tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Moglby mnie ktos doksztalcic bom zupelnie zielony w tych sprawach.Jaki peltier i do czego(chodzi mi o te Waty) no i jak ktos by mogl mi na moja magiczna skrzynke przeslac schemat wc.Jak to cholerstwo zrobic to ni mam pojecia.No i jakies rady dotyczace budowy Wc i peltierow(o ile mozna takie samemu wykonac a jka nie to po ile takie chodza),no i dotyczace uzycia wskazane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondiash Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Peltrzak to pompa cieplna pompuje ciepło z jednej strony na drugą. Peltiery muszą być trochę mocniejsze niż ilość watów wydzielanych przez proca. Jesli nie masz specjalnego pojęcia o tym to w tej chwili nieradze Ci zakładać peltiera jest sporo problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 a czy do kazdego peltiera trzeba zalozyc chlodzenie woda czy jakies normalne chlodzenie wystarczy.A jeszcze do tych watow to co sie stanie jak zaloze powiedzmy peltira 150 W a moj procek ma 50 W(tak chipotetycznie)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Co do WC to moze lukniesz tu :?: mam nadzieje, ze mnie nie zlinczuja za ten adres :? ale na tweaku jeszcze nie ma http://www.moded-kompz.prv.pl/ i tam z lewej strony znajdziesz "Instrukcja budowy systemu chłodzenia wodnego" calkiem milo i jasno napisane :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 a czy do kazdego peltiera trzeba zalozyc chlodzenie woda czy jakies normalne chlodzenie wystarczy.A jeszcze do tych watow to co sie stanie jak zaloze powiedzmy peltira 150 W a moj procek ma 50 W(tak chipotetycznie)? Peltrzaka nie oplaca sie zakladac na AC bo radiator nie odprowadzi tak duzych ilosci ciepla. No i trzeba pamietac, ze peltier od ktorego nie odprowadzimy ciepla moze ulec zniszczeniu, spaleniu. Jesli twoj peltier bedzie w stanie odprowadzic 150 wat a twoj proc emituje 50 wat to mozesz byc pewny, ze bedziesz mial zajebiscie schlodzonego proca :P zawsze mozesz zmniejszyc zasilanie petiera i tym samym zmniejszysz jego wydajnosc. Mam nadzieje, ze nic nie nakrecilem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondiash Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Jak masz 150W to walnij chłodzenie kaskadowe,czyli jeden peltier chłodzi drugiego a na procu -30:)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Jak masz 150W to walnij chłodzenie kaskadowe,czyli jeden peltier chłodzi drugiego a na procu -30:)) To juz by bylo extremalne chlodzenie, hehe :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 czyli po prostu chlodzenie powietrzem poprzez wiatrak bedzie nie wystarczajace dla peltiera?jesli dobrze kumam to peltier jedynie odprowadza cieplo z procesora przesuwajac niejako na siebie temp. proca i konieczne jest zamiast chlodzenia procka chlodzenie peltiera.Przynajmniej ja tak to rozumiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 czyli po prostu chlodzenie powietrzem poprzez wiatrak bedzie nie wystarczajace dla peltiera?jesli dobrze kumam to peltier jedynie odprowadza cieplo z procesora przesuwajac niejako na siebie temp. proca i konieczne jest zamiast chlodzenia procka chlodzenie peltiera.Przynajmniej ja tak to rozumiem. No dobrze rozumiesz peltier jest pompa ciepla przepompowuje z jednej strony na druga, od proca do przykladowo WB. Dodatkowo peltier podczas pracy sam wydziela cieplo zalezne od jego mocy :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 to jak mozna inaczej niz woda chlodzic dostatecznie peltiera? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 czyli po prostu chlodzenie powietrzem poprzez wiatrak bedzie nie wystarczajace dla peltiera?jesli dobrze kumam to peltier jedynie odprowadza cieplo z procesora przesuwajac niejako na siebie temp. proca i konieczne jest zamiast chlodzenia procka chlodzenie peltiera.Przynajmniej ja tak to rozumiem. Bingo :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoltaR Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Ja w tej chwili mam zainstalowanego peltka o mocy 120Watt na XP1700+. Normalnie przy pełnym obciążeniu ( non o/c ) na fop 38 miał 40-42 Po zainstalowaniu WB od Matego 34-36, a teraz z peltkiem ma 22-24 ))) Wczoraj wieczorem wyłączyłem kompa ale zapomniałem wyłączyć prostownika ( który zasila peltka - 12Volt / 6Amp ) no i dziś rano gdy włączyłem kompa podczas postu ( 8KHA+ ) zobaczyłem -12 stopni))) Teraz szukam prostownika który mi da 24Volty - jak sądzicie, czy to podwyższy wydajnośc peltka ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 iles za tego peltka wylozyl?No i ile cie cala "instalcja"wyszla... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoltaR Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 No więc tak: - pelt 120 , copper shim XP , cold plate - 189 zł - blok i zapinka - coś koło 90 zł - prosto od Mate`go - 2x chłodnica od golfa III ( 18x18x4cm i 18x18x2cm ) - flaszka :D - pompka i 2m węży 12mm - 50 zł - papier wodny ( gritt 200 , 440 , 600 , 800 , 1200 , 2500 ) - 7 zł - pasta polerska - 10 zł No i oczywiście parę browców dla zmiejszenia drżenia rąk :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondiash Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Ja w tej chwili mam zainstalowanego peltka o mocy 120Watt na XP1700+. Normalnie przy pełnym obciążeniu ( non o/c ) na fop 38 miał 40-42 Po zainstalowaniu WB od Matego 34-36, a teraz z peltkiem ma 22-24 ))) Wczoraj wieczorem wyłączyłem kompa ale zapomniałem wyłączyć prostownika ( który zasila peltka - 12Volt / 6Amp ) no i dziś rano gdy włączyłem kompa podczas postu ( 8KHA+ ) zobaczyłem -12 stopni))) Teraz szukam prostownika który mi da 24Volty - jak sądzicie, czy to podwyższy wydajnośc peltka ??? Wydajność na pewno będzie większa,powinieneś uzyskać temperature 15-20C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 tomasir a jakiego proca bedziesz chlodzil??? .PS dobry wybor z tym WC! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 W poniedzialek powinienem miecz nowiutkiego durnia 1000 na shuttle i 128 ddr kingstona.I tak tu sie zastanawiam co powyciagam z tegos to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Ja w tej chwili mam zainstalowanego peltka o mocy 120Watt na XP1700+. Normalnie przy pełnym obciążeniu ( non o/c ) na fop 38 miał 40-42 Po zainstalowaniu WB od Matego 34-36, a teraz z peltkiem ma 22-24 ))) Wczoraj wieczorem wyłączyłem kompa ale zapomniałem wyłączyć prostownika ( który zasila peltka - 12Volt / 6Amp ) no i dziś rano gdy włączyłem kompa podczas postu ( 8KHA+ ) zobaczyłem -12 stopni))) Teraz szukam prostownika który mi da 24Volty - jak sądzicie, czy to podwyższy wydajnośc peltka ??? Chcialem sie Ciebie o cos spytac, nie mialem peltierka wiec nie wiem. Co sie stanie jak pewnego dnia zapomnisz wlaczyc prostownik od peltka??? Peltier bez zasialania tez przewodzi cieplo??? Pytam bo nie wiem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 czyli mogac podsumowac to za sam wc (z wb) zaplace cos kolo 150 zl + dodatkowo drugie tyle za peltiera.A co do pytania z wlaczaniem peltiera to sam chetnie uslysze czy bez wlaczenia przewodzi on prad... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 mnie caly Wc wyszedl tak : WB mam za free pompka 600l/h 36zl nagrzewnica za free pojemnik na wode za free weze 10mm 4metry - 5zl zaciski na weze - 5zl zapiecie za free w sumie cos ok 50zl ale jak bys kupowal to by cie wyszlo mn tak WB- 80zl zapiecie - 10zl pompka - 36zl nagrzewnica - 20zl weze - 5zl zaciski 5zl pojemnik za free na pewno masz cos w domu co ci sie moze przydac. W sumie by cie wyszlo ok 150zl a jak chcesz zrobic WC za super cene to : 30zl 1kg miedzi kosztuje pompka 36zl zapiecie bys zrobil sam weze 5zl i zaciski 5zl. Z 1kg miedzi bys mial 2 wb jakbys wizol 0,5kg to gdzies 15zl i bys sam se zrobil blok. Zaplacicl bys ok 60zl!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Latwo mowic jak bys zrobil.Ja nie mam o tym pojecia.No moze jak by mnie ktos doksztalcil troche to by cos z tego wyszlo.Jak zadecyduje ze zaczne to sie moze z toba Tristan dzis spotkam i bys mnie doksztalcil.Co i jak powinno byc zrobione.Bo wisz w ten komp to ja caly czas sam inwestuje i nie mialbym ochody wszystkiego schrzanic.Na starych nie mam juz co liczyc bo drugi komp w chacie jest za ich kase.Ja na swoj zarabiam.To ze mam prace to juz spoko ale musze tez na inne rzeczy odkladac.A jeszcze mam pytanie dotyczace pompek:Im wiecej litrow na h tym lepiej?czy cos innego tez decyduje...A miedz na wb im czystsza tym lepsza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Im czystrza miedz tym lepsza. Szybciej sie nagrzewa i szybciej chlodzi ktos gdzies nawet wspomnial o miedzi z dodatkiem srebra dla poprawienia jej wlasciwosci przewodzacych. Co do pompek to lepsze sa te z wiekszym powerem tzn. te co pompuja wiecej l/h oczywiscie nie przesadzajmy 1200 l/h to juz swiat, ja sam mam 600 l/h i nie narzekam. Trzeba ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage, ze im wieksze cisnienia tym wieksze prawdopodobienstwo wystapienia jakis nieszczelnosci :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 tomasir jak nie masz pojecia o robieniu WB to na http://www.overclockers.com/topiclist/inde...dex31.asp#WATER COOLING masz wpizdu pomyslow i roznych innny idei ,u nas w krk pompke mozna kupic na Centrum E w sklepie zooliogicznym (ja tam kupilem) Aquaszut 600l/h 36zl!!! mozna ja trzymac w zamknietym pojemniku z woda!. Midz jest na ulicy Soltysowskiej 22a jeszcze tam nie kupowalem bo ten WB ktory mam to dostalem za free. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 tomasir jak nie masz pojecia o robieniu WB to na http://www.overclockers.com/topiclist/inde...dex31.asp#WATER COOLING masz wpizdu pomyslow i roznych innny idei ,u nas w krk pompke mozna kupic na Centrum E w sklepie zooliogicznym (ja tam kupilem) Aquaszut 600l/h 36zl!!! mozna ja trzymac w zamknietym pojemniku z woda!. Midz jest na ulicy Soltysowskiej 22a jeszcze tam nie kupowalem bo ten WB ktory mam to dostalem za free. Ja swojego aqua szuta zrobilem na niezatapialnego!!! Zajebiscie trybi :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 tez zrobilem niezatapialnego, w tej chwili jak pisze ta wiadomosc na procku mam 36stopni a dla przypomnienia proc to XP1700OC 1830Mhz 1.95volt :) A co do peltierów sam mam 2x172Wat chłodzi dobrze ale co z tego jak na samej wodzie podkrece go o 20Mhz mniej? a peltiery zasilam 4 zasilaczami AT o łącznej mocy 1000Wat :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 25 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2002 tez zrobilem niezatapialnego, w tej chwili jak pisze ta wiadomosc na procku mam 36stopni a dla przypomnienia proc to XP1700OC 1830Mhz 1.95volt :) A co do peltierów sam mam 2x172Wat chłodzi dobrze ale co z tego jak na samej wodzie podkrece go o 20Mhz mniej? a peltiery zasilam 4 zasilaczami AT o łącznej mocy 1000Wat :P Czy mam z tego wyciagnac wniosek w postaci: lepiej kup wyrabisty blok dobra pompe dobra nagrzewnice i olej peltiery??? Wazne zeby trybilo stabilnie jesli bedzie stabilnie przy 50 stopniach to jak dla mnie cool :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoltaR Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 z tego co wiem to bez zasilania niespecjalnie - nie mam ochoty sprawdzać tego na moim procku :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abaku Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 czyli mogac podsumowac to za sam wc (z wb) zaplace cos kolo 150 zl + dodatkowo drugie tyle za peltiera.A co do pytania z wlaczaniem peltiera to sam chetnie uslysze czy bez wlaczenia przewodzi on prad... z tego co wiem to bez zasilania niespecjalnie - nie mam ochoty sprawdzać tego na moim procku :lol: Witam 1 Peltier NIE jest pompa ciepla bo "pompa ciepla .... praca doprowadzona do urzadzenia umozliwia transport ciepla od zrodla o temp nizszej (Td) do chlodnicy o temp wyzszej (Tw) - Termomechanika. To znaczy ze podgrzewalibysmy proca peltierem niejako "dobijajac cieplo odzyskane z bloku" a przeciez o calkowicie co innego nam chodzi 2 Peltier jest OGNIWEM, po przylozeniu napiecia do ogniwa jedna strona sie grzeje a druga jest chlodna, ale jako ogniwo ma charakterystyczna wlasciwosc - przy podgrzewaniu jednej strony i jednoczesnym chlodzeniu drugiej ogniwo wytworzy napiecie ;-) Tzn ze jak wlaczy sie kompa, WC a zapomni o Peltierze to bedzie ELEKTROWNIA :lol: 3 Po przegrzaniu ogniwo sie rozwarstwi (plytki sie rozejda) i to bedzie jego koniec bo cala idea tego ogniwa polega na plytkach z specyficznych materialow polaczonych specialnym stopem To tylko tyle, nie chce sie wymadrzac ale czasem warto znac teorie, raz to ulatwia a raz komplikuje sprawe :wink: Arek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Kolega chyba sobie jaja robi... 1 Peltier NIE jest pompa ciepla bo "pompa ciepla .... praca doprowadzona do urzadzenia umozliwia transport ciepla od zrodla o temp nizszej do chlodnicy o temp wyzszejjasne a swistak siedzi.. to o temp nizszej to w naszym przypadku chcemy zeby byl proc.. i odprowadza do WB a nie do chlodnicy... 2 Peltier jest OGNIWEM, po przylozeniu napiecia do ogniwa jedna strona sie grzeje a druga jest chlodna, ale jako ogniwo ma charakterystyczna wlasciwosc - przy podgrzewaniu jednej strony i jednoczesnym chlodzeniu drugiej ogniwo wytworzy napiecie Tzn ze jak wlaczy sie kompa, WC a zapomni o Peltierze to bedzie ELEKTROWNIA dobrze napisane .. zla interpretacja... peltiera trzeba shlodzic ze strony zmimnej a ogrzac z cieplej zeby produkowal napiecie. 3 Po przegrzaniu ogniwo sie rozwarstwi (plytki sie rozejda) i to bedzie jego koniec bo cala idea tego ogniwa polega na plytkach z specyficznych materialow polaczonych specialnym stopem ten specjalny material to ceramika.. taka jaka byly kiedys pokryte procki a ten "stop" to sa kawalki pol przewodnikow.. w zasadzw kazdy taki "filar" skalda sie ze zlacza p-n.. radze poczytac na temat bo w tym texcie jest wiecej bledow niz prawdy.. :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelos Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Narazie sobie zluz WC juz przy tym bedzie sporo jazdy a efpowinien bys satysfakcjonujacy nawet bez peltiera co moze potwierdzic wiele osob na tym forum :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...