułach 1GB - jest kilka ale: - z tych 4GB dostępne będzie tylko 3.75 - obsadzenie 4 slotów pamieci powoduje wyłączenie PAT w celu poprawy stabilności (spadek wydajności) do tego przeważnie trzeba zwiększyć timingi ze względu na dłuższe czasy przebiegów sygnałów taktujących (zamiast przez 2 moduły, biegną przez 4) - zapomnijcie o dobrym overclockingu przy 4 modułach - duże obciązenia prądowe dla układów zasilających ram. Co do różnic miedzy DDR 256MB a 512MB - podstawowa - moduły 256 mogą być organizowane jako jednostronne i dwustronne (tak jak dla BX kiedyś 128MB) a 512 są (jak na razie) tylko w organizacji dwustronnej - na THG był chyba test gdzie testowali jak zachowują sie 875P przy 4 modułach w różnym układzie 4xSS, 4xDS, 2xSS+2xDS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 - obsadzenie 4 slotów pamieci powoduje wyłączenie PAT w celu poprawy stabilności (spadek wydajności). Ale to przeciez tylko przy i865PE ... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_em Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 ten chiset niema wogóle patu.. szło kiedyś odblokować poprzez biosa innego.z 4 kosciami się pozegnaj z patem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Ale to przeciez tylko przy i865PE ... ?to co napisałem tyczy się 875P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zaraz, moment.... ja mam i875P i nie wierze, zeby po obsadzeniu 4 slotow wylaczal sie PAT, bo to jest NIEMOZLIWE. Taka akcja owszem jest, ale TYLKO na i865PE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 looknij -> http://www.abxzone.com/forums/archive/inde...hp/t-71151.html - pierwszy link z google który mi wyskoczył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 "Originally posted by the_magician Actually, from my understanding PAT will still be enabled when using 2 DIMMS regardless of whether you are running 200FSB or overclocking. It is only disabled when using 4 DIMMS and overclocking, yes? Yep. Your right. I forgot the 4 dimms portion. I just edited my post.:)" No... -> Czyli jak sie ma 4 dimmy zaladowane ale sie NIE kreci pamieci, to PAT dziala. Wylaczas sie dopiero, jak zaczynamy @. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 ten chiset niema wogóle patu.. szło kiedyś odblokować poprzez biosa innego.z 4 kosciami się pozegnaj z patemZ tego co piszą to ten cały PAT to tylko marketing, i w Asusa P4P da się "pat" włączyć, sam koleś z intela powiedział, że cały ten pat to lekkie naciąganie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 a ja mam 4x twinmos 256/400@484 timingi 2,5-3-3-8 i jakos wszystko dziala stabilnie i nie ma problemow z oc, jak widac. zalezy na jakie kosci sie trafi. jak testowalem nowe twinmosy tegoroczne i nici z oc powyzej 220, wlazylem stare z zeszlego roku i dziala, jak pozniej porownalem te kosci to pomimo tego samego modelu wygladaly inaczej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czat85 Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 mam obsadzone 4 dimmy (1x 512 kingstone, 1x geil 256 ultra, 2x 256 twinmos twister) calosc biega jako 2,2,2,5 a procek leci na 275 fsb przy stosunku taktowania do pamieci 5:4 wiec ja protestuje i zaraz ide zrobic blokady drog! bo wszystko dziala ok ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 sprawdź czy cpuz poda je że masz pat aktywny - chociaż u ciebie może działać bo z tego co widze z koleii dualchanel jest wyłączony - zresztą może abit w nowym biosie poprawił juz ten błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$McFly$ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 2. w związku z tym o overclockingu to możesz zapomnieć. Przecież nawet w dualu pamięci przeważnie gorzej się kręcą niż w singlu. pieprzy.sz. głupoty jak potłuczony :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 2. w związku z tym o overclockingu to możesz zapomnieć. Przecież nawet w dualu pamięci przeważnie gorzej się kręcą niż w singlu. pieprzy.sz. głupoty jak potłuczony :lol: a ty co taki strasznie madry jestes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$McFly$ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 2. w związku z tym o overclockingu to możesz zapomnieć. Przecież nawet w dualu pamięci przeważnie gorzej się kręcą niż w singlu. pieprzy.sz. głupoty jak potłuczony :lol: a ty co taki strasznie madry jestes bo gada glupoty ? niby czemu zapomnij o o/c ? granice o/c bedzie wyznaczala najsłabsza kosc ramu i tyle, nic sie nie zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 mam obsadzone 4 dimmy (1x 512 kingstone, 1x geil 256 ultra, 2x 256 twinmos twister) calosc biega jako 2,2,2,5 a procek leci na 275 fsb przy stosunku taktowania do pamieci 5:4 wiec ja protestuje i zaraz ide zrobic blokady drog! bo wszystko dziala ok ;] loooo matko ale masz tych kosci i kazda inna, masz farta ze to wszystko razem dziala i do tego sie kreci ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$McFly$ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 loooo matko ale masz tych kosci i kazda inna, masz farta ze to wszystko razem dziala i do tego sie kreci ! kolejny ktory uwarza ze przy roznych kosciach ramu komp nie moze chodzic stabilnie i do tego z O/C :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czat85 Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 a moze :) ktos moze mi tylko napisac jaki jest standardowy vcore dla nwood'a (p4 2.4) i jaki powinien byc przy @3.0 ? bo mialem 2.4 @ 3.0 na 1.6V teraz zmienilem na 1.75 i mam przyrost wydajnosci ok 30% (szczena mi opadla) zastanawiam sie ile moge go jeszcze 'podsycic' dajac mu wiecej V na core :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 standartowy dla nw to 1.525, ja na 3.3G jade dalej na standartowym vcore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Nie dawaj wiecej jak 1.625V na dluzsza mete. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 2. w związku z tym o overclockingu to możesz zapomnieć. Przecież nawet w dualu pamięci przeważnie gorzej się kręcą niż w singlu. pieprzy.sz. głupoty jak potłuczony :lol: a ty co taki strasznie madry jestes bo gada glupoty ? niby czemu zapomnij o o/c ? granice o/c bedzie wyznaczala najsłabsza kosc ramu i tyle, nic sie nie zmieni Znalazł się wielce oświecony znawca tematu......... extremalny overclocker z chłodzeniem Prometii na biurku i 3.4EE lub FX-53...., tyko może zastanowiłbyś się nad układami zasilającymi ram, przy zap. 4 ban. na pewno nie będą miały lekko, a jak to będzie działać to już jest różnie i przeważnie gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 a moze :) teraz zmienilem na 1.75 i mam przyrost wydajnosci ok 30% (szczena mi opadla) zastanawiam sie ile moge go jeszcze 'podsycic' dajac mu wiecej V na core :) Jeżeli chcesz się cieszyć długo żywotnością procesora to nie podnoś pow. 1.625V, a jeżeli nie to ile chcesz, jak lubisz zmieniac proc. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 a moze :) teraz zmienilem na 1.75 i mam przyrost wydajnosci ok 30% (szczena mi opadla) zastanawiam sie ile moge go jeszcze 'podsycic' dajac mu wiecej V na core :) Jeżeli chcesz się cieszyć długo żywotnością procesora to nie podnoś pow. 1.625V, a jeżeli nie to ile chcesz, jak lubisz zmieniac proc. :wink: No nie pierdziel to jak ja mam teraz 1,625 wedlug Asusa 1,68 to co? Po mieisacu mi proc pojdzie w diably? Przeciez patrzac na baze overclockers to tam kolesie przy AC spokojnie jada 1,65-1,70 i sie nei szczypia. Zamiast 10lat bedzie mi 5 pracowal? No bez przesady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Hmmm... ja tam jednak wolałbym się cieszyć z procka jeszcze przynajmniej ze 2 roki :D Także Vcore u mnie idzie na domyślnym i raczej nie zamierzam tego zmieniać... Mam też - wiadomo - zamiar kiedyś go sprzedać... Cooler by mi się tylko jakiś przydał... Może do mikołaja napisze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 sprawdz ilu stronne sa moduly te ktore posiadasz? Jesli masz 2 kosci Duble Sided to masz nara :P Plyta nie obsluzy wiecej kosci :P bo ma 4 banki pamieci dzielone na 4 porty DDR. I pamietaj, ze dwustronnosc optyczna to nie to samo co dwustronnosc elektryczna, czyli jak kostki sa po jednej stronie plytki to nie oznacza, ze pamiec jest jednostronna :) W SANDRZE widac, czy pamiec jest SS czy DS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...