Vincent de Marco Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 a moze :) teraz zmienilem na 1.75 i mam przyrost wydajnosci ok 30% (szczena mi opadla) zastanawiam sie ile moge go jeszcze 'podsycic' dajac mu wiecej V na core :) Jeżeli chcesz się cieszyć długo żywotnością procesora to nie podnoś pow. 1.625V, a jeżeli nie to ile chcesz, jak lubisz zmieniac proc. :wink: No nie pierdziel to jak ja mam teraz 1,625 wedlug Asusa 1,68 to co? Po mieisacu mi proc pojdzie w diably? Przeciez patrzac na baze overclockers to tam kolesie przy AC spokojnie jada 1,65-1,70 i sie nei szczypia. Zamiast 10lat bedzie mi 5 pracowal? No bez przesady. Jest cos takiego jak NSDS - Northwood Sudden Death Syndrome, czyli 'Syndrom Naglej Smierci Northwooda'. Procek pada jesli traktuje sie go napieciem wyzszym niz 1.625V na dluzsza mete. To jest zjawisko powszechnie znane. Zobacz tu: http://www.ocforums.com/showthread.php?t=115166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 No nie pierdziel to jak ja mam teraz 1,625 wedlug Asusa 1,68 to co? Po mieisacu mi proc pojdzie w diably? Przeciez patrzac na baze overclockers to tam kolesie przy AC spokojnie jada 1,65-1,70 i sie nei szczypia. Zamiast 10lat bedzie mi 5 pracowal? No bez przesady.Wiesz..., jak chcesz to możesz dać mu i 1.8V-1.9V to twój proc, i mieć te marne 300-400 mhz wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Smaug] Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Tak akurat sie sklada ze przez swoja glupote sprzedalem kiedys kolesiowi zestaw na serwer wlasnie na p4c800 i jako ze to mial byc serwer pierdzielnalem sobie ze wsadze mu 4 giga ramu. Odpalic ta plyte na 4 modulach to mordega i nie zaleznie od tego jakie sa te moduly. Nie chciala dzialac na kingstonach, geilach ani na twinmosach. Dopiero zakup 30 kostek goodram filmy wilk i 2 dniowe wachlowanie i oznaczanie ich dalo porzadany efekt. Btw na poczatku instrukcji jest informacja o tym na jakich modulach ona dziala przy obsadzonych 4 bankach pamieci. I z tego co pamietam jest ich tam 4 albo 5 Pozdrawiam Krzysiek PS. PAT oczywiscie nie dzialal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 trzeba uwazac jakie kosci kupowac. Najlepiej jednostronne i instalowac wedle schematu w instrukcji - tak jest z kazda plyta glowna a najgorzej na tych co maja 3 gniazda pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Jak dokładnie oddzielić "jednostronne" od dwustronnych ?? Bo chce kupić w okolicach najbliższych 2 miesięcy 1Gb (2x512) ramu Kingston HyperX bądź Geil ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 przed zakupem upewnic sie na stronie producenta jaki model dokladnie, spisac kod modelu na karteczke i udac sie do sklepu :) W domu sprawdzic mozna np. sanra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Hm ,szczegolnie rozbawila mnie informacja o wsadzeniu innych kostek 512 z goodramamii jeszcze kreceniu (goody sa Cas 3 a tam byla mowa o cas 2.5) , mialem w domu ostatnio 5 kostek Goodram, i u mnie niechcialy wpelni stabilnie (czyli testowanie goldmemory i memtest i prime) na defaulcie codopiero krecenie przy 4ch kostkach :).Ja wiem ze Intel jest mniej wybredny ale chyba nie az tak :))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 "]Tak akurat sie sklada ze przez swoja glupote sprzedalem kiedys kolesiowi zestaw na serwer wlasnie na p4c800 i jako ze to mial byc serwer pierdzielnalem sobie ze wsadze mu 4 giga ramu. Odpalic ta plyte na 4 modulach to mordega i nie zaleznie od tego jakie sa te moduly. Nie chciala dzialac na kingstonach, geilach ani na twinmosach. Dopiero zakup 30 kostek goodram filmy wilk i 2 dniowe wachlowanie i oznaczanie ich dalo porzadany efekt. Btw na poczatku instrukcji jest informacja o tym na jakich modulach ona dziala przy obsadzonych 4 bankach pamieci. I z tego co pamietam jest ich tam 4 albo 5 Pozdrawiam Krzysiek PS. PAT oczywiscie nie dzialal No patrzcie ludzie, niby Asus, a jednak jakis taki :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 To nie wina plyty glownej. W instrukcji wszystko opisane i trzeba kupic takie kosci jakie obsadzenie producent zezwala a nie metoda prob i bledow czyli wachlowanie :) Najwieksze jaka z pamieciami mialem z Gigabytem a problemy z przerywaniami z ABITEM :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 No przeciez kolega [smaug] napisal wlasnie, ze: "...Odpalic ta plyte na 4 modulach to mordega i nie zaleznie od tego jakie sa te moduly...". No chyba, ze NIE probowal takich kosci, jakie zaleca w instrukcji Asus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...