Skocz do zawartości
Kosiarz

4 x 512 MB RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Zapełnione 4 banki to stanowczo za duże obciążenie dla płyty ???

To po co w ogole umieszczaja tyle na plycie ?

No wiesz.... to już pytanie nie do mnie, jakaś tam ilość będzie chodziła, ale o kręceniu nie będzie mowy. Gigabyte w części swoich płyt umieszcza 6 banków, ale tego chyba już nikt nie testował. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdanie to niepowinno miec znaczenia dla oc ja mialem jeszcze z czasow p2 na aopen ax6bc wszystkie 3 banki i niema procek krecil sie tak samo

co do gorszych wynikow oc w dualu i w singlu nic takiego nie zauwazylem

@Vincent de Marco moze pozycz od kogos jakies ramy i zobacz jak bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapełnione 4 banki to stanowczo za duże obciążenie dla płyty ???

To po co w ogole umieszczaja tyle na plycie ?

No wiesz.... to już pytanie nie do mnie, jakaś tam ilość będzie chodziła, ale o kręceniu nie będzie mowy.

No to ja sie z tym licze. Dlatego wole jednak dolozyc 2x512 nawet no-name i niech to sobie wszystko razem chodzi na pc-400 2.5-3-3-6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

875P teoretycznie obsługuje 4GB ramu - więc nie powinno być problemu z pracą przy 4 modułach 1GB - jest kilka ale:

- z tych 4GB dostępne będzie tylko 3.75

- obsadzenie 4 slotów pamieci powoduje wyłączenie PAT w celu poprawy stabilności (spadek wydajności) do tego przeważnie trzeba zwiększyć timingi ze względu na dłuższe czasy przebiegów sygnałów taktujących (zamiast przez 2 moduły, biegną przez 4)

- zapomnijcie o dobrym overclockingu przy 4 modułach - duże obciązenia prądowe dla układów zasilających ram.

Co do różnic miedzy DDR 256MB a 512MB - podstawowa - moduły 256 mogą być organizowane jako jednostronne i dwustronne (tak jak dla BX kiedyś 128MB) a 512 są (jak na razie) tylko w organizacji dwustronnej - na THG był chyba test gdzie testowali jak zachowują sie 875P przy 4 modułach w różnym układzie 4xSS, 4xDS, 2xSS+2xDS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Originally posted by the_magician

Actually, from my understanding PAT will still be enabled when using 2 DIMMS regardless of whether you are running 200FSB or overclocking.

It is only disabled when using 4 DIMMS and overclocking, yes?

Yep. Your right. I forgot the 4 dimms portion. I just edited my post.:)"

No... -> Czyli jak sie ma 4 dimmy zaladowane ale sie NIE kreci pamieci, to PAT dziala. Wylaczas sie dopiero, jak zaczynamy @.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten chiset niema wogóle patu.. szło kiedyś odblokować poprzez biosa innego.z 4 kosciami się pozegnaj z patem

Z tego co piszą to ten cały PAT to tylko marketing, i w Asusa P4P da się "pat" włączyć, sam koleś z intela powiedział, że cały ten pat to lekkie naciąganie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam 4x twinmos 256/400@484 timingi 2,5-3-3-8 i jakos wszystko dziala stabilnie i nie ma problemow z oc, jak widac. zalezy na jakie kosci sie trafi. jak testowalem nowe twinmosy tegoroczne i nici z oc powyzej 220, wlazylem stare z zeszlego roku i dziala, jak pozniej porownalem te kosci to pomimo tego samego modelu wygladaly inaczej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam obsadzone 4 dimmy (1x 512 kingstone, 1x geil 256 ultra, 2x 256 twinmos twister) calosc biega jako 2,2,2,5 a procek leci na 275 fsb przy stosunku taktowania do pamieci 5:4 wiec ja protestuje i zaraz ide zrobic blokady drog! bo wszystko dziala ok ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. w związku z tym o overclockingu to możesz zapomnieć. Przecież nawet w dualu pamięci przeważnie gorzej się kręcą niż w singlu.

pieprzy.sz. głupoty jak potłuczony :lol:

a ty co taki strasznie madry jestes

bo gada glupoty ? niby czemu zapomnij o o/c ? granice o/c bedzie wyznaczala najsłabsza kosc ramu i tyle, nic sie nie zmieni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam obsadzone 4 dimmy (1x 512 kingstone, 1x geil 256 ultra, 2x 256 twinmos twister) calosc biega jako 2,2,2,5  a procek leci na 275 fsb przy stosunku taktowania do pamieci 5:4  wiec ja protestuje i zaraz ide zrobic blokady drog! bo wszystko dziala ok ;]

loooo matko ale masz tych kosci i kazda inna, masz farta ze to wszystko razem dziala i do tego sie kreci !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze :)

ktos moze mi tylko napisac jaki jest standardowy vcore dla nwood'a (p4 2.4) i jaki powinien byc przy @3.0 ?

bo mialem 2.4 @ 3.0 na 1.6V

teraz zmienilem na 1.75 i mam przyrost wydajnosci ok 30% (szczena mi opadla)

zastanawiam sie ile moge go jeszcze 'podsycic' dajac mu wiecej V na core :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. w związku z tym o overclockingu to możesz zapomnieć. Przecież nawet w dualu pamięci przeważnie gorzej się kręcą niż w singlu.

pieprzy.sz. głupoty jak potłuczony :lol:

a ty co taki strasznie madry jestes

bo gada glupoty ? niby czemu zapomnij o o/c ? granice o/c bedzie wyznaczala najsłabsza kosc ramu i tyle, nic sie nie zmieni

Znalazł się wielce oświecony znawca tematu......... extremalny overclocker z chłodzeniem Prometii na biurku i 3.4EE lub FX-53...., tyko może zastanowiłbyś się nad układami zasilającymi ram, przy zap. 4 ban. na pewno nie będą miały lekko, a jak to będzie działać to już jest różnie i przeważnie gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz zmienilem na 1.75  i mam przyrost wydajnosci ok 30% (szczena mi opadla)  

Jeżeli chcesz się cieszyć długo żywotnością procesora to nie podnoś pow. 1.625V, a jeżeli nie to ile chcesz, jak lubisz zmieniac proc. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz zmienilem na 1.75  i mam przyrost wydajnosci ok 30% (szczena mi opadla)  

Jeżeli chcesz się cieszyć długo żywotnością procesora to nie podnoś pow. 1.625V, a jeżeli nie to ile chcesz, jak lubisz zmieniac proc. :wink:

No nie pierdziel to jak ja mam teraz 1,625 wedlug Asusa 1,68 to co? Po mieisacu mi proc pojdzie w diably? Przeciez patrzac na baze overclockers to tam kolesie przy AC spokojnie jada 1,65-1,70 i sie nei szczypia. Zamiast 10lat bedzie mi 5 pracowal? No bez przesady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... ja tam jednak wolałbym się cieszyć z procka jeszcze przynajmniej ze 2 roki :D

Także Vcore u mnie idzie na domyślnym i raczej nie zamierzam tego zmieniać...

Mam też - wiadomo - zamiar kiedyś go sprzedać...

Cooler by mi się tylko jakiś przydał... Może do mikołaja napisze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz ilu stronne sa moduly te ktore posiadasz? Jesli masz 2 kosci Duble Sided to masz nara :P Plyta nie obsluzy wiecej kosci :P

bo ma 4 banki pamieci dzielone na 4 porty DDR. I pamietaj, ze dwustronnosc optyczna to nie to samo co dwustronnosc elektryczna, czyli jak kostki sa po jednej stronie plytki to nie oznacza, ze pamiec jest jednostronna :) W SANDRZE widac, czy pamiec jest SS czy DS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi