Skocz do zawartości
Kosiarz

4 x 512 MB RAM

Rekomendowane odpowiedzi

a moze :)

teraz zmienilem na 1.75  i mam przyrost wydajnosci ok 30% (szczena mi opadla)  

zastanawiam sie ile moge go jeszcze 'podsycic' dajac mu wiecej V na core :)

Jeżeli chcesz się cieszyć długo żywotnością procesora to nie podnoś pow. 1.625V, a jeżeli nie to ile chcesz, jak lubisz zmieniac proc. :wink:

No nie pierdziel to jak ja mam teraz 1,625 wedlug Asusa 1,68 to co? Po mieisacu mi proc pojdzie w diably? Przeciez patrzac na baze overclockers to tam kolesie przy AC spokojnie jada 1,65-1,70 i sie nei szczypia. Zamiast 10lat bedzie mi 5 pracowal? No bez przesady.

Jest cos takiego jak NSDS - Northwood Sudden Death Syndrome, czyli 'Syndrom Naglej Smierci Northwooda'. Procek pada jesli traktuje sie go napieciem wyzszym niz 1.625V na dluzsza mete. To jest zjawisko powszechnie znane. Zobacz tu:

http://www.ocforums.com/showthread.php?t=115166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie pierdziel to jak ja mam teraz 1,625 wedlug Asusa 1,68 to co? Po mieisacu mi proc pojdzie w diably? Przeciez patrzac na baze overclockers to tam kolesie przy AC spokojnie jada 1,65-1,70 i sie nei szczypia. Zamiast 10lat bedzie mi 5 pracowal? No bez przesady.

Wiesz..., jak chcesz to możesz dać mu i 1.8V-1.9V to twój proc, i mieć te marne 300-400 mhz wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak akurat sie sklada ze przez swoja glupote sprzedalem kiedys kolesiowi zestaw na serwer wlasnie na p4c800 i jako ze to mial byc serwer pierdzielnalem sobie ze wsadze mu 4 giga ramu. Odpalic ta plyte na 4 modulach to mordega i nie zaleznie od tego jakie sa te moduly. Nie chciala dzialac na kingstonach, geilach ani na twinmosach. Dopiero zakup 30 kostek goodram filmy wilk i 2 dniowe wachlowanie i oznaczanie ich dalo porzadany efekt. Btw na poczatku instrukcji jest informacja o tym na jakich modulach ona dziala przy obsadzonych 4 bankach pamieci. I z tego co pamietam jest ich tam 4 albo 5

Pozdrawiam Krzysiek

PS. PAT oczywiscie nie dzialal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm ,szczegolnie rozbawila mnie informacja o wsadzeniu innych kostek 512 z goodramamii jeszcze kreceniu (goody sa Cas 3 a tam byla mowa o cas 2.5) , mialem w domu ostatnio 5 kostek Goodram, i u mnie niechcialy wpelni stabilnie (czyli testowanie goldmemory i memtest i prime) na defaulcie codopiero krecenie przy 4ch kostkach :).Ja wiem ze Intel jest mniej wybredny ale chyba nie az tak :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Tak akurat sie sklada ze przez swoja glupote sprzedalem kiedys kolesiowi zestaw na serwer wlasnie na p4c800 i jako ze to mial byc serwer pierdzielnalem sobie ze wsadze mu 4 giga ramu. Odpalic ta plyte na 4 modulach to mordega i nie zaleznie od tego jakie sa te moduly. Nie chciala dzialac na kingstonach, geilach ani na twinmosach. Dopiero zakup 30 kostek goodram filmy wilk i 2 dniowe wachlowanie i oznaczanie ich dalo porzadany efekt. Btw na poczatku instrukcji jest informacja o tym na jakich modulach ona dziala przy obsadzonych 4 bankach pamieci. I z tego co pamietam jest ich tam 4 albo 5

Pozdrawiam Krzysiek

PS. PAT oczywiscie nie dzialal

No patrzcie ludzie, niby Asus, a jednak jakis taki :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wina plyty glownej.

W instrukcji wszystko opisane i trzeba kupic takie kosci jakie obsadzenie producent zezwala a nie metoda prob i bledow czyli wachlowanie :)

Najwieksze jaka z pamieciami mialem z Gigabytem a problemy z przerywaniami z ABITEM :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi